Cara Mengubah Tahun di Google Earth

Google telah mengubah cara kami menggunakan peta secara drastik. Dengan pemandangan jalan yang terperinci dengan perniagaan, sekolah, dan restoran yang dilingkari dengan jalur metro dan bas, ia menjadikan jalan bagi semua orang untuk sampai ke titik A ke titik B dengan cepat. Juga, kini tersedia untuk setiap orang yang mempunyai telefon pintar, yang mempunyai akses ke internet.

Cara Mengubah Tahun di Google Earth

Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda semua yang perlu anda ketahui tentang cara mengubah tahun di Google Earth, cara menggunakan ciri barunya, dan bagaimana perbandingannya dengan Peta Google.

Mengubah Tahun

Setiap peta yang anda buka dengan Google Earth Pro mempunyai tarikh, dan sekarang ada versi lama dari beberapa peta yang tersedia, yang dapat anda akses dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

  1. Buka Google Earth.

  2. Taipkan alamat atau pilih lokasi.

  3. Cari pilihan "Lihat" dan klik "Imej Sejarah."

  4. Di atas penampil 3D, terdapat ikon jam kecil, dan apabila anda mengkliknya, anda akan mengakses penonton waktu secara automatik.

Mengubah Waktu Hari

Google juga membolehkan pengguna Google Earth Pro-nya mengubah waktu sehari di peta untuk melihat bagaimana jalan atau taman tertentu kelihatan ketika ada lebih kurang siang hari. Dengan mengklik ikon matahari, anda boleh menyembunyikannya atau menyembunyikannya. Selain itu, ada cara untuk menampilkan cahaya matahari animasi melintasi lanskap atau pemandangan kota, bergantung pada pilihan yang dipilih.

Cara Mengubah Tahun di Google Earth

Ciri Baru Google Earth

Baru-baru ini, Google Earth menjadi tersedia untuk semua orang melalui semua penyemak imbas web. Ia kini menawarkan ciri baru yang menunjukkan lokasi di seluruh dunia dengan ketepatan yang mengejutkan. Dengan data satelit 3D yang rumit, ada kemungkinan untuk mengakses mana-mana titik di seluruh dunia dan mencari bandar, gunung, pulau, dan lain-lain. Ini adalah beberapa ciri bergunanya:

Awan Animasi

Anda kini dapat menonton liputan awan dalam 24 jam terakhir dengan animasi yang dilingkari di Google Earth. Setiap jam, sistem mendapat kemas kini, dan dapat membuat gambar dan video yang indah. Anda dapat mengakses opsi ini dengan membuka Google Earth, mengklik "Gaya Peta" dari menu sebelah kiri, dan mengklik "Hidupkan Awan Animasi."

Gambar 2D dan 3D

Google Earth dapat menunjukkan semua datanya dalam format 2D dan 3D, dan anda boleh memilih mana yang anda inginkan melalui pilihan "Gaya Peta". Untuk mendapatkan gambar terbaru, di sebahagian besar dunia, anda harus menggunakan 2D, dan juga meningkatkan prestasi aplikasi anda kerana tidak memerlukan banyak memori sebagai model 3D.

Mod Gelap

Sekiranya anda ingin menggunakan Google Earth dalam mod gelap, Anda dapat mengubahnya di menu "Tetapan Paparan". Anda boleh menghidupkan atau mematikan mod Cahaya dan Gelap.

Google Earth Voyager

Voyager mempamerkan gambar 3D dari seluruh dunia dan membuat koleksi tempat yang berkaitan dengan cerita. Pendekatannya bersifat pendidikan kerana menggambarkan sifat, bandar, dan sejarah dunia dengan bantuan pengumpulan dan platform data Google yang besar.

Projek dan Cerita di Google Earth

Google Earth membolehkan pelajar berkolaborasi dalam satu projek atau membuat dan berkongsi pelayaran mereka melalui cerita digital dan animasi.

Peta Google

Peta Google adalah aplikasi pemetaan terkenal, yang dibangunkan untuk menawarkan petunjuk tepat dan menavigasi orang ke mana-mana bahagian planet ini dan membantu mereka tiba di tempat tujuan mereka. Sekiranya anda perlu mencari di mana sesuatu dan bagaimana menuju ke sana, anda harus menggunakan Peta Google.

dunia Google

Google Earth lebih lama daripada Peta Google, dan menggunakan gambar satelit 3D untuk menggambarkan seluruh planet. Anda boleh menerokai pemandangan dan kawasan bandar dan melihat bagaimana mereka melihat masa yang berlainan dalam sehari, dengan atau tanpa cahaya matahari, dan menemui sesuatu yang baru setiap masa. Dengan menaip koordinat tepat, anda akan dapat melihat setiap tempat di Bumi dengan semua perinciannya.

Persamaan dan Perbezaan

Aplikasi Peta Google adalah sesuatu yang setiap orang perlukan setiap hari, sedangkan Google Earth digunakan dalam situasi tertentu untuk projek sains atau oleh pelancong yang meneroka jalan baru. Anda boleh menggunakannya untuk mengunjungi tempat-tempat dalam bentuk 3D dan melihat bagaimana rupa mereka, serta melihat beberapa keajaiban dunia atau monumen terkenal. Apabila anda menggabungkan kedua-dua aplikasi ini, anda boleh belajar banyak perkara tentang setiap tempat di dunia, tanpa mengira jarak dari anda.

Ubah Tahun di Google Earth

Pada masa ini, Peta Google dipenuhi dengan data mengenai lalu lintas, restoran, dan apa sahaja yang anda perlukan untuk menggunakannya semasa dalam perjalanan. Sebaliknya, Google Earth berfungsi dengan lebih baik di komputer anda, kerana memerlukan banyak daya pemprosesan yang melebihi kemampuan telefon mana pun.

Masa Berubah

Walaupun Peta Google mengandungi semua data navigasi dan tempat menarik, Google Earth mempunyai data 3D yang melibatkan seluruh planet tetapi tidak banyak maklumat navigasi. Kedua-dua platform yang digabungkan adalah alat yang ampuh untuk sesiapa sahaja yang berminat dalam perjalanan dan penjelajahan.

Sekarang setelah anda mengetahui cara mengubah tahun di Google Earth Pro dan menggunakan beberapa ciri-cirinya, apakah tempat pertama yang ingin anda lihat? Adakah anda menggunakan ciri Voyager?

Beritahu kami di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found