Cara Memeriksa Saiz & Wajah Font di Laman Web

Sama ada anda berminat dengan reka bentuk atau seperti rupa laman web tertentu, mengetahui jenis fon yang digunakan oleh laman web ini dan ukurannya yang dapat membantu anda menirunya atau menggunakannya di laman web anda sendiri. Terdapat beberapa cara untuk mencapainya, dan saya akan menunjukkan beberapa cara di sini. Oleh itu, jika anda ingin memeriksa jenis dan saiz fon di laman web, baca terus!

Cara Memeriksa Saiz & Wajah Font di Laman Web

Dengan berjuta-juta fon di luar sana, mendapati yang sempurna memerlukan masa lebih lama daripada yang sepatutnya. Apabila anda melihat yang baik, anda perlu mengetahui apa yang ada di sana dan kemudian, jika tidak, anda boleh kehilangannya untuk selamanya. Sekiranya ia sangat bagus, anda boleh menggunakannya di laman web anda sendiri, sebagai fon Office atau dalam Windows bergantung pada jenis fonnya. Hanya perlu diingat bahawa beberapa fon telah dilindungi hak cipta dan tidak tersedia untuk penggunaan umum.

Memeriksa Jenis dan Saiz Fon di Laman Web

Terdapat beberapa cara untuk memeriksa jenis dan ukuran fon di laman web mana pun. Kaedah paling mudah menggunakan penyemak imbas itu sendiri, sementara yang lain menggunakan alat pihak ketiga untuk mengenal pasti aset halaman. Saya akan membahas kedua-dua jenis ini. Pertama, kita akan fokus pada kaedah penyemak imbas terbina dalam.

  1. Klik kanan pada halaman yang anda suka dan pilih Periksa Elemen (Firefox), Periksa (Chrome), atau F12Alat Pembangun (Hujung). Menu Web Chrome
  2. Pilih Pemeriksa (Firefox) atau Dikira (Chrome) di tetingkap bawah baru dan tatal ke bawah di sebelah kanan hingga anda sampai Fon atau Saiz huruf. Ia harus menunjukkan keluarga fon, fon tertentu yang digunakan, ukurannya, warnanya, dan apa sahaja yang ditentukan oleh halaman. Alat Pemeriksa Chrome

CMS yang berbeza dan reka bentuk web yang berbeza memaparkan maklumat fon mereka dengan pelbagai cara. Cubalah kaedah ini di beberapa halaman web dan anda mungkin akan melihat beberapa cara fon yang berbeza ditentukan.

bagaimana-untuk-memeriksa-jenis-dan-ukuran-di-a-laman web-2

Alat Pihak Ketiga untuk Mengenal Jenis dan Saiz Fon

Terdapat beberapa add-on pihak ketiga yang berfungsi sama ada sebagai plugin atau sebagai bookmarklet dan dapat mengenal pasti jenis fon. Mereka berfungsi dengan kebanyakan penyemak imbas, termasuk Safari, jadi anda harus mencari sesuatu yang boleh anda gunakan tanpa banyak masalah.

Firebug

Firebug dulunya merupakan alat penyahpepijatan khusus Firefox untuk pembangun. Ia menjadi sangat popular sehingga kini penyemak imbas agnostik dan akan berfungsi dengan kebanyakan penyemak imbas. Ini adalah alat yang sangat serba boleh yang dapat memeriksa elemen laman web apa pun, termasuk fon.

  1. Cukup pasang add-on seperti biasa, sorot beberapa teks di halaman, klik tab HTML di Firebug, dan kemudian klik 'Computed' di sebelah kanan. Firebug kemudian harus menonjolkan nama fon, keluarga fon, saiz, berat, dan semua yang perlu anda ketahui.

Namun, perlu diingat bahawa Firebug telah dihentikan pada tahun 2017. Versi lama masih boleh dimuat turun, tetapi versi tersebut tidak akan dikemas kini lagi, dan Firebug kemungkinan akan kehilangan fungsi ketika penyemak imbas berkembang.

cara-untuk-memeriksa-jenis-dan-ukuran-di-a-laman web-3

WhatFont

WhatFont adalah bookmarklet yang dapat mengenal pasti fon di laman web. Seret bookmarklet ke bar penanda halaman anda dan gunakannya untuk mengenal pasti hampir semua fon, di mana sahaja. Percuma untuk digunakan, dan sangat mudah. Navigasi ke halaman web yang anda suka, klik pada bookmarklet, dan arahkan kursor ke fon yang ingin anda kenal pasti. Kotak hitam kecil muncul di atasnya, memberitahu anda fon.

Seperti yang telah diperbaharui, ia bahkan dibuat serasi dengan tambahan yang berkaitan.

Sekali lagi, bergantung pada bagaimana CMS dikonfigurasikan atau bagaimana halaman itu dirancang, ini akan menjadi pengenalan fon mudah atau kotak penuh yang memberi anda ukuran, warna, berat, dan sebagainya.

Terdapat banyak add-on jenis bookmarklet yang dapat mengenal pasti fon; WhatFont hanyalah salah satu daripadanya. Adakah anda menggunakannya? Adakah artikel ini meyakinkan anda untuk mencuba yang baru? Beritahu kami di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found