Cara Memeriksa Kesihatan Bateri iPhone

Sekiranya anda telah menggunakan iPhone anda untuk sementara waktu, anda mungkin menyedari bahawa bateri anda tidak tahan lama seperti yang berlaku semasa ia baru. Ini adalah perkara biasa. Kualiti bateri anda akan merosot dari masa ke masa. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara untuk memerhatikan bateri anda dan mengetahui kapan harus menggantinya.

Cara Memeriksa Kesihatan Bateri iPhone

Apple mempunyai pilihan untuk memeriksa kesihatan bateri anda dan menentukan apakah dan kapan anda mungkin perlu menggantinya.

Status Bateri iPhone

Sekiranya anda mempunyai iPhone dengan iOS 11.3 atau lebih tinggi, anda boleh memeriksa status bateri anda dalam tetapan. Sekiranya anda mempunyai versi yang lebih lama, kemas kini iPhone anda dan anda akan melihat pilihannya. Sekiranya anda tidak dapat mengemas kini iPhone, anda boleh pergi ke mana-mana kedai Apple untuk menjalankan ujian diagnostik dan menentukan keadaan bateri anda.

  1. Buka Tetapan.

  2. Ketik "Bateri."

  3. Ketik "Kesihatan bateri."

Di antara pilihan lain, anda akan melihat baki kapasiti bateri anda. Ini adalah ukuran kapasiti bateri semasa anda berbanding ketika baru. Semasa anda membeli iPhone, kapasiti baterinya adalah 100%. Dari masa ke masa, peratusan ini menurun, yang normal bagi bateri lithium-ion. Semakin rendah peratusannya; semakin sedikit masa penggunaan anda akan mendapat antara dua kitaran caj.

Apple menyatakan bahawa bateri iPhone mempunyai sekitar 80% kapasitinya setelah 500 kitaran pengecasan, iaitu sekitar dua tahun.

Bilakah Mengganti Bateri iPhone

Anda boleh menjejaki prestasi bateri iPhone anda melalui pilihan yang disebut '' Peak Performance Capability. '' Di sini, iPhone akan memaparkan mesej yang berbeza berdasarkan di mana anda dapat menentukan sama ada anda perlu mengganti bateri.

Keupayaan Prestasi Puncak

Apple merancang pilihan yang berguna untuk memastikan anda sentiasa menjaga kesihatan bateri anda. Di sini, anda boleh memeriksa sama ada bateri anda berfungsi dengan normal. Beberapa mesej yang mungkin anda lihat adalah:

  • "Bateri anda pada masa ini menyokong prestasi puncak normal" - jika bateri anda tidak mengalami kegagalan dan melakukan seperti yang seharusnya; anda akan melihat mesej ini.
  • "Perisian dan perkakasan dinamik yang terpadu akan membantu mengatasi kesan prestasi yang mungkin diperhatikan ketika bateri iPhone anda semakin tua secara kimia" - jika anda mempunyai iPhone lebih lama, anda mungkin melihat mesej ini. Ini bermaksud bateri telefon anda sudah mulai merosot.
  • “IPhone ini mengalami pemadaman yang tidak dijangka kerana bateri tidak dapat memberikan daya puncak yang diperlukan. Pengurusan prestasi telah diterapkan untuk membantu mencegah perkara ini berulang ”- mesej ini bermaksud anda mengalami masalah bateri. Bersama dengan mesej, anda akan melihat bahawa telefon anda perlahan.
  • "Kesihatan bateri anda merosot dengan ketara. Penyedia Perkhidmatan Sah Apple boleh mengganti bateri untuk mengembalikan prestasi dan kapasiti penuh ”- jika kapasiti bateri iPhone anda di bawah 80%, anda akan melihat mesej ini. Anda masih boleh menggunakan bateri yang sama, tetapi telefon anda akan lebih perlahan, dan disyorkan untuk mengganti bateri.

Dua mesej terakhir menunjukkan bahawa anda harus mengganti bateri anda sekiranya anda ingin memastikan prestasi iPhone anda tidak terganggu.

Terdapat perkara lain yang perlu anda perhatikan untuk menentukan sama ada anda mungkin perlu mengganti bateri anda:

  • Sekiranya telefon anda dimulakan semula dan anda melihat mesej "iPhone ini mengalami penutupan yang tidak dijangka." Dalam kes ini, pilihan pengurusan prestasi akan diaktifkan untuk mengelakkan perkara ini berlaku pada masa akan datang. Anda boleh memilih untuk melumpuhkan ini, tetapi ingat bahawa anda tidak dapat mengaktifkannya lagi. Sekiranya penutupan lain berlaku, pilihan akan diaktifkan secara automatik. Dalam kes ini, anda harus mempertimbangkan untuk mengganti bateri anda.
  • Sekiranya anda mempunyai iPhone yang lebih baru, tetapi anda perhatikan ia melambat, terlalu panas, atau tidak dapat membuka beberapa aplikasi, anda mungkin perlu mengganti bateri anda atau membawanya ke kedai Apple untuk memeriksanya.

