Cara Memeriksa Sejarah Edit di Helaian Google

Helaian Google berguna untuk menyimpan dan mengemas kini maklumat berharga. Tetapi bagaimana jika anda lebih menyukai versi program yang lebih awal? Bolehkah anda melihat sejarah pengeditan?

Cara Memeriksa Sejarah Edit di Helaian Google

Nasib baik, ada ciri yang diaktifkan secara lalai yang membolehkan anda melihat semua perubahan dan mengembalikan dokumen ke versi yang anda sukai dengan lebih baik. Selain itu, anda dapat melihat perubahan sel tertentu yang dibuat oleh rakan bekerjasama yang berbeza. Teruskan membaca untuk mengetahui bagaimana ia dilakukan.

Periksa Sejarah Edit Sel

Sekiranya banyak kolaborator menggunakan Helaian Google, ini bermaksud maklumat baru ditambahkan secara berkala. Semua kolaborator harus mengetahui pengeditan dan mengetahui semua kemas kini.

Nasib baik, ada cara untuk melihat sejarah pengeditan sel di Helaian Google. Inilah caranya:

 1. Klik kanan pada sel yang anda perlukan.

 2. Dari menu lungsur turun, klik pada "Tunjukkan sejarah edit".

 3. Kotak dialog akan menunjukkan kepada anda semua pengeditan.

Di bahagian atas kotak dialog, anda akan melihat kekunci anak panah yang boleh anda klik untuk beralih antara pengeditan. Anda akan dapat melihat nama kolaborator yang membuat pengeditan, cap waktu pengeditan, dan nilai pengeditan sebelumnya.

Perhatikan bahawa baris dan lajur yang ditambahkan atau dihapus, atau perubahan pada format sel, tidak akan dapat dilihat dalam sejarah pengeditan.

Periksa Sejarah Edit Helaian Google

Periksa Edit Sejarah Menggunakan Menu

Memeriksa sejarah edit menggunakan menu agak mudah. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Pertama, anda perlu membuka fail tersebut.

 2. Pilih "Fail" di sudut kiri atas dokumen.

 3. Dari menu lungsur pilih "Sejarah versi".

  Klik pada "Lihat sejarah versi".

 4. Setelah anda melakukannya, anda akan melihat bar dibuka di sebelah kanan dokumen.

Bar membolehkan anda melihat semua perubahan yang dibuat pada dokumen.

Untuk kemudahan pengguna, perubahan dikelompokkan ke dalam jangka masa. Oleh itu, anda boleh menavigasi ke tarikh yang ingin anda periksa. Dengan mengklik untuk mengembangkan, anda akan melihat semua pengeditan dilakukan pada tarikh tersebut. Sekiranya anda mengklik pada versi yang diedit, ia akan muncul di Helaian Google anda. Sebagai gantinya, anda dapat melihat bagaimana helaian itu kelihatan dengan penyuntingan tertentu.

Catatan: Mencentang "Tunjukkan perubahan" di bahagian bawah bar menyoroti sel di mana perubahan dilakukan pada versi sebelumnya. Adalah berguna untuk mempunyai pilihan ini kerana ia membolehkan anda sentiasa mengikuti pengeditan baru.

Periksa Sejarah Edit Menggunakan Papan Kekunci

Sebagai alternatif, kita dapat memeriksa pengeditan sejarah menggunakan papan kekunci. Gabungan kawalan berbeza untuk pengguna Windows dan Mac. Sekiranya anda menggunakan Windows, tahan serentak Ctrl + Alt + Shift + H. Pengguna Mac harus menahan Cmd + Alt + Shift + H.

Periksa Sejarah Edit dengan Menamakan Versi

Apabila anda membuat helaian, ia akan dinamakan, secara lalai, selepas cap waktu. Semasa bekerja dengan banyak orang lain, boleh menyusahkan untuk mencari tarikh untuk mencari apa yang anda perlukan. Helaian Google menambahkan fungsi yang membolehkan anda menamakan setiap versi dan mengawal pengeditan anda atau rakan anda dengan lebih mudah.

Anda boleh menamakan versi semasa dengan menavigasi ke "File" dan memilih "Sejarah versi". Di sini anda akan melihat pilihan untuk "Namakan versi semasa". Dengan memilih nama yang sesuai untuk dokumen tersebut, anda menyelamatkan diri dan rakan anda daripada tidak perlu melalui versi helaian yang diberi tarikh dan memilih yang betul.

Google Spreadsheet membolehkan anda menambahkan hingga 15 versi bernama.

Periksa Sejarah Edit dengan Membolehkan Pemberitahuan

Apabila pengeditan dibuat pada helaian, fitur "Peraturan pemberitahuan" yang terpasang dapat segera menghantar e-mel kepada anda untuk memberitahu anda mengenai hal ini. Anda boleh memutuskan sama ada anda mahu menerima e-mel setiap kali seseorang mengedit sesuatu, atau mungkin pada penghujung hari apabila anda dapat melihat semua perubahan.

Ikut langkah-langkah ini:

 1. Buka helaian dan arahkan ke "Alat".

 2. Tatal ke bawah dan pilih "Peraturan pemberitahuan".

 3. Kemudian Klik pada "Sebarang perubahan dibuat" dan pilih bila anda ingin mendapatkan e-mel.

 4. Akhirnya, klik "Simpan".

Itupun dia. Dengan cara ini anda akan sentiasa dimaklumkan mengenai pengeditan, tanpa perlu membuka lembaran dan memeriksa sendiri.

Sejarah Edit Helaian Google

Periksa Sejarah Edit dengan Mengaktifkan Pemformatan Bersyarat

Apabila maklumat baru ditambahkan, berguna untuk melihatnya dalam warna atau saiz yang berbeza. Google Sheet mempunyai fungsi "Pemformatan bersyarat" yang memberi Anda gambaran visual dari data yang ditambahkan. Untuk menerapkan pemformatan bersyarat, ikuti langkah berikut:

 1. Pilih sel di mana anda ingin menerapkan "Pemformatan bersyarat".

 2. Klik "Format" dan arahkan ke "Pemformatan Bersyarat".

 3. Menu dropdown akan dibuka dengan pelbagai pilihan. Cari "Peraturan Format" dan di bawah "Format sel jika ..." pilih "Tidak kosong".

 4. Di bawah "Gaya pemformatan" pilih warna yang anda inginkan untuk sel anda.

 5. Klik "Selesai".

Cari Penyelesaian yang Berfungsi untuk Anda

Terdapat pelbagai cara untuk mengesan pengeditan yang dilakukan ke Google Sheet yang digunakan oleh rakan bekerjasama. Sekarang anda tidak perlu menghadapi masalah untuk melakukannya. Mengikuti semua perubahan boleh menjadi sukar, jadi pastikan anda mencari penyelesaian yang sesuai untuk anda.

Bagaimana anda mengawasi semua perubahan yang dilakukan pada Helaian Google? Adakah anda menganggap petua ini berguna? Kongsi pengalaman anda dengan komuniti di bahagian komen di bawah.