Cara Memeriksa Fire Stick Anda untuk Perisian Kerosakan dan Virus

Pada tahun 2018, khabar angin mulai beredar mengenai kerentanan Amazon TV dan Fire Stick terhadap serangan malware dan virus. Pelakunya adalah cacing tambang crypto yang disebut "ADB.miner", yang diketahui menyerang telefon pintar dan tablet Android. Walau apa pun, ada segala macam malware di internet yang menargetkan peranti Android yang mudah menjangkiti Fire TV Stick atau Fire TV Cube anda. Oleh itu, adalah mustahak untuk memeriksa Firestick atau Firecube anda untuk malware dan virus secara berkala. Jadi, bagaimana anda melakukannya? Artikel ini menerangkan gejala umum jangkitan malware, cara mencari jangkitan, cara membuang malware, dan cara tetap dilindungi di Fire TV Stick atau Fire TV Cube anda.

Cara Memeriksa Fire Stick Anda untuk Perisian Kerosakan dan Virus

Gejala Umum Jangkitan Tongkat Kebakaran

Untuk tujuan artikel ini, kami akan melihat dengan lebih dekat apa yang berlaku apabila Fire Stick anda dijangkiti oleh perisian jahat "ADB.miner", atau perisian hasad lain. Gejalanya hampir sama.

Pertama, Fire Stick menjadi sangat perlahan; memerlukan masa yang lama untuk memuatkan kandungan, melihat-lihat menu, atau melakukan carian asas. Dalam kes ini, cadangan umum adalah memeriksa kemas kini firmware dan memeriksa kelajuan Wi-Fi anda. Sekiranya semuanya baik-baik saja di sana, kemungkinan Fire Stick anda Terinfeksi.

Selain daripada prestasi yang lembap, Fire Stick mungkin terhempas, membeku di tengah-tengah main semula, atau menghidupkan semula dirinya secara tiba-tiba. ADB.miner direka untuk merosakkan kuasa pengkomputeran penuh Fire Stick anda dan boleh menyebabkan peranti terlalu panas. Ujian sentuhan sederhana sudah cukup untuk mengetahui ada masalah.

Nota PENTING: Sekiranya aplikasi Uji dengan ikon Android muncul di Fire Stick, peranti anda telah dijangkiti oleh ADB.miner.

periksa firestick untuk perisian hasad dan virus

Langkah Pertama yang Perlu diambil sebelum Mengimbas Firestick / Cube Anda untuk Perisian Kerosakan

Seperti yang ditunjukkan, anda harus terlebih dahulu memeriksa kemas kini firmware / perisian kerana OS yang lapuk juga dapat memperlambat Fire Stick anda.

Akses Tetapan dari bar Menu dan pindah ke kanan ke pilihan Peranti. Pilih Tentang, kemudian Versi Perisian, dan pilih "Periksa Pembaruan Sistem".

Sekiranya ada, muat turun dan pasang kemas kini, mulakan semula peranti anda dan periksa apakah masalahnya telah hilang. Apabila Fire Stick dijangkiti, hampir mustahil untuk mencapai tetingkap Kemas kini Sistem dan menjalankan kemas kini. Menu-hopping menjadi perlahan dan memerlukan selamanya untuk memuat turun fail.

Untuk mengeluarkan Wi-Fi dari persamaan, lakukan ujian kelajuan dan lihat bagaimana ia berjalan pada alat anda yang lain. Sekiranya terdapat masalah dengan Wi-Fi anda, ini adalah sesuatu yang dapat anda perbaiki dengan modem / penghala semula penghala modem yang sederhana.

Cara Mengimbas Fire Stick / Cube Anda untuk Perisian Kerosakan

Amazon Fire Stick dilengkapi dengan pilihan bawaan untuk mengimbas perisian hasad dan virus untuk menyingkirkannya. Namun, ia mungkin tidak dihidupkan secara lalai, jadi berikut adalah cara mengaktifkan perlindungan.

Akses Tetapan, arahkan ke kanan ke menu Peranti dan pilih "Pilihan Pembangun" di bawah Peranti. Kedua-dua "penyahpepijatan ADB" dan "Aplikasi dari Sumber Tidak Dikenal" perlu dihidupkan. Pilihan ini mengesan malware secara automatik dan mengeluarkannya dari Fire Stick.

perisian hasad dan virus

Cara Menetapkan Semula Amazon Fire Stick atau Fire Cube anda

Sekiranya perisian pengimbasan asli gagal, anda mungkin perlu mengembalikan Fire Stick anda semula ke tetapan kilang. Tindakan ini menghapus semua data dan memasang semula perisian dari awal. Selepas itu, anda perlu menyiapkan Fire Stick anda lagi, tetapi ini adalah salah satu kaedah terbaik untuk menyingkirkan virus degil.

tetapkan semula ke lalai kilang

Sekali lagi, arahkan ke Peranti, turun ke bahagian bawah menu, dan pilih "Tetapkan semula ke Lalai kilang". Sahkan pilihan anda di tetingkap pop timbul dan peranti akan diset semula dalam beberapa minit. Walau bagaimanapun, anda mungkin dapat mengelakkan melakukan tetapan semula keras.

