Cara Memeriksa DPI Gambar

Semasa bekerja dengan gambar di komputer anda, resolusi DPI mereka mungkin menjadi relevan. DPI adalah singkatan dari Dots Per Inch, dan menunjukkan berapa banyak piksel yang ada dalam jarak satu inci. DPI yang lebih tinggi biasanya diterjemahkan kepada kualiti gambar yang lebih baik.

Cara Memeriksa DPI Gambar

Oleh kerana DPI bukan maklumat yang biasa dihadapi pengguna dalam pekerjaan seharian, anda harus memeriksa perincian gambar untuk mendapatkan maklumat ini. Untuk melakukan ini, buka sifat fail gambar melalui Windows Explorer. Sudah tentu, program penyuntingan gambar seperti Adobe Photoshop atau GIMP dapat memberi anda maklumat ini juga.

Penjelajah Fail Windows

Cara termudah untuk memeriksa resolusi DPI gambar adalah dengan menggunakan Windows File Explorer.

 1. Untuk memunculkan Penjelajah Fail, tekan butang Windows + E pada papan kekunci anda pada masa yang sama. Anda juga dapat mengklik logo Windows di sudut kiri bawah bar tugas anda dan mula mengetik "File Explorer."

 2. Gunakan Penjelajah Fail untuk menavigasi ke lokasi gambar yang ingin anda periksa.

 3. Klik kanan pada fail gambar dan klik "Properties" di bahagian bawah menu.

 4. Di menu Properties, klik tab "Details".

 5. Tatal ke bawah ke bahagian "Gambar" menu.
 6. Di sini anda akan melihat dua nilai yang memberikan DPI gambar anda: "Resolusi Mendatar" dan "Resolusi Vertikal."

Sekiranya anda sering menggunakan gambar di komputer anda, dan maklumat DPI relevan dengan anda, anda boleh menyesuaikan susun atur Penjelajah Fail agar sentiasa memaparkan maklumat ini juga.

 1. Dengan menggunakan File Explorer, arahkan ke folder yang mengandungi gambar anda.

 2. Klik tab "Lihat" di menu atas.

 3. Pilih "Butiran" sebagai susun atur pandangan untuk folder ini.

 4. Bahagian tengah tetingkap sekarang akan menunjukkan fail gambar anda (dan fail lain juga) disusun ke kiri.

 5. Perhatikan lajur yang mengandungi pelbagai perincian di sebelah kanan nama fail, dan klik kanan pada salah satu nama lajur.

 6. Klik "Lagi ..." di bahagian bawah menu.

 7. Menu "Pilih Butiran" akan muncul.

 8. Di sini, tatal ke bawah ke pilihan "Resolusi Mendatar" dan "Resolusi Vertikal" dan tandakan kotak masing-masing.

 9. Klik "OK" untuk menutup menu.

Sekarang anda akan melihat dua lajur baru, menunjukkan resolusi DPI untuk setiap gambar. Anda juga boleh menyusun fail dengan mengklik setiap nama lajur. Sekiranya anda mencari DPI tertentu, arahkan kursor tetikus ke atas tajuk lajur sehingga anda melihat anak panah di sebelah kanan nama lajur, menunjuk ke bawah. Klik anak panah untuk mendedahkan menu penapis dan pilih nilai DPI yang mungkin dimiliki fail anda.

Adobe Photoshop

Sebagai alat penyuntingan gambar utama bagi banyak profesional, Photoshop membolehkan anda memeriksa DPI gambar pada bila-bila masa. Untuk memeriksa ini, ikuti beberapa langkah berikut.

 1. Buka gambar yang anda mahukan di Photoshop.

 2. Pada menu atas, klik tab "Gambar".

 3. Klik "Saiz Gambar." Anda juga dapat mengakses menu ini dengan menekan Alt + Shift + I pada papan kekunci anda.

 4. Di bahagian "Ukuran Dokumen", Anda akan melihat nilai "Penyelesaian". Itu DPI anda. Pastikan unit di menu drop-down di sebelahnya adalah "Pixels / Inch".

Walaupun Photoshop tidak melabel nilai ini secara jelas sebagai DPI, sebaliknya PPI (piksel per inci), praktikalnya memberi anda maklumat yang hampir sama.

GIMP

Dengan harga yang tinggi, Photoshop mungkin bukan alat yang paling mudah diakses di luar sana untuk kebanyakan orang. Itulah sebabnya banyak yang menggunakan GIMP, aplikasi penyuntingan gambar sumber terbuka percuma. Dan ini memberi anda maklumat mengenai resolusi DPI gambar anda juga.

 1. Buka gambar yang anda mahukan di GIMP.
 2. Sama seperti di Photoshop, klik tab "Gambar" dari menu atas.
 3. Sekarang klik pilihan "Skala Imej ...".
 4. Di sebelah nilai "Resolusi X" dan "Resolusi Y", pilih opsi "piksel / masuk" dari menu drop-down.
 5. Nilai resolusi sekarang akan menunjukkan kepada anda DPI gambar.

Logik yang sama berlaku di sini seperti di Photoshop - piksel per inci mewakili DPI gambar anda.

Mencari DPI Imej

Sama ada anda ingin memeriksa DPI gambar atau ingin mengubahnya, terdapat banyak cara untuk melakukannya. Walaupun File Explorer di Windows membolehkan anda hanya melihat DPI, aplikasi penyuntingan foto membolehkan anda memanipulasi ukuran gambar dan resolusi DPI.

Adakah anda menganggap petua ini berguna? Seberapa penting nilai DPI untuk kerja anda? Sila kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.