Cara Periksa sama ada Telefon Android Anda Di-root

Sebilangan besar orang ingin membasmi telefon pintar Android sehingga mereka dapat memasang pelbagai aplikasi pihak ketiga atau mengatasi batasan sistem tertentu, yang biasanya dibuat oleh pengeluar dan pembawa perkakasan.

Walaupun beberapa telefon bimbit mungkin di-rooting, kebanyakannya tidak. Terdapat beberapa cara mudah dan percuma untuk memeriksa sama ada anda mempunyai telefon bimbit yang di-rooting. Dalam artikel ini, anda akan menemui tiga kaedah, dua daripadanya sangat mudah, dan satu yang mungkin bersifat situasional, bergantung pada model telefon anda.

Apa itu Rooting?

Tidak dapat dikelirukan dengan jailbreaking (pada perangkat iOS), adalah metode membuka kunci peranti Android untuk memberi pengguna akses kawalan, atau akses root. Sama seperti mempunyai hak pentadbir pada OS berasaskan Windows atau Linux.

Semak melalui Tetapan

Perhatikan bahawa kaedah ini mungkin tidak berfungsi pada semua telefon Android.

 1. Pergi ke ‘Tetapan’.

 2. Cari dan ketik ‘About Phone’.

 3. Pergi ke ‘Status’.

 4. Periksa ‘Status Peranti’.

Sebilangan besar telefon pintar baru harus mempunyai status peranti rasmi. Rasmi bermaksud bahawa perisian tersebut tidak diubah dan peranti tidak di-root.

Melihat tag Khusus di bawah status peranti biasanya bermaksud telefon anda di-root.

Tab status peranti mungkin berbeza dari satu model ke model yang lain. Oleh itu, jika anda melihat teg Rasmi, biasanya lebih baik untuk memeriksa laman web pengeluar dan melihat sama ada telefon berakar atau tidak.

Gunakan Aplikasi Root Checker

Aplikasi Root Checker adalah aplikasi pihak ketiga yang boleh anda muat turun secara percuma di Google Play, atau bayar untuk versi Pro yang lebih menarik. Apa sahaja versi yang anda pilih, anda seharusnya dapat menentukan status akses root pada telefon anda.

 1. Pergi ke Play Store.
 2. Ketik bar carian.
 3. Taip "pemeriksa akar."

  pemeriksa akar

 4. Ketuk hasil sederhana (percuma) atau pro pemeriksa akar jika anda ingin membayar aplikasi.
 5. Ketik pasang dan kemudian terima untuk memuat turun dan memasang aplikasi.
 6. Pergi ke Tetapan.
 7. Pilih Apl.
 8. Cari dan buka Root Checker.
 9. Ketuk butang "Bermula".
 10. Ketuk "Verify Root" setelah aplikasi menentukan model telefon anda.

Hanya perlu beberapa saat untuk aplikasi menentukan status akses root pada telefon anda. Setelah mengetahui, mesej akan dipaparkan, dengan jelas menyatakan jika anda mempunyai atau tidak mempunyai akses root.

Gunakan Terminal Emulator

Aplikasi Terminal Emulator telah dirancang untuk memberikan pengguna emulator terminal Linux yang lengkap pada perangkat Android.

logo emulator terminal

Ini adalah kaedah yang baik untuk berlatih menggunakan perintah, atau memanfaatkan sepenuhnya pelbagai perintah yang diaktifkan pada telefon yang di-root.

emulator
 1. Pergi ke Play Store.
 2. Ketik bar carian dan ketik "Terminal Emulator"
 3. Ketik Pasang dan Setuju.
 4. Pergi ke Tetapan dan cari aplikasi Terminal Emulator.
 5. Ketik ikon untuk membuka aplikasi.
 6. Di tetingkap terminal ketik "su" dan kemudian ketik Cari atau Enter.

"Su" adalah baris perintah pengguna super. Sekiranya telefon anda di-root, anda seharusnya dapat melihat $ berubah menjadi # di baris perintah. Sekiranya tidak, atau jika anda menerima ralat dengan "perintah tidak dijumpai", itu bermakna bahawa telefon anda tidak di-root.

