Cara Menukar WiFi di Echo Show

Kali pertama anda menyediakan peranti Amazon Echo, anda perlu menyambung ke rangkaian yang tersedia yang akan membimbing anda sepanjang proses selanjutnya. Oleh kerana kebanyakan peranti ini tidak mempunyai paparan, anda memerlukan aplikasi Alexa untuk menukar rangkaian tanpa wayar.

Cara Menukar WiFi di Echo Show

Tidak seperti peranti Amazon Echo yang lain, Echo Show mempunyai paparan yang boleh anda gunakan untuk menavigasi tetapan. Berkat ini, anda boleh menukar rangkaian wayarles anda secara manual pada peranti itu sendiri. Artikel ini menerangkan cara mengubah Wi-Fi anda di Amazon Echo Show, dan apa yang harus dilakukan sekiranya anda menghadapi masalah.

Cara Mengubah Wi-Fi di Amazon Echo Show

Anda boleh mengubah rangkaian wayarles anda dengan pergi ke Tetapan pada paparan Echo Show anda. Cukup mudah dan anda hanya perlu melakukan perkara berikut:

  1. Hidupkan paparan Echo Show anda.
  2. Leret ke bawah dari bahagian atas layar untuk memaparkan bar akses cepat (atau panel kawalan).
  3. Ketik ikon ‘Tetapan’ (ikon gear). Sekiranya anda mempunyai Echo Show 5, butang harus berada di sebelah kanan panel kawalan. Walau bagaimanapun, jika anda memiliki versi yang lebih lama, versi tersebut terletak di sebelah kiri.

    tetapanSebagai alternatif, anda hanya boleh mengatakan: "Alexa, pergi ke Tetapan" dan lewati langkah 1-3.

  4. Pergi ke menu ‘Rangkaian’ (Echo Show 5) atau ‘Wi-Fi’ (lebih lama).

    rangkaian

  5. Cari rangkaian Wi-Fi yang ingin anda sambungkan.
  6. Ketik rangkaian itu.

Anda mungkin perlu memasukkan kata laluan tanpa wayar rangkaian tersebut sebelum Echo Show anda menyambungkannya.

Sekiranya anda tidak dapat melihat rangkaian wayarles anda di paparan, anda boleh mengetuk 'Rescan' agar peranti dapat mengesan rangkaian baru di kawasan tersebut. Juga, jika anda cuba menyambung ke rangkaian tersembunyi, anda perlu mengetuk "Tambah Rangkaian" dan memasukkan maklumat rangkaian secara manual.

Memperbaiki Masalah Kesambungan

Dalam beberapa keadaan, rangkaian yang anda cari mungkin tidak muncul dalam senarai rangkaian Wi-Fi yang tersedia. Sebaliknya, rangkaian mungkin muncul tetapi anda tidak dapat menyambungkannya. Apabila itu berlaku, anda boleh mencuba beberapa kaedah untuk menyelesaikan masalah ini.

Bolehkah Peranti Lain Berhubung?

Sekiranya rangkaian muncul di Amazon Echo Show anda tetapi anda tidak dapat menyambung, periksa sama ada peranti pintar lain di rumah anda mempunyai masalah yang sama.

Gunakan telefon pintar dan komputer riba anda untuk memeriksa sama ada sambungan berfungsi. Sekiranya tidak, anda mungkin ingin menghubungi penyedia internet anda dan menerangkan masalahnya. Sekiranya demikian, masalahnya adalah dengan modem / penghala dan penyedia dan bukan dengan Echo Show.

Adakah Wi-Fi Dicapai?

Apabila anda menyambungkan beberapa peranti ke rangkaian wayarles yang sama, kemungkinan isyarat dapat saling mengganggu dan menyebabkan kesesakan. Walaupun kemungkinan untuk ini minimum, anda masih harus memeriksa apakah itu punca masalah hubungan anda.

Putuskan sambungan peranti anda yang lain dari rangkaian Wi-Fi untuk membebaskan lebar jalur, dan cuba sambungkan ke rangkaian itu dengan Amazon Echo Show anda. Sekiranya bersambung, jangan pautkan semua peranti anda sekaligus. Pautkan satu persatu dan periksa apakah ada gangguan lagi.

Di mana Peranti Anda?

Echo Show anda harus berada dalam radius sekitar 20 kaki dari penghala anda untuk bekerja di puncaknya. Sekiranya peranti terlalu jauh, ada kemungkinan penerima wayarles terpasang tidak dapat mengesan rangkaian.

Sekiranya peranti berada di ruangan yang berbeza dan dipisahkan oleh dinding, atau lebih dekat dengan penghala tetapi dihalang oleh objek tebal yang lain, ia mungkin memperburuk keadaan.

Pada masa yang sama, penting untuk menjauhkan Echo Show dari peranti yang boleh mengganggu isyarat rangkaian - ketuhar gelombang mikro, monitor bayi dan sebagainya.

Cuba Mulakan Semula Semua Peranti

Anda boleh memperbaiki gangguan penyambungan kecil dengan “power cycle” pada peranti anda (mematikannya dan menghidupkannya semula). Pertama, matikan modem dan penghala anda (putuskan sambungan dari sumber kuasa) dan tunggu setengah minit sebelum menghidupkannya semula.

Semasa peranti dimulakan semula, cabut Echo Show dari kabel kuasa selama beberapa saat dan kemudian pasangkan kembali. Setelah menghidupkan semula semua peranti anda, cuba sambungkan ke Wi-Fi sekali lagi.

Sekiranya Tiada Penyelesaian yang Berfungsi

Sebilangan besar pengguna dapat menyambung ke rangkaian Wi-Fi lain tanpa masalah, dengan andaian mereka mengetahui kata laluan. Walau bagaimanapun, masalah penyambungan boleh berlaku kepada sesiapa sahaja.

Sekiranya anda mengalami masalah kesambungan di Echo Show dan tiada kaedah di atas melakukan silap mata, perkara terbaik adalah menghubungi sokongan pelanggan Amazon dan membiarkan mereka menyelesaikan masalahnya. Apa yang anda alami mungkin merupakan masalah perkakasan yang memerlukan pemeriksaan terperinci atau penggantian. Walau apa pun masalahnya, anda seharusnya dapat sampai ke bawah.

Adakah anda berjaya menukar Wi-Fi di Echo Show anda? Adakah anda mengalami masalah? Sekiranya demikian, bagaimana anda memperbaikinya? Kongsi pengalaman anda dalam komen.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found