Cara Memeriksa Jika Telefon Android Anda Diklon

Pengklonan telefon cukup popular di industri hiburan. Pembuat filem menjadikannya seperti salah satu perkara termudah yang boleh anda lakukan untuk mengintip aktiviti seseorang. Sebenarnya, perkara-perkara sedikit berbeza, kerana pengklonan telefon tidak begitu mudah dilakukan.

Cara Memeriksa Jika Telefon Android Anda Diklon

Tetapi, itu tidak menjadikan pengklonan telefon tidak mustahil, atau bahkan tidak mungkin dalam beberapa kes, terutama kerana telefon lama lebih mudah terklonisasi daripada yang baru. Inilah yang perlu anda ketahui mengenai cara pengklonan berfungsi, apa maknanya bagi anda, dan bagaimana untuk memeriksa apakah peranti telah diklon.

Apakah Pengklonan Telefon?

Dalam istilah yang paling mudah, pengklonan telefon melibatkan penyalinan identiti satu peranti mudah alih untuk menggunakannya pada yang lain. Walaupun terdapat tiga kaedah pengklonan utama, AMPS, CDMA, dan pengklonan GSM, hanya kaedah pengklonan yang lebih popular.

klon

Pengklonan GSM bergantung pada mengenal pasti dan menyalin nombor IMEI, atau International Identity Equipment Equipment Identity. Ini adalah pengecam unik yang dapat diperoleh melalui penggodaman. Juga dalam skema pengklonan GSM, anda akan menemui pengklonan kad SIM perkakasan. Dalam kebanyakan kes, ini memerlukan akses fizikal ke kad SIM untuk mengekstrak kod Knya.

Walaupun pengklonan telefon tidak sah di kebanyakan negara, pengklonan telefon masih boleh menjadi industri yang berkembang maju. Tetapi, kerana seberapa kompleks beberapa metode pengesanan, seperti cap jari radio, sangat sedikit pengguna yang berisiko terkononisasi telefon mereka. Sebilangan besar telefon pintar moden lebih terdedah kepada penggodaman langsung daripada pengklonan.

Cara Periksa sama ada Telefon Anda Telah Diklon

Sekiranya telefon anda telah diklon melalui kaedah pengklonan IMEI yang sangat asas, anda mungkin dapat melihat pendua menggunakan perisian mencari telefon seperti Find My iPhone (Apple) atau Find My Phone (Android).

  1. Log masuk ke akaun anda.
  2. Gunakan peta untuk menentukan lokasi telefon anda.
  3. Periksa penanda lain atau pendua.

Sekiranya anda melihat lebih dari satu peranti di-ping dan anda tahu anda hanya mempunyai satu telefon, maka kemungkinan bahawa peranti sekunder adalah versi telefon anda yang diklon.

Kaedah lain yang mungkin berkesan melibatkan perbelanjaan semua pada bil anda. Sekiranya anda menemui perbezaan seperti panggilan ke nombor yang tidak anda ketahui, maka telefon anda mungkin telah diklon. Anda juga tidak perlu menunggu hingga akhir bulan untuk melakukan ini.

Sekiranya anda menghubungi syarikat penerbangan anda, anda boleh meminta bil awal dan mula mengesahkan perbelanjaannya. Namun, perlu diingat bahawa tidak semua penjenayah mengklon telefon untuk mendapatkan caj bil. Sebilangannya hanya mengklon peranti dan menunggu maklumat sensitif dihantar atau diterima melalui teks, maklumat yang dapat mereka gunakan untuk keuntungan wang.

Cara Memeriksa Jika Anda Menggunakan Telefon yang Diklon

Mungkin lebih mudah untuk mengetahui sama ada anda menggunakan telefon yang diklon daripada untuk mengetahui apakah telefon anda telah diklon. Mengapa seseorang menjual telefon kloning kepada anda? Mungkin ada puluhan alasan, tetapi yang utama akan selalu mendapat keuntungan.

Untuk memeriksa sama ada anda menggunakan telefon kloning, anda mungkin ingin memulai dengan memperhatikan pesan teks dan panggilan masuk. Terlalu banyak panggilan masuk dan teks dari nombor yang tidak diketahui dan pengirim yang tidak diketahui, mungkin menunjukkan bahawa anda bukan satu-satunya pemilik telefon dan nombor anda.

Anda juga mungkin ingin memeriksa nombor IMEI dan siri dalam talian, di laman web pengeluar. Sekiranya sesuai, anda harus menjadi pemilik tunggal telefon itu. Sekiranya terdapat percanggahan, kemungkinan anda menggunakan kloning, atau setidaknya telepon palsu.

Perkara lain yang boleh anda lakukan ialah memeriksa kualiti binaan. Periksa pada telefon tanpa kotak dengan model yang sama. Cari apa sahaja yang luar biasa mengenai berat, aksesori, perisian yang ada, versi OS, dan prestasi.

Sekiranya telefon anda tidak berfungsi sebagaimana mestinya atau lebih ringan daripada yang seharusnya, maka anda mungkin berurusan dengan telefon yang diklon. Membeli telefon dari vendor yang tidak disahkan atau di luar Craigslist adalah dua cara di mana anda boleh menggunakan telefon klon di tangan anda.

logo android

Pengklonan - Kurang Masalah tetapi Masih Menyusahkan

Tidak banyak pengklonan telefon berlaku pada hari ini kerana kedua-dua pembawa dan pengeluar perkakasan telah mengembangkan kaedah yang lebih maju untuk memerangi tindakan jahat ini. Oleh itu, setelah telefon anda berjaya diklon, anda berpotensi menjadi pemerasan, pencurian identiti, dll.

Anda mungkin juga harus menghadapi kenyataan bahawa mustahil untuk menentukan apakah telefon anda telah diklon. Terdapat banyak alat pengklonan canggih yang mungkin tidak meninggalkan jejak. Beri tahu kami bagaimana perasaan anda mengenai pengklonan telefon, seberapa sering anda fikir ia berlaku, dan apa pendapat anda mengenai kaedah pencegahan.