Perhatikan bahawa aplikasi Terminal Emulator dan Root Checker tidak dapat melakukan root pada peranti Android. Terdapat aplikasi pihak ketiga lain yang membolehkan anda melakukannya.

Kelebihan Telefon Android Berakar

Terdapat beberapa bahaya yang berkaitan dengan rooting telefon Android. Sebilangan besarnya kerana apabila pengguna mula mencucuk dan menggerakkan pelbagai fungsi telefon, ada kemungkinan menyebabkan kerosakan sistem sepenuhnya atau dengan kata lain, anda boleh membuat telefon anda jika anda tidak tahu apa yang anda lakukan.

Ini biasanya berlaku apabila pengguna berusaha mengeluarkan prestasi terlalu banyak dari telefon mereka, mendorong komponen melewati batasannya, atau ketika memasang firmware baru yang mungkin tidak disokong sepenuhnya.

Yang mengatakan, ada beberapa manfaat yang besar juga ketika memiliki telepon yang di-rooting. Sekiranya anda tidak bermain-main dengan proses sistem yang penting, ada banyak yang boleh anda lakukan untuk menyesuaikan dan meningkatkan prestasi telefon dari kawasan lain.

Lebih Banyak Kawalan

Bayangkan telefon Android yang di-root sebagai PC desktop. Anda boleh mengkonfigurasi desktop seperti yang anda mahukan, selagi semua komponennya serasi. Rooting bahkan dapat memberi Anda akses ke overclocking atau underclocking komponen CPU dan GPU telefon. Anda boleh meningkatkan prestasi atau merendahkannya sehingga usia telefon anda semakin perlahan.

Lebih banyak kelebihan termasuk kawalan aplikasi penuh. Ini bermaksud dapat membuat sandaran, memulihkan, membuang, dan menambahkan semua yang anda mahukan, termasuk mengedit aplikasi secara berkumpulan.

Anda juga dapat membuang proses sistem tertentu yang tidak diingini dan tidak diperlukan yang telah dipasang sebelumnya. Ini biasanya disebut sebagai bloatware. Jenis proses ini serupa dengan proses sistem Windows dan aplikasi yang telah dipasang sebelumnya yang memakan sebahagian besar sumber tanpa menawarkan apa-apa nilai kepada pengguna.

Lebih Banyak Pilihan Penyesuaian

Salah satu perkara paling keren tentang memiliki telefon yang di-rooting adalah tahap penyesuaian yang dapat anda perolehi mengenai segala sesuatu dari tema hingga animasi dan segala yang lain di antaranya, termasuk ikon.

Sebilangan besar telefon pintar dilengkapi dengan pilihan pemperibadian terhad. Contohnya, anda tidak boleh mengubah animasi skrin pemuatan pada telefon yang tidak disekat.

Soalan Lazim

Bolehkah saya membongkar peranti Android?

Tentunya! Sekiranya anda perlu melakukan kemas kini sistem, anda mesti membongkar peranti anda terlebih dahulu. Nasib baik, tidak terlalu sukar. Sekiranya anda ingin membongkar peranti anda, baca artikel ini.

Bolehkah saya melihat sama ada telefon saya di-root tanpa aplikasi?

Ya. Anda boleh melalui tetapan seperti gambar di atas, atau mencari laci aplikasi untuk aplikasi rooting. Aplikasi ini diperlukan untuk membuat root telefon terlebih dahulu.

Buka laci aplikasi pada peranti Android dan gunakan bar carian untuk mencari 'SuperSu' 'Dr. Fone ’atau aplikasi rooting lain.

Jangan Terlalu Gila dalam Akses Root

Walaupun senang untuk memiliki telefon pintar yang di-root di mana secara teorinya anda dapat melakukan apa sahaja yang anda inginkan, berbanding dengan pengguna biasa, yang terbaik adalah berhati-hati atau sekurang-kurangnya memberitahu diri anda tentang perkara yang seharusnya dan tidak boleh diubah.

Sekiranya anda mempunyai beberapa petua tentang cara meningkatkan prestasi dengan memanfaatkan akses root, tinggalkan komen di bahagian komen di bawah, dan jangan lupa untuk menentukan model telefon pintar Android yang mana petua tersebut.