Cara Menambah Tweet yang Ada ke Thread

Ramai pengguna Twitter mempunyai sejarah yang panjang untuk berkomunikasi di platform. Tetapi katakan anda mahu menambahkan tweet baru ke utas yang ada yang anda buat sejak dulu. Menelusuri sejarah tweet lengkap anda untuk mengetahui Tweet asal boleh menjadi sangat menuntut.

Cara Menambah Tweet yang Ada ke Thread

Oleh itu, adakah anda mesti mula menatal atau berhenti?

Kami bersetuju bahawa ia boleh menjadi satu cabaran. Tetapi kita juga mempunyai berita baik.

Pada tahun 2021, Twitter mempunyai ciri baru yang menjadikan penggunaan platform menjadi lebih mudah bagi penggunanya. Sekarang boleh mengubah Tweet yang ada menjadi utas. Walaupun anda tidak dapat memindahkan Tweet lama ke utas yang belum menjadi sebahagiannya, anda boleh menambahkan Tweet baru ke yang lama.

Teruskan membaca untuk mengetahui caranya.

Menambah Tweets ke Thread di Desktop Komputer

Selalu ada kemungkinan untuk menghubungkan beberapa Tweet dan membuat utas, tetapi menambahkan Tweet ke utas yang ada adalah sesuatu yang baru.

Sebelum ini, anda hanya dapat mencari untaian lama yang ingin anda kemas kini, pilih salah satu Tweet, dan tambahkan yang baru.

Sekarang, jika anda ingin mengulas mengenai topik lama lagi, anda tidak perlu memulakan utas baru atau menatal tanpa henti lagi. Semasa mengarang komen terbaru anda, kini anda dapat dengan mudah menghubungkan Tweet baru dengan yang lama dan melancarkan pengikut anda kembali ke utas asalnya.

Inilah cara anda melakukannya dari komputer desktop anda.

 1. Log masuk ke akaun Twitter anda.

 2. Klik pada "Apa yang berlaku?" bidang di bahagian atas untuk mula menaip Tweet anda.

 3. Buka lebih banyak pilihan dengan menarik dari tetingkap tulis.
 4. Pilih sama ada anda mahu "Tambah" ke Tweet terakhir anda atau "Teruskan Thread."

 5. Untuk menambahkan Tweet baru ke utas lama, klik tiga titik dan pilih utas yang dikehendaki.
 6. Selesai menaip Tweet anda dan pilih "Tweet" untuk menerbitkannya.

Lihat? Sepotong kek. Mungkin anda tidak dapat mengedit Tweet anda (dan anda mungkin tertanya-tanya adakah anda dapat melakukannya), tetapi ini sedekat ini. Sekurang-kurangnya anda berpeluang menambahkan pandangan baru pada komen lama.

tambah tweet yang ada ke utas

Cara Menambah Tweet yang Ada ke Thread di Android

Sekiranya anda pengguna Android, inilah yang perlu anda lakukan untuk menambahkan Tweet baru ke utas lama.

 1. Buka Twitter di telefon pintar atau tablet anda.

 2. Untuk mula mengetik Tweet baru, pilih ikon "Tulis" biru di sudut kanan bawah skrin.

 3. Leret ke bawah untuk mendedahkan ciri "Teruskan Thread".

 4. Ketik dan cari utas yang ingin anda tambahkan maklumat tambahan.

 5. Masukkan Tweet baru anda dan ketik ikon terbitkan untuk membagikannya dengan pengikut anda.

Cara Menambah Tweet yang Ada ke Thread di iPhone

Sekiranya anda pengguna iOS, anda mungkin menghadapi masalah dengan ciri baru ini pada mulanya. Walau bagaimanapun, kini berfungsi dengan lancar, jadi anda juga boleh menambahkan komen baru pada Tweet lama anda dengan cara yang lebih mudah.

 1. Lancarkan Twitter di telefon atau tablet anda dan log masuk.

 2. Pilih ikon "Tulis" (tanda tambah dan bulu) untuk memasukkan Tweet baru.

 3. Leret ke bawah untuk menunjukkan pilihan "Teruskan Thread" dan ketuk.
 4. Cari utas yang ingin anda tambah Tweet baru.
 5. Setelah selesai menaip, ketuk "Tweet" untuk menerbitkan penambahan terbaru pada utas yang ada.

Cara Membuat Thread Twitter

Membuat utas di Twitter membolehkan anda menghubungkan pemikiran anda dengan lebih kemas. Berikut adalah peringatan tentang cara membuat utas.

