Cara Menukar Paksi Y di Excel

Pengetahuan mengenai Excel adalah salah satu kemahiran yang mesti dimiliki oleh setiap profesional pada masa kini. Ini adalah alat yang kuat yang dapat mengubah cara anda melihat dan memahami data di mana-mana persekitaran kerja. Terlebih lagi, dengan kemas kini baru, fungsi dan kekuatan pemprosesannya semakin bertambah, menjadikannya mampu menangani sejumlah besar data.

Cara Menukar Paksi Y di Excel

Dalam artikel ini, kami akan membimbing anda cara mengubah paksi-y di Excel dan memberitahu anda lebih banyak mengenai fungsinya.

Menukar Skala Paksi Y

Dengan andaian bahawa anda ingin mengubah paksi nilai menegak (paksi-Y), anda dapat menyesuaikan nilainya untuk merangkumi julat yang luas atau mengubahnya menjadi skala logaritmik. Kadang kala, setelah menukar skala pada paksi-y, anda juga perlu menyusun semula semua paksi yang dipamerkan.

Menukar Paparan Paksi di Excel

Setiap carta baru di Excel dilengkapi dengan dua paksi lalai: paksi nilai atau paksi menegak (Y) dan paksi kategori atau paksi mendatar (X). Sekiranya anda membuat carta 3D, dalam hal ini, akan ada yang ketiga yang disebut paksi kedalaman (Z). Mengedit atau mengubah salah satu paksi menghasilkan perubahan bagaimana maklumat disampaikan, apa yang dapat anda baca dari carta, dan di mana penekanan terletak.

Tukar Paksi Y dalam Excel

Menyembunyikan dan Membongkar Paksi

Semasa anda bekerja dengan pelbagai jenis projek, mungkin berguna untuk menyembunyikan beberapa paksi untuk menjadikan grafik anda lebih mudah dibaca atau menekankan nombor penting. Begini caranya:

 1. Bawa kursor ke carta di mana anda mahu mengubah penampilan sumbu.

 2. Pergi ke "Reka Bentuk", kemudian pergi ke "Tambah Elemen Carta" dan "Paksi."

 3. Anda akan mempunyai dua pilihan: "Primer Horizontal" akan menyembunyikan / tidak menyembunyikan paksi mendatar, dan jika anda memilih "Primer Vertical", ia akan menyembunyikan / tidak menyembunyikan yang menegak.

 4. Klik pada pilihan yang anda perlukan.

Laraskan Tanda Paksi

Setiap kali anda membuat carta, anda akan melihat bahawa semua tanda dan label ada secara lalai. Menyesuaikan cara mereka dipamerkan akan menghilangkan kekacauan atau maklumat yang tidak diperlukan. Dengan tanda yang lebih sedikit dan menggunakan label yang lebih besar dan lebih kecil, meja anda akan mempunyai struktur yang lebih jelas, dan pasukan anda akan dapat menggunakannya tanpa masalah.

Tukar Penjajaran dan Orientasi Label

Dalam keadaan di mana anda mempunyai beberapa kategori dalam carta anda, ada pilihan yang membantu anda menyelaraskan label pada semua peringkat. Selain itu, anda juga dapat menentukan jumlah ruang antara tahap label. Begini caranya:

 1. Bawa kursor anda ke carta dan klik di mana sahaja.

 2. Klik pada "Chart Tools" dan kemudian "Design" dan "Format" tab.

 3. Apabila anda membuka tab "Format", klik pada "Pemilihan Format" dan klik pada paksi yang ingin anda ubah.

 4. Jika Anda pergi ke "Format," "Format Axis," dan "Text Options", anda dapat memilih agar teks diselaraskan secara menegak, mendatar, atau memiliki sudut yang disesuaikan.

Ubah Penampilan Teks dan Nombor

Microsoft Excel membolehkan anda memformat teks dan nombor dalam paksi kategori. Inilah cara memformat teks anda:

 1. Klik pada paksi yang ingin anda sesuaikan.

 2. Klik pada bar alat "Rumah" dan klik pada pilihan pemformatan yang ingin anda terapkan.

Apabila anda sudah bersedia untuk memformat nombor, ikuti langkah berikut:

 1. Klik pada paksi yang ingin anda sesuaikan.

 2. Buka tab "Format" dan pilih "Pemilihan Format."

 3. Pergi ke "Pilihan Axis", klik pada "Number" dan pilih "Number" dari pilihan dropdown di bawah Category. Di sini, anda boleh memilih antara format penomboran yang berbeza.

Tukar Warna Carta

Bagi orang yang bekerja dengan carta sepanjang masa, adalah penting untuk menandainya dengan jelas, dan kadangkala cara terbaik untuk melakukannya adalah dengan menggunakan warna. Sekiranya meja anda berwarna hitam dan putih dan memerlukan sedikit warna untuk menjadikannya lebih berkesan, berikut cara menambahkannya:

 1. Bawa kursor ke carta di mana anda mahu menukar warnanya.

 2. Klik pada tab "Reka Bentuk". Pilihan "Gaya Carta" terletak di sudut kanan atas.

 3. Sebaik sahaja anda mengkliknya, anda akan melihat pilihan "Gaya" dan "Warna" untuk carta anda.

 4. Tatal dan pilih warna dan gaya carta yang anda suka.

Tukar Warna Baris dan Lajur

Hanya sedikit warna yang dapat membuat semua perbezaan dalam jadual. Sekiranya anda ingin menambahkan warna pada baris dan lajur alternatif, berikut cara melakukannya:

 1. Anda perlu memilih semua sel atau lajur.

 2. Tekan "Rumah" dan "Format sebagai Jadual."

 3. Pilih gaya yang menyokong warna dan warna yang berbeza.

 4. Pergi ke "Reka Bentuk" dan dari sana anda boleh menyemak dan menghapus centang semua baris dan lajur yang anda mahukan berlorek.

Tukar Paksi Y dalam Excel

Kesimpulannya

Salah satu alat Microsoft Office yang paling kuat di mana-mana tempat kerja di seluruh dunia ialah Microsoft Excel. Tidak ada perniagaan yang tidak dapat memanfaatkan penggunaan carta, senarai, dan pelbagai grafik untuk menganalisis, menganggarkan, mengatur atau mengesan perbelanjaan. Excel membuktikan dirinya penting bagi pelbagai industri yang bergantung pada sistematisasi yang disediakan oleh Excel.

Sekarang setelah anda mengetahui cara mengubah dan menyembunyikan paksi dan memformat teks dan nombor, anda akan dapat mengenali excel sedikit lebih banyak dan menggunakannya sepenuhnya. Adakah anda kini bekerja dengan Excel? Adakah anda menggunakannya untuk membuat senarai di rumah, atau hanya untuk perniagaan?

Beritahu kami di bahagian komen di bawah.