Cara Memeriksa Jika Bootloader Tidak Berkunci

Android adalah sistem yang dapat disesuaikan yang dapat anda ubah suai agar sesuai dengan keperluan anda. Sebagai contoh, jika anda mempunyai versi Android yang lebih lama yang telah berhenti mengemas kini, anda boleh mem-flash ROM tersuai dan memperbaruinya.

Cara Memeriksa Jika Bootloader Tidak Berkunci

Untuk melakukan ini dan banyak penyesuaian dan penyesuaian lain pada telefon Android yang di-root, anda perlu membuka kunci pemuat but. Sebelum anda memutuskan untuk menyelidiki proses yang menuntut ini, anda harus memeriksa apakah bootloader anda sudah dibuka. Kami akan menerangkan dengan lebih terperinci cara melakukannya.

Periksa dari Peranti Android Anda

Pada banyak telefon Android, anda boleh memeriksa apakah pemuat but dibuka kuncinya dengan memanggil kod. Sekiranya ini tidak berjaya, anda selalu boleh menggunakan kaedah kedua dan lebih lama.

Untuk memeriksa status pemuat but langsung dari telefon anda, anda harus:

 1. Buka kunci telefon Android anda.
 2. Buka aplikasi Telefon atau Pendail.
 3. Masukkan kod: * # * # 7378423 * # * #

 4. Ini akan membuka tetingkap baru secara automatik.
 5. Ketik maklumat Perkhidmatan.
 6. Buka Konfigurasi.
 7. Anda mesti melihat salah satu daripada dua mesej:

  - Bootloader Tidak Berkunci Dibolehkan - Ya

  - Bootloader Tidak Berkunci - Ya

Mesej pertama bermaksud bahawa pemuat but peranti terkunci, tetapi anda boleh membukanya. Yang kedua bermaksud bahawa pemuat but dibuka.

Tetapi jika telefon anda tidak membawa anda ke tetingkap baru setelah memasukkan kod, anda perlu menggunakan kaedah lain.

Periksa dari PC Anda

Untuk memeriksa status pemuat but dari PC anda, anda perlu menggunakan alat ADB dan fastboot. Sehingga baru-baru ini, anda perlu memuat turun Kit Pembangunan Perisian (SDK) sepenuhnya untuk masuk ke ADB dan fastboot. Tetapi sekarang, anda boleh mendapatkan alat ringan ini secara berasingan.

Langkah 1: Menyiapkan Prompt Perintah

Apabila anda memasang alat, anda harus:

 1. Cari jalan ke folder ADB dan fastboot.
 2. Klik pada Menu Mula dan ketik 'cmd' sehingga ikon Command Prompt muncul.

 3. Taipkan jalan ke folder ADB dan fastboot di Prompt Perintah anda. Sebagai contoh:

  C: UsersUsernameDownloadsADB dan fastboot

Langkah 2: Menghidupkan Mod Fastboot

Setelah Prompt Perintah ditetapkan, anda harus menetapkan telefon anda ke mod fastboot. Untuk membuat ini:

 1. Matikan telefon Android anda.
 2. Tahan butang Kelantangan dan Kuasa / Buka Kunci pada masa yang sama sehingga telefon dihidupkan semula.
 3. Apabila dihidupkan, lepaskan butang Power, tetapi tahan kekunci Volume Turun sehingga anda melihat menu bootloader. Ia harus memaparkan bot Android kecil yang berbaring di belakangnya dengan latar belakang gelap, dengan teks di bawahnya.

  mulakan

 4. Sambungkan komputer dan telefon anda dengan kabel data.

Langkah 3: Memeriksa Status

Setelah semuanya diatur, anda boleh menggunakan Prompt Perintah untuk memeriksa status pemuat but anda. Untuk melakukan ini, anda harus:

 1. Masukkan arahan ‘./adb devices’ ke Command Prompt untuk memeriksa sama ada ADB dapat mencari peranti anda. Ini mesti menyenaraikan telefon anda.
 2. Jalankan perintah ‘./adb bootloader’ untuk masuk ke bootloader.
 3. Sebaik sahaja anda berada di bootloader, ketik perintah ‘fastboot devices’ di Command Prompt dan jalankan. Sekiranya ia menyenaraikan kod, itu bermakna sistem dapat mengesan telefon anda.
 4. Masukkan arahan ‘fastboot oem device-info’ dan jalankan. Ia harus menyenaraikan beberapa data peranti, termasuk maklumat pemuat but.
 5. Cari ‘Device Unlocked’ dari maklumat.
 6. Sekiranya tertera 'benar' di sebelahnya, ini bermakna peranti anda tidak terkunci. Sekiranya tertulis "salah", ini bermaksud bahawa ia masih terkunci.

  but cepat

Kadang-kadang, anda dapat melihat maklumat ini dengan segera di paparan bootloader telefon Android anda.

Bolehkah Semua Telefon Buka Kunci Bootloader?

Secara teknikal, ada cara untuk membuka kunci bootloader anda di mana-mana telefon Android, tetapi melakukannya mungkin sangat sukar bagi beberapa model. Kesukaran membuka kunci bergantung kepada pengeluar. Contohnya, Nexus tidak dapat dikunci secara lalai. Telefon HTC, Xiaomi, Motorola, dan OnePlus juga mudah dibuka.

Walau bagaimanapun, beberapa telefon masih hampir tidak dapat dibuka, dan anda biasanya harus menunggu kelemahan keselamatan untuk ditemui.

Soalan Lazim

Sekiranya anda mempunyai peranti Android dan masih mempunyai pertanyaan, teruskan membaca.

Adakah saya perlu membuka kunci pemuat but saya?

Kebanyakan pengguna telefon pintar setiap hari tidak perlu risau sama ada pemuat but mereka tidak dikunci. Tetapi, beberapa, lebih banyak pengguna yang mahir teknologi mungkin ingin menyediakan pilihan ini. Memiliki bootloader yang tidak terkunci bermaksud anda boleh menambahkan perisian anda sendiri ke peranti anda. Ada yang mengatakan ini memperpanjang umur peranti mereka sementara yang lain suka mempunyai pilihan.

Unloaded Bootloader - Risiko Keselamatan Sumber Terbuka

Sekiranya bootloader anda tidak dikunci, anda akan dapat melakukan root atau flash ROM tersuai. Tetapi perlu diingat bahawa ada sebab mengapa setiap Android dilengkapi dengan bootloader yang terkunci. Semasa terkunci, ia hanya akan boot sistem operasi yang ada di atasnya. Ini sangat penting untuk keselamatan.

Pemuat but yang tidak terkunci boleh menyebabkan banyak masalah jika telefon anda berakhir dengan tangan yang salah. Ini kerana ia membolehkan pencuri memintas kod pin anda atau cara perlindungan lain dan menggunakan bootloader yang tidak terkunci untuk mengakses semua fail anda. Oleh itu, pertimbangkan risikonya sebelum anda memutuskan untuk tidak membuka kunci bootloader anda.