Cara Menukar Muka Jam pada Garmin

Garmin mempunyai beberapa jam tangan kecergasan terbaik yang tersedia hari ini, dan kebanyakannya mempunyai banyak ciri unik. Paparan jam tangan Garmin anda tidak hanya memberi anda masa - melacak langkah anda, memantau degupan jantung anda, dan memberitahu anda tentang panggilan dan mesej masuk.

Cara Menukar Muka Jam pada Garmin

Kecuali jika anda memakai jam tangan Garmin yang sangat tua, kemungkinan peranti anda dilengkapi dengan jam tangan. Bergantung pada model jam tangan, anda mungkin mempunyai beberapa atau beberapa pilihan lagi. Muka jam tangan membolehkan anda memprioritaskan apa yang dipaparkan di paparan. Anda boleh menyelaraskan jam tangan dengan pakaian anda atau menggunakan jam tangan analog untuk majlis yang lebih rasmi.

Nasib baik, wajah jam tangan pra-muat bukan satu-satunya pilihan anda. Anda boleh memuat turun banyak wajah jam tangan pihak ketiga dari Garmin Connect IQ Store rasmi. Selain itu, seperti yang disebutkan, mereka yang tahu bagaimana membuat wajah jam tangan juga. Tetapi mari kita masuk ke proses langkah demi langkah bagaimana menguruskan jam tangan Garmin.

Cara Mengubah Muka Jam pada Garmin

Sekiranya anda ingin menukar wajah jam tangan di Garmin anda ke pilihan lain yang sudah dipasang sebelumnya, ini adalah proses yang mudah. Begini cara kerjanya:

  1. Tekan dan tahan butang "Naik" di jam tangan anda.

  2. Pilih pilihan "Watch Face". Secara mudah, ini adalah pilihan pertama yang akan anda lihat.

  3. Anda akan melihat bar tatal di sebelah kiri paparan. Gunakan butang "Naik" dan "Bawah" untuk menyorot pilihan muka jam tangan.
  4. Ketuk pada skrin menonton untuk memilih wajah jam tangan.

  5. Ketuk "Terapkan" untuk melihat wajah jam tangan yang baru dipilih di paparan anda.

Cara Menyesuaikan Wajah Jam Garmin

Apa yang berlaku jika wajah yang anda pilih tidak seperti yang anda bayangkan? Ini adalah penyelesaian yang mudah - anda boleh menyesuaikannya sehingga paparan hanya menunjukkan item yang anda ingin lihat. Inilah yang perlu anda lakukan:

  1. Tekan dan tahan butang "Naik" di jam tangan anda dan pilih "Tonton Wajah."

  2. Pilih wajah jam yang anda mahukan, dan bukannya "Terapkan", klik "Sesuaikan".

  3. Petunjuk ini akan membuka "Watch Face Editor." Dengan perintah "Naik" dan "Bawah", mulailah mencari pilihan yang tersedia.

  4. Anda boleh mengubah susun atur, dail, data, warna latar, warna aksen, dan item lain. Setelah setiap pilihan, pastikan untuk menekan "Pilih."

Catatan: Di bawah "Data", "Warna Aksen", dan "Warna Latar Belakang", anda harus melalui beberapa bidang penyesuaian lain. Pastikan anda menekan "Pilih" setelah setiap pilihan.

Garmin membolehkan anda menambah dan membuang item agar jam tangan anda sesuai dengan pilihan anda.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana cara menambah wajah jam tangan baru ke Garmin?

Biasanya, anda akan menemui lima muka jam tangan terpasang di jam tangan Garmin anda. Anda juga dapat menemui beberapa lagi wajah yang tersembunyi dari pandangan yang jelas. Yang diperlukan hanyalah beberapa langkah mudah:

1. Tahan butang "Naik" pada jam tangan Garmin dan pilih pilihan "Watch Face".

2. Tatal ke bawah sehingga anda melihat pilihan "Tambah Baru".

3. Tekan "Pilih" dan cari wajah jam tangan yang tersedia.

4. Pilih wajah dan kemudian tekan "Terapkan."

Bagaimana saya boleh membuat muka jam tangan saya sendiri?

Sekiranya anda tidak menyukai mana-mana jam tangan Garmin yang tersedia di Kedai IQ Garmin Connect, anda boleh mencuba membuat sendiri. Perkara yang sama berlaku jika anda telah mencuba sebilangan besar pilihan dan sudah tiba masanya untuk sesuatu yang baru.

Namun, untuk membuat jam tangan Garmin, anda perlu mempunyai pengetahuan asas mengenai pengaturcaraan. Jika Anda sudah selesai, Anda perlu memuat turun aplikasi "Watch Face Builder" yang tersedia di Garmin Connect IQ Store.

Terdapat banyak yang boleh anda lakukan dengan aplikasi ini. Contohnya, anda boleh mengkonfigurasi kedudukan dail, atau mengubah ukuran dan warna setiap item yang dipamerkan, dan banyak lagi.

Proses ini dapat memuaskan bagi mereka yang mengetahui cara mereka merancang aplikasi. Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa Connect IQ Store sentiasa menambah lebih banyak wajah jam tangan, dan anda mungkin akan selalu dapat mencari sesuatu yang anda suka.

Apakah wajah jam tangan terbaik yang terdapat di kedai?

Sukar untuk menilai wajah jam tangan mana yang terbaik, tetapi terdapat beberapa pilihan yang sangat popular di Connect IQ Store yang mungkin anda berminat untuk mencuba.

SHN TxD adalah wajah jam Garmin dengan reka bentuk yang bersih dan pelbagai pilihan tetapan. Layarnya mudah dibaca tanpa mengira kondisinya, ditambah dengan fitur penjimatan tenaga.

Infocal adalah satu lagi pilihan terbaik yang meletakkan masa sebagai ciri utama yang dipamerkan. Ini juga memberi anda pilihan untuk menukar warna.

Jogging Master adalah wajah jam analog yang dibuat oleh Garmin dan bukan oleh pembangun pihak ketiga. Kiraan langkah besar juga ditekankan, jadi sesuai untuk pejalan kaki dan pelari.

Rails adalah wajah jam tangan percuma untuk jam tangan Garmin dengan reka bentuk yang diskrit tetapi berkesan. Skema warna lalai adalah hitam dan kuning, tetapi anda boleh mencampurkan warna jika anda mahu.

Muka jam pergerakan juga dibuat oleh Garmin. Ia memberikan corak jam tangan yang canggih. Reka bentuknya elegan dan ringkas, dan anda boleh mengakses kesan pelangi dengan sedikit warna tambahan.

Memilih Wajah Jam Tangan Garmin yang Sempurna

Memakai jam tangan Garmin tidak sama dengan memakai jam tangan tradisional. Dengan jam tangan Garmin, dapatkah Anda menetapkan tujuan kecergasan, melacak kemajuan Anda, dan bahkan bergabung dengan komuniti untuk mendapatkan inspirasi.

Namun, kerana anda akan melihat jam tangan Garmin anda berkali-kali sehari, melihat paparan yang sama mungkin akan meletihkan setelah beberapa ketika. Itulah sebabnya Garmin memberi anda banyak pilihan untuk menyesuaikan wajah jam tangan.

Selain itu, memindahkan ciri pada paparan sangat mudah, dan jika anda tahu, anda boleh membuat jam tangan anda sendiri dan membaginya dengan orang lain.

Adakah anda sering menukar wajah jam tangan Garmin? Mana kegemaran anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.