Cara Memeriksa sama ada Tablet Kebakaran Amazon Anda Dijamin

Ketika anda menggunakan perangkat sepanjang waktu, selalu ada kemungkinan kesalahan yang terjadi pada proses pembuatan akhirnya menjadikannya tidak dapat digunakan. Tablet Amazon Fire tentu saja tidak kebal terhadap masalah tersebut, dan memandangkan bahan yang agak murah digunakan dalam pembinaannya, kadangkala anda perlu memanfaatkan jaminan tersebut.

Cara Memeriksa sama ada Tablet Kebakaran Amazon Anda Dijamin

Tetapi bagaimana anda tahu jika anda masih dilindungi oleh jaminan, dan apa yang perlu anda lakukan untuk membetulkan atau mengganti tablet yang tidak berfungsi jika sudah?

Berapa Lama Jaminan Berakhir?

Semua tablet Fire yang dibeli terus dari Amazon diberikan jaminan terhad satu tahun dari tarikh pembelian asal. Ini secara teknikal bermaksud bahawa jaminan bermula pada hari anda membuat pesanan di laman web, dan bukannya pada hari ia benar-benar tiba di pintu depan anda.

Walaupun ini mungkin akan menyebabkan anda kehilangan perlindungan selama satu atau dua minggu, ia sebenarnya menjadikannya lebih mudah untuk mengetahui kapan tempoh jaminan bermula dan berakhir.

periksa sama ada kebakaran dinyalakan

Apa yang Dilindungi oleh Waranti?

Waranti tidak sama dengan insurans. Dengan kata lain, jika tablet anda tidak berfungsi lagi kerana sesuatu yang telah anda lakukan, maka kemungkinannya tidak akan dilindungi. Menjatuhkannya di tandas atau mandi, menumpahkan kopi anda di atasnya, meninggalkannya di luar dalam cuaca buruk, mencairkannya di dalam api rumah, berdiri di atasnya secara tidak sengaja, atau bahkan membetulkannya oleh orang lain selain Amazon dan pembaikannya menjadi salah, akan semua membatalkan jaminan. Juga tidak dilindungi jika tablet telah digunakan secara komersial.

Sekiranya timbul masalah perkakasan yang bukan merupakan kesalahan anda secara langsung atau tidak langsung, maka anda masih harus dilindungi. Sebagai contoh, beberapa pemilik Kebakaran telah melaporkan bahawa skrin mereka retak secara spontan, tanpa dijatuhkan di lantai yang keras. Kesalahan pembuatan dan kegagalan perkakasan akan dilindungi.

Apa Yang Berlaku Semasa Anda Menghantar Tablet Anda untuk Perkhidmatan Waranti?

Bergantung pada keadaan peranti dan apa yang boleh dilakukan untuknya, Amazon akan membaiki meja menggunakan bahagian baru atau diperbaharui, menggantinya dengan model yang baru atau yang diperbaharui, atau mengembalikan wang anda sebahagian atau keseluruhan harga pembelian. Selepas peranti anda dibaiki atau baru dikembalikan dari Amazon, peranti tersebut akan dilindungi untuk baki tempoh satu tahun atau 90 hari, mana yang lebih lama.

Oleh kerana anda mungkin menggunakan peranti yang sama sekali baru, ada baiknya anda memastikan bahawa anda telah menyandarkan semua data yang ingin anda simpan. Anda juga harus memastikan untuk mengeluarkan kad micro SD anda jika terpasang, kerana anda mungkin tidak akan mengembalikannya.

Adakah Terdapat Tapak Khusus untuk Memeriksa Waranti?

Malangnya, tidak seperti beberapa kedai dalam talian yang lain, Amazon tidak menyediakan cara yang cepat dan mudah untuk anda periksa sama ada peranti anda masih dalam jaminan. Dengan kata lain, anda perlu melakukan sedikit kerja sendiri untuk melihat apakah anda masih dilindungi.

Bagaimana Anda Memeriksa Jika Jaminan Masih Aktif?

Seperti yang kami nyatakan di atas, jaminan bermula pada hari anda membeli tablet Fire anda. Oleh itu, kaedah terbaik untuk bekerja apabila jaminan anda tamat adalah dengan memeriksa akaun Amazon anda untuk tarikh pembelian. Begini caranya:

  1. Buka penyemak imbas web komputer anda (Chrome, Firefox, Safari, Edge, dll.).
  2. Taip amazon.com ke bar penyemak imbas, atau klik pada pautan itu.
  3. Log masuk ke akaun Amazon anda di bahagian kanan atas tetingkap.
  4. Klik pada Akaun & Daftar di bahagian kanan atas.
  5. Klik Pesanan Anda.
  6. Sekiranya pesanan untuk tablet Fire tidak kelihatan, klik pada menu drop-down untuk memilih bila anda membelinya.
  7. Di kiri atas pesanan, tarikh anda membeli tablet akan disenaraikan di bawah PESANAN PESANAN. Jaminan anda sah sehingga hari yang sama satu tahun kemudian.

Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Kebakaran Anda Tidak Dijamin

Terdapat banyak cerita yang tersebar dalam talian mengenai orang yang berjaya mengganti peranti mereka oleh Amazon walaupun mereka sudah habis masa jaminan. Anda perlu menghubungi pasukan sokongan pelanggan Amazon, dan memberitahu mereka bagaimana keadaannya, dan meminta tablet pengganti. Nampaknya kegigihan yang sopan adalah kunci untuk berjaya, dan juga mengingatkan mereka bahawa banyak orang lain telah diberi penggantian sementara di luar jaminan. Semoga berjaya!

periksa sama ada api kebakaran saya masih dalam jaminan

Jaminan dan Ketenangan

Ingatlah bahawa jika peranti anda jelas tidak berfungsi kerana ada masalah selain kesalahan pembuatan atau kegagalan perkakasan, maka anda mungkin tidak akan mendapat pengganti. Meski begitu, ia mungkin bernilai menari, kerana tidak ada gunanya tablet pecah menendang. Sekiranya anda bernasib baik dengan sokongan pelanggan Amazon semasa di luar jaminan, mengapa tidak memberikan peluru tambahan kepada pelanggan lain dengan berkongsi cerita anda di bahagian komen di bawah?