Perhatikan bahawa ada peraturan yang tidak tertulis yang menandakan Tweet anda sebagai 1/5 (bererti 1 dari 5), 2/5 (2 dari 5), dan lain-lain, menjadikannya lebih mudah untuk mengikuti urutan.

 1. Buka aplikasi Twitter anda atau arahkan ke laman web rasmi dalam penyemak imbas.

 2. Log masuk ke akaun anda dan pilih ikon "Tulis" untuk membuat Tweet baru.

 3. Masukkan Tweet pertama utas anda. Anda akan langsung melihat bila anda melebihi had watak kerana bahagian Tweet itu akan diserlahkan.

 4. Setelah selesai dengan Tweet pertama, anda akan melihat tanda tambah biru kecil di sudut kanan bawah tetingkap, tepat di atas papan kekunci anda.

 5. Klik atau ketiknya dan tambahkan Tweet baru ke utas anda. Ulangi langkah ini berkali-kali sehingga anda menyelesaikan utas anda.

 6. Setelah selesai mengetik Tweet terakhir, pilih "Tweet semua" untuk menerbitkan utas anda.

Dengan cara ini, anda menerbitkan beberapa Tweet sekaligus dan bukannya menyiarkannya satu persatu. Mereka akan muncul dalam urutan dan lebih masuk akal bagi pengikut anda untuk berkongsi pada suapan mereka.

cara menambah tweet yang ada ke utas

Cara Membuat Tweetstorm

Twitter melancarkan utas beberapa tahun yang lalu, walaupun banyak orang masih menyebutnya sebagai "badai tweet", istilah yang mungkin memiliki konotasi negatif. Apa maksud kita?

Oleh kerana jumlah Tweet dalam badai tweet dapat mencapai 25, banyak pengguna Twitter akan memberitahu pengguna yang melepaskan ribut tweet seperti itu untuk "mendapatkan blog." Inti keseluruhan platform sosial ini adalah untuk menghantar borang pendek, tetapi ribut tweet nampaknya bertentangan langsung dengan "peraturan" ini. Tidak ketinggalan bahawa Twitter meningkatkan had watak untuk Tweet dari 140 menjadi 280.

Ribut tweet bermula dengan angka dan garis miring dalam banyak keadaan, jadi lebih mudah diikuti. Anda boleh membuatnya dengan mengikuti langkah yang sama yang digunakan untuk membuat utas, kerana ini adalah perkara yang sama. Perbezaan utama adalah bahawa orang lain dapat mengambil bahagian dalam utas, sementara badai tweet dibuat oleh satu pengguna.

Soalan Lazim Tambahan

Adakah anda mempunyai lebih banyak soalan? Berikut adalah beberapa perkara yang sering ditanya. Anda mungkin mendapat jawapan anda di sini.

Bagaimana Anda Menambah Tweet Lain untuk Balasan?

Prosesnya mudah. Cari Tweet yang ingin anda balas dan lakukan perkara berikut: u003cbru003eu003cbru003e • Pilih ikon balasan (berbentuk awan) .u003cbru003e • Anda akan melihat skrin baru muncul dengan nama pengguna orang yang anda ' membalas semula.u003cbru003e • Masukkan Tweet anda di bidang yang sesuai dan hantar dengan mengetuk atau mengklik butang "Balas".

Bagaimana Anda Memetik Tweet Dari Tweet Lain?

Kami biasa mengetweet semula Tweet pengguna lain dengan dan tanpa tanda kutip, tetapi Twitter mengemukakan idea baru pada bulan Ogos 2020. Petikan dengan komen kini menjadi bahagian yang sama sekali berbeza. Anda akan mempunyai pilihan yang berasingan jika anda ingin mengetweet semula Tweet seseorang dengan komen anda. Anda juga dapat melihat jumlah Tweet Kutipan di bawah Tweet anda.u003cbru003eJika anda tersandung pada Tweet yang dipetik oleh seseorang yang anda ikuti dan anda juga ingin membagikannya, anda boleh melakukannya dengan mengklik atau mengetuk Tweet asal. Sekiranya pengguna ini menetapkan profilnya kepada peribadi, anda perlu mengirimkan permintaan ikutan terlebih dahulu kepada mereka.

Menghidupkan Kenangan Twitter Anda

Menyemak semula Tweet pertama anda atau meneruskan urutan lama mengenai topik penting adalah proses yang lebih mudah sekarang daripada sebelumnya. Beberapa ketukan atau klik dan - voila! Anda telah membuka perbualan sekali lagi dan anda boleh menambahkan maklumat berharga baru untuk pengikut anda.

Adakah anda suka mengambil bahagian dalam utas di Twitter? Bagaimana dengan membuat ribut tweet? Kongsikan pengalaman anda di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found