Cara Memeriksa Penggunaan Data FaceTime pada iPhone

Data selular adalah kaedah terbaik untuk berkomunikasi dan mengakses kandungan dalam talian di mana sahaja anda berada. Mengehadkan kemampuan internet iPhone anda ke wifi adalah lengkap dan membatasi penggunaan telefon anda.

Cara Memeriksa Penggunaan Data FaceTime pada iPhone

FaceTime adalah ciri Apple yang membolehkan pengguna menghubungi satu sama lain melalui panggilan video. Memperibadikan interaksi telefon bimbit anda lebih daripada sekadar panggilan teks atau audio, ciri bagus ini telah menghubungkan orang di seluruh dunia selama beberapa dekad.kenalan facetime iphone

Menggunakan Data Selular boleh menjadi rumit dan mengakibatkan bil telefon berlebihan bergantung pada pembawa dan rancangan harga anda. Oleh kerana FaceTime menggunakan internet untuk membuat panggilan ini, mungkin penting untuk memantau seberapa banyak Data Selular yang sebenarnya digunakan oleh aplikasi FaceTime semasa kitaran penagihan anda. Kerana FaceTime menggunakan kira-kira 180MB per jam (3MB per minit) data Selular anda, mendaftar masuk dapat menjimatkan wang anda jika anda masih menggunakan paket data terhad atau anda melancong ke luar negara.

Cara Memeriksa Data Selular Anda - Tetapan iPhone

Adalah mungkin untuk memeriksa penggunaan data selular anda menggunakan Tetapan pada iPhone anda. Sekiranya anda cuba melihat penggunaan data anda, ini mungkin bukan tempat terbaik untuk mencari beberapa sebab:

 • Anda harus menetapkan semula statistik secara manual pada awal setiap kitaran pengebilan
 • Pembawa anda akan menagih anda untuk jumlah data yang telah anda gunakan di hujungnya - jika telefon anda tidak menghitungnya dengan betul, anda mungkin menghadapi masalah dengan bayaran berlebihan.

Ikuti langkah-langkah ini untuk melihat penggunaan data selular FaceTime:

 1. Ketik Tetapan pada iPhone anda
 2. Tatal ke bawah ke ‘Selular’ dan ketik padanya
 3. Anda akan melihat senarai ke bawah dengan suis togol hijau dan kelabu di sebelah kanan
 4. Tatal ke bawah sehingga anda melihat ‘FaceTime’ - Di bawahnya anda akan melihat nombor. Di sebelah nombor itu akan ada KB (Kilobyte), MB (Megabyte), atau GB (Gigabyte). Ini memberitahu anda berapa banyak data yang telah digunakan FaceTime sejak kali terakhir anda menetapkan semula statistik.

Menetapkan Semula Statistik

Tidak seperti beberapa model telefon Android, Apple tidak membenarkan anda menetapkan kitaran pengebilan anda. Tidak mungkin kitaran ini berlangsung dari awal bulan hingga 31 bulan jadi anda perlu melihat bil telefon bimbit anda untuk mengetahui hari pembaharuan data anda diperbaharui.

Untuk pengguna pra-bayar, ini adalah hari anda memuatkan semula dana.

Sekiranya anda ingin bergantung pada Tetapan Apple untuk memberitahu anda berapa banyak data selular yang telah digunakan FaceTime untuk tujuan pengebilan, anda pasti mahu Menyet semula Statistik pada hari pertama kitaran pengebilan baru anda setiap bulan.

Untuk melakukan ini, ikuti arahan berikut:

 1. Akses Tetapan dan ketik Selular seperti yang anda lakukan sebelumnya
 2. Tatal ke bawah sehingga anda melihat ‘Reset Statistics’ dengan warna biru
 3. Ketuk dan sahkan

Sekiranya ini berfungsi dengan betul; nombor di bawah setiap aplikasi mesti menunjukkan angka sifar.

Sekiranya anda ingin melihat berapa banyak data yang digunakan oleh panggilan atau kenalan tertentu, ada cara untuk melakukannya juga!

