Cara Mengubah X-Axis di Excel

Pada masa kini, hampir semua orang menggunakan Microsoft Office setiap hari. Walaupun kebanyakan orang menyatakan bahawa mereka mahir dalam Pejabat, itu jauh dari kebenaran. Excel, khususnya, bahkan tidak mudah digunakan, terutama jika anda tidak mahir teknologi.

Cara Menukar X-Axis di Excel

Tidak kira sama ada anda pelajar, pemilik perniagaan, atau anda suka grafik dan carta, anda perlu mengetahui cara menggunakan Excel. Salah satu soalan yang paling sering ditanya mengenai Excel adalah bagaimana mengubah X-Axis, juga disebut paksi mendatar.

Baca terus dan ketahui bagaimana melakukan ini, baik dari segi jarak paksi dan selang paksi.

Carta Excel 101

Carta di Excel tidak begitu rumit apabila anda tahu apa yang diharapkan. Terdapat paksi-X dan paksi-Y. Yang pertama adalah mendatar, dan yang terakhir adalah menegak. Apabila anda menukar paksi X mendatar, anda menukar kategori di dalamnya. Anda juga boleh mengubah skala untuk pandangan yang lebih baik.

Paksi mendatar memaparkan tarikh atau teks, menunjukkan pelbagai selang. Paksi ini tidak berangka sebagai paksi menegak.

Paksi menegak menunjukkan nilai kategori yang sesuai. Anda boleh menggunakan banyak kategori, tetapi ingat ukuran carta, sehingga sesuai dengan halaman Excel. Jumlah set data terbaik untuk carta Excel yang kelihatan adalah antara empat dan enam.

Sekiranya anda mempunyai lebih banyak data untuk ditunjukkan, mungkin bahagikan kepada beberapa carta, yang tidak sukar dilakukan. Perubahan paksi-X yang akan kami tunjukkan harus berfungsi dalam semua versi Excel, iaitu pakej Microsoft Office.

Cara Mengubah Julat X-Axis

Julat paksi-X tidak sukar diubah, tetapi anda harus berfikir terlebih dahulu dan memutuskan jenis perubahan yang ingin anda buat. Anda boleh mengubah banyak perkara, termasuk jenis paksi, label kategori, kedudukannya, dan titik penggabungan paksi X dan Y.

Ikuti langkah-langkah untuk mula mengubah julat paksi-X:

 1. Buka fail Excel dengan carta yang ingin anda sesuaikan.

 2. Klik kanan paksi-X pada carta yang ingin anda ubah. Itu akan membolehkan anda mengedit paksi-X secara khusus.

 3. Kemudian, klik pada Pilih Data.

 4. Pilih Edit betul-betul di bawah Tab Label Paksi Mendatar.

 5. Seterusnya, klik pada Pilih Julat.

 6. Tandakan sel di Excel, yang anda mahu ganti nilai dalam paksi X semasa grafik anda.

 7. Apabila anda memilih semua sel yang diingini, ketuk Pilih Julat sekali lagi untuk mengesahkan.

 8. Akhirnya, klik okey butang, dan nilainya akan diganti dengan pilihan anda.

 9. Klik pada okey sekali lagi untuk keluar dari Pilih Sumber Data tingkap.

Cara Mengedit Paksi-X

Kami juga menyebutkan perubahan lain, dan inilah cara untuk membuatnya. Ikuti langkah-langkah untuk membuat perubahan X-Axis tambahan:

 1. Buka fail Excel yang mengandungi carta yang ingin anda ubah.
 2. Klik paksi X yang ingin anda edit.
 3. Sekarang, pilih Alat Carta.
 4. Kemudian, klik pada Format dari senarai di bahagian atas skrin. Menu Excel
 5. Seterusnya, pilih Pemilihan Format, terletak tepat di bawah Fail berhampiran bahagian atas skrin. Pilihan Pemilihan Format Excel
 6. Klik pada Pilihan Paksi, diikuti oleh Nilai dalam urutan terbalik, untuk mengubah bagaimana kategori diberi nombor. Menu Format Excel
 7. Anda boleh memilih Jenis Paksi untuk menukar carta berasaskan teks menjadi carta berdasarkan tarikh.
 8. Sekiranya anda ingin menukar titik penggabungan paksi X dan Y, pilih Pilihan Paksi dan sesuaikan nilai maksimum. Di sini anda boleh mengubah selang tanda centang, sehingga mengubah jarak dalam carta anda.

Cara Mengubah Selang X-Axis

Akhirnya, anda juga boleh mengubah selang paksi-X. Prosesnya berbeza untuk paksi X berdasarkan teks dan berdasarkan tarikh, jadi berikut adalah arahan individu.

Pada Paksi X Berdasarkan Tarikh

Ikuti langkah-langkah untuk menukar selang paksi X berdasarkan tarikh:

 1. Buka fail Excel dengan grafik anda.
 2. Pilih grafik.
 3. Klik kanan pada Paksi Mendatar dan pilih Paksi format.
 4. Pilih Pilihan Paksi.
 5. Di bawah Unit, klik pada kotak di sebelah Mejar dan taipkan nombor selang yang anda mahukan. Pilih Hari-hari, Sebulan, atau Bertahun-tahun di sebelah kotak ini, bergantung pada pilihan anda.
 6. Tutup tetingkap, dan perubahan akan disimpan.

Pada Paksi X Berasaskan Teks

Ikuti arahan untuk menukar selang paksi X berdasarkan teks:

 1. Buka fail Excel.
 2. Pilih grafik anda.
 3. Sekarang, klik kanan pada Paksi Mendatar dan pilih Format Paksiā€¦ dari menu. Tetapan Carta Excel
 4. Pilih Pilihan Paksi kemudian Label.
 5. Di bawah Selang antara label, pilih ikon radio di sebelah Tentukan unit selang dan klik pada kotak teks di sebelahnya.
 6. Taip selang yang anda mahukan di dalam kotak. Anda juga boleh membiarkannya sekaligus.
 7. Tutup tetingkap, dan Excel akan menyimpan perubahannya.

Paksi Mendatar Berubah

Begitulah cara anda mengubah paksi-X dalam carta Excel, di mana-mana versi Microsoft Excel. Anda boleh menggunakan langkah yang sama untuk membuat sebahagian besar perubahan pada paksi-Y, atau paksi menegak juga, bergantung pada jenis perubahan.

Excel bukanlah program yang mudah, tetapi semoga anda berjaya mengikuti langkah-langkah ini dan membuat perubahan yang diperlukan pada carta anda. Sekiranya anda ingin menambahkan sesuatu, sila lakukan di bahagian komen di bawah.