Cara Memaksimumkan Hayat Bateri iPhone

Terdapat beberapa tindakan yang boleh anda lakukan untuk memperpanjang jangka hayat bateri iPhone anda. Selain kitaran pengecasan, cara anda menggunakan iPhone anda akan memberi kesan terhadap ketahanannya. Sekiranya anda ingin memastikan bateri anda bertahan lama, berikut adalah perkara yang harus anda perhatikan:

· Kemas kini perisian anda - pastikan sentiasa memperbaharui iPhone anda kerana selalunya, kemas kini berkaitan dengan prestasi dan pengoptimuman bateri. Sekiranya anda tidak mengaktifkan kemas kini automatik pada iPhone anda, periksa secara berkala untuk melihat apakah ada yang tersedia.

· Sesuaikan kecerahan - anda dapat memperpanjang umur bateri anda dengan menetapkan kecerahan automatik atau meredupkan layar anda. Aktifkan kecerahan automatik dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

1. Buka Tetapan.

2. Ketik "Kebolehcapaian."

3. Ketik "Saiz Paparan & Teks."

4. Hidupkan Kecerahan Auto.

· Gunakan Wi-Fi - setiap kali anda perlu mengakses internet, pastikan untuk menggunakan sambungan Wi-Fi kerana menggunakan bateri yang lebih sedikit daripada jaringan selular.

· Gunakan Mod Daya Rendah - diperkenalkan dengan iOS 9, pilihan ini memungkinkan anda mengoptimumkan tetapan dan memperpanjang jangka hayat bateri dengan cepat. Bila-bila masa telefon anda mempunyai bateri 20 atau 10%, ia membolehkan anda mengaktifkan pilihan ini hanya dengan satu klik. Anda juga boleh memilih untuk menghidupkannya dalam tetapan anda. Setelah pilihan ini diaktifkan, iPhone anda akan menyesuaikan kecerahan secara automatik, mengoptimumkan prestasi, dan mematikan ciri yang tidak diperlukan untuk memperluas bateri anda. Anda masih boleh menggunakan telefon anda untuk panggilan, mesej, dan internet. Setelah telefon anda dicas semula, mod kuasa rendah akan dilumpuhkan secara automatik.

· Jejaki Aktiviti Latar Belakang - tinjau aplikasi yang berfungsi di latar belakang semasa anda menggunakan aplikasi lain.

· Periksa Perkhidmatan Lokasi - beberapa aplikasi mungkin menggunakan perkhidmatan lokasi, sehingga menghabiskan bateri anda. Anda boleh memilih untuk mematikan perkhidmatan lokasi untuk beberapa aplikasi.

· Hidupkan mod Pesawat - jika anda berada di kawasan dengan isyarat rendah, iPhone anda akan mencari yang lebih kuat, yang akan mempengaruhi hayat baterinya. Apabila anda berada dalam situasi ini, aktifkan mod kapal terbang pada peranti anda sehingga anda berada di kawasan dengan isyarat yang baik. Perkara yang sama berlaku semasa anda berada di kawasan yang sama sekali tidak mempunyai isyarat.

· Jangan dedahkan iPhone anda ke persekitaran yang panas - suhu tinggi dan cahaya matahari langsung boleh merosakkan bateri anda. Pastikan anda tidak membiarkan iPhone anda dalam suhu panas untuk jangka masa yang panjang.

· Jangan dedahkan iPhone anda ke lingkungan yang sejuk - seperti suhu tinggi, suhu rendah, dan cuaca dingin juga dapat mempengaruhi prestasi dan jangka hayat bateri anda.

· Pemberitahuan layar kunci - setiap kali anda menerima pemberitahuan, skrin iPhone anda akan menyala, sehingga menghabiskan bateri. Sekiranya anda tidak mahu menerima beberapa pemberitahuan, anda boleh memilih untuk mematikannya dan menjimatkan bateri anda.

· Padam aplikasi yang tidak perlu - pastikan aplikasi yang tidak anda gunakan menguras bateri anda kerana aplikasi ini sering dapat berfungsi di latar belakang tanpa anda menyedarinya. Sekiranya anda tidak menggunakan beberapa aplikasi, pastikan untuk menghapusnya. Selain mengoptimumkan bateri anda, anda akan mempunyai lebih banyak ruang kosong dan mengelakkan iPhone anda ketinggalan.

· Menyimpan iPhone anda - jika anda tidak akan menggunakan iPhone dalam jangka masa yang lama, anda harus menyimpannya separuh terisi untuk memanjangkan jangka hayat baterinya.

Bagaimanakah cara memaksimumkan hayat bateri pada iPhone?

Jadilah Doktor Bateri Anda

Sekarang anda telah mengetahui cara memeriksa kesihatan bateri iPhone. Apple menawarkan pilihan ini untuk memastikan anda sentiasa mengikuti keadaan bateri anda. Walaupun prestasi bateri anda pasti akan merosot dari masa ke masa, terdapat pelbagai tindakan yang boleh anda lakukan untuk memastikan bateri anda berfungsi selama mungkin.

Adakah anda pernah memeriksa kesihatan bateri anda? Adakah anda cuba memaksimumkan prestasi bateri anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.