Memeriksa Penggunaan Data FaceTime - Setiap Kenalan

Ikuti arahan ini untuk mendapatkan senarai terperinci berapa banyak data yang digunakan setiap panggilan FaceTime yang telah anda buat.

iphone penggunaan data facetime

 1. Pergi ke aplikasi Telefon pada peranti anda, dan ketuk Terkini tab.
 2. Tatal ke bawah pada "Terkini" sehingga anda dapat melihat panggilan yang anda buat (yang akan dilabelkan dengannya Audio FaceTime atau Video FaceTime di bawah nama orang yang anda panggil), dan sentuh "i" dengan bulatan di sekelilingnya yang harus terletak di sebelah maklumat hubungan.
 3. Anda kemudian akan melihat perincian panggilan, termasuk berapa banyak data yang digunakan.

Sekiranya anda menggunakan telefon untuk tujuan perniagaan atau perkara lain, ini dapat berguna untuk melacak penggunaan data dan waktu yang anda habiskan untuk setiap panggilan FaceTime.

video penggunaan data facetime

Itu boleh bertambah dengan cepat!

Apa yang Perlu Dilakukan jika FaceTime Menggunakan Selular di Wifi

Anda mungkin berada di rumah, atau di kedai kopi tempatan semasa membuat panggilan FaceTime. Anda telah meluangkan masa untuk log masuk ke sambungan wifi untuk mengelakkan diri daripada menggunakan data selular tanpa perlu. Kemudian anda mendapat amaran dari pembawa anda bahawa anda telah menggunakan terlalu banyak data selular.

Walaupun anda menggunakan wifi, penting untuk diingat bahawa telefon anda mencari sumber internet terpantas. Ini bermaksud bahawa semasa telefon anda menunjukkan bahawa ia berada di wifi, ia sebenarnya boleh beralih ke selular untuk mendapatkan kelajuan yang lebih cepat. Beberapa pengguna bahkan tidak tahu bahawa ia berlaku.

Penyelesaiannya sebenarnya cukup mudah dan anda boleh melakukan ini untuk mana-mana aplikasi di iPhone anda.

Ikuti arahan dari Tetapan akses di atas dan klik pada Selular. Ingat suis togol hijau dan kelabu yang telah kita bincangkan sebelumnya? Mereka boleh dimatikan agar telefon anda tidak dapat mengakses rangkaian selular untuk internet untuk setiap aplikasi yang disenaraikan. Setelah suis togol berwarna Kelabu - telefon anda tidak lagi dapat mengakses rangkaian selular untuk panggilan FaceTime.

Data Selular untuk Tujuan Penagihan

Sebilangan besar pembawa menawarkan pakej data tanpa had yang komprehensif di A.S. jadi ini mungkin tidak menjadi masalah bagi anda. Kecuali anda berkeliaran di menara syarikat penerbangan lain selama lebih dari 3 bulan, anda tidak akan menghadapi masalah di luar pendikit yang merupakan masalah lain.

Sekiranya pembawa telefon bimbit anda mempercepat kecepatan data anda setelah menggunakan banyak gigabait, memeriksa penggunaan data FaceTime anda dapat menjadi alat yang berguna untuk memaksimumkan kecepatan anda pada akhir kitaran penagihan, tetapi ia tidak akan mempengaruhi bil anda.

Sekiranya anda melancong ke peringkat antarabangsa atau anda masih menggunakan pelan data terhad; anda pasti mahu mengosongkan setiap megabait yang anda dapat sambil memantau penggunaannya. Salah satu cara paling tepat untuk memantau penggunaan data selular anda adalah dengan masuk ke aplikasi pembawa anda terus ke telefon anda. Ini membolehkan anda melihat apa yang mereka lihat, dan apa yang akhirnya akan ditagih kepada anda (walaupun telefon anda mempunyai masalah di mana ia "bocor data").

Sebelum melakukan perjalanan ke peringkat antarabangsa atau melakukan pelayaran, anda pasti ingin memastikan bahawa semua suis togol yang kita bincangkan lebih awal adalah Kelabu (dimatikan). Penggunaan data antarabangsa dapat menghasilkan sejumlah ribuan dolar. Dengan mematikan ‘Data Selular’ dalam tetapan iPhone anda tidak akan bersambung ke menara antarabangsa.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found