Cara Periksa sama ada Airpod dikenakan

Airpod adalah fon telinga tanpa wayar yang luar biasa, tetapi mempunyai kelemahannya. Malangnya, earbud yang ramping ini mempunyai jangka hayat bateri yang terhad. Ini memang diharapkan, kerana kebanyakan fon kepala tanpa wayar atau fon telinga tanpa wayar mempunyai masa bateri yang lebih pendek.

Cara Periksa sama ada Airpod dikenakan

Anda mungkin menyedari hakikat ini semasa membeli Airpod anda. Dan jika anda menghadapi masalah untuk menentukan kapan Airpod anda perlu dicas, atau ketika diisi penuh, anda berada di tempat yang tepat.

Artikel ini akan merangkumi topik secara terperinci, memberi anda beberapa petua berharga yang mungkin tidak anda ketahui sebelumnya. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut.

Hayat Bateri Airpods

Sebelum kita mengetahui secara terperinci, berikut adalah beberapa perkara asas yang harus anda ketahui mengenai Airpod anda. Anda mempunyai masa mendengar selama lima jam di semua Airpod. Airpod biasa mempunyai masa bercakap selama dua jam, tetapi gen ke-2 mempunyai tiga jam sebagai gantinya.

Dengan pengisian hanya lima belas minit, anda mendapat hampir tiga jam masa mendengar atau satu jam masa bercakap. Ini berkat kecekapan kes pengecasan Airpods.

Semasa menggunakan Airpod anda, anda akan menerima amaran ketika bateri hampir habis, dan amaran lain ketika mereka akan mati. Antrean suara ini bagus tetapi bukan kaedah terbaik untuk memeriksa hayat bateri Airpod anda.

Periksa sama ada Airpod dikenakan pada iPhone

Terdapat pelbagai cara untuk memeriksa hayat bateri Airpod anda, tetapi kemungkinan besar anda akan menggunakan iPhone anda untuk melakukannya. Ramai orang sudah mengetahui kaedah ini, tetapi mari kita bahas untuk mereka yang tidak.

Anda perlu meletakkan Airpod anda di dalam cas pengecasan dan menyimpannya di dekat iPhone anda. Tidak lama lagi, anda dapat melihat peratusan pengecasan pada skrin iPhone anda. Sekiranya anda mengeluarkan satu Airpod dari cas pengecasan, anda akan melihat peratusan pengisian individu dari AIrpod yang tinggal.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan widget Bateri pada iPhone anda (atau peranti iOS lain). Untuk mengakses widget ini, geser ke kanan pada layar terkunci, atau layar utama anda apabila peranti anda terkunci. Sekiranya anda tidak memasang widget Bateri, atau anda telah menghapusnya kerana sebab tertentu, anda boleh menambahkannya secara manual.

Leret ke kanan pada skrin utama dan tatal ke bawah di tab widget, dan ketuk Edit. Kemudian cari widget Bateri dan ketik ikon tambah hijau untuk menambahkannya. Sahkan simpan dengan Selesai di sudut kanan atas skrin anda.

bateri saluran udara

Periksa sama ada Airpod dikenakan caj di Apple Watch

Sebilangan besar orang tidak mengetahui tentang ini, tetapi anda juga boleh menggunakan jam tangan Apple anda untuk memeriksa hayat bateri Airpod anda. Airpod anda boleh disambungkan terus ke jam tangan anda, atau hanya ke iPhone anda, itu tidak menjadi masalah.

Akses pusat Kawalan pada jam tangan Apple. Anda boleh menekan sudut bawah skrin semasa menyemak imbas aplikasi dan menyeret Pusat Kawalan ke atas. Sebagai alternatif, anda boleh meleret ke atas pada skrin utama jam tangan.

Pada skrin Pusat Kawalan, pilih pilihan bateri jam tangan Apple (ikon peratus%). Anda akan melihat peratusan pengecasan individu Airpod individu anda serta jangka hayat bateri cas. Kaedah ini sangat berguna bagi mereka yang menggemari jam tangan Apple.

Ini bermaksud bahawa anda sentiasa dapat memeriksa bateri Airpod anda, dengan hanya melihat pergelangan tangan anda.

airpod dikenakan

Periksa Jika Airpod Dikecas pada Komputer Mac

Akhirnya, pengguna Mac juga dapat memeriksa hayat bateri Airpods. Sekiranya anda mempunyai Mac, ikuti langkah berikut:

  1. Pastikan penutup kes pengecasan Airpod terbuka.
  2. Klik pada simbol Bluetooth di sudut kanan atas bar menu.
  3. Pada menu ini, gerakkan tetikus anda di atas Airpod di dalam cas pengecasan dan anda akan melihat perkembangan pengecasan Airpods.

Periksa Jika Kes Pengecasan Airpods Dicas Sepenuhnya

Sudah tentu, mempunyai cas yang terisi penuh adalah idea yang baik. Lampu di bahagian depan casing Airpods (gen ke-2) atau di dalam casing (gen ke-1) akan menunjukkan kepada anda jika kes Airpods dikenakan. Lampu hijau bermaksud bahawa ia sudah dicas sepenuhnya, sementara warna kuning terang bermaksud baki kurang dari satu cas penuh.

Jangan lupa tutup penutup casing jika anda ingin melihat status bateri menyala.

Bateri Penuh

Kini anda mengetahui setiap kemungkinan cara memeriksa hayat bateri Airpod anda. Dengan menggunakan helah yang kemas ini, anda tidak perlu kehabisan bateri lagi. Airpod luar biasa, tetapi tidak berguna tanpa jus!

Tidak ada yang lebih buruk daripada berjoging dan bateri Airpod anda habis. Kemudian anda perlu menggunakan earbud berwayar anda jika anda mempunyai mereka. Adakah anda pernah berada dalam situasi seperti ini?

Kongsi kisah anda di bahagian komen di bawah.