Gunakan Aplikasi Pihak Ketiga untuk Memeriksa Fire TV Stick / Cube untuk Perisian Kerosakan

Alat perisian hasad pihak ketiga menyediakan kaedah untuk mengenal pasti potensi risiko dalam aplikasi di Fire TV Stick atau Fire Cube anda. Fungsi terhad untuk kebanyakan aplikasi keselamatan kerana Firestick bukan OS Android asli dengan fungsi Google sepenuhnya. Tetapi banyak yang menyampaikan proses penting, dengan atau tanpa antara muka pengguna grafik (GUI) yang berfungsi sepenuhnya.

Untuk mendapatkan perisian penyingkiran perisian hasad, pertama anda perlu memasang aplikasi Pengunduh.

Cara Memasang Downloader di Fire TV Stick / Fire Cube

 1. Pergi ke "Cari" di Firestick anda, kemudian taip "Pemuat turun," kemudian pilih "Pemuat turun" lakaran kecil dari senarai.
 2. Pilih "Muat turun" untuk menyimpan pemasangan ke Firestick atau Fire Cube anda.
 3. Setelah selesai memuat turun, pilih "Buka" untuk melancarkan proses pemasangan.
 4. Pilih "Izinkan" ketika diminta untuk mengakses foto, media, dan file.
 5. Pilih "OK" pada "Panduan Mula Pantas."

Cara memasang VirusTotal di Fire TV Stick / Fire Cube

VirusTotal bukan aplikasi anti-virus / anti-malware, tetapi melaporkan aplikasi yang dijangkiti sehingga anda dapat menghapusnya secara manual. VirusTotal menggunakan lebih daripada 70 pengimbas antivirus dan perkhidmatan menyekat URL / domain, dan pertanyaan banyak pangkalan data vendor untuk mendapatkan maklumat terkini mengenai jangkitan dan potensi risiko, dan memperolehnya penyelesaian antivirus seperti senarai blok dari pelbagai pembekal keselamatan.

Catatan: VirusTotal menyokong pembangun pihak ketiga. Aplikasi yang digunakan di sini adalah aplikasi mudah alih yang dikembangkan / dihantar oleh Funnycat di Play Store, dan disokong oleh VirusTotal.

 1. Lancarkan aplikasi "Downloader" yang anda pasang sebelumnya.
 2. Pada skrin "Laman Utama", masukkan "Bit.ly/virtota" di kotak URL dan pilih "Pergi."
 3. Tatal ke bawah laman web dan pilih "Muat turun" untuk mendapatkan fail APK TotalVirus.
 4. Pada skrin pemasangan Android yang muncul, pilih "Pasang."
 5. Setelah kejayaan pemasangan, pilih "Selesai," tidak buka." Anda perlu meneruskan sebelum membuka aplikasi.
 6. Muat turun "Skrin Status" Pemuat. Pilih "Padam" untuk membuang fail pemasangan APK untuk menjimatkan ruang berharga. Abaikan pilihan "Pasang" - sudah terpasang.
 7. Di tetingkap pengesahan, pilih "Padam" untuk terus maju dengan proses penyingkiran APK.
 8. Kembali ke Skrin Utama dan pilih "Pelancar Aplikasi."
 9. Pilih "Jumlah Virus" gambar kecil
 10. Tekan "Pilih" butang pada jarak jauh firestick anda untuk melancarkan pilihan "Scan" - ia tidak akan disorot kerana had fungsi tetapi akan diaktifkan.
 11. Munculan muncul yang menyatakan bahawa bahagian analisis aplikasi tidak dapat dijalankan tanpa Perkhidmatan Google Play. Pilih "OKEY" bersambung.
 12. VirusTotal mengimbas aplikasi anda dan memaparkan senarai status. Di sebelah kiri setiap entri, "lingkaran ditandai" berwarna hijau muncul untuk aplikasi yang selamat dan "X" berwarna merah untuk aplikasi yang berpotensi dijangkiti.
 13. Kembali ke layar "Beranda" dan hapus / hapus pemasangan aplikasi yang muncul sebagai ancaman.

Cara Menggunakan aplikasi "Filelinked" di Fire TV Stick / Fire Cube

**** Tidak Tersedia ****

**** Tinggal Di Sini untuk Rujukan Sahaja ****

Setelah Pemuat turun, ketik "//get.filelinked.com" dan pilih "Pergi" untuk mendapatkan APK. Setelah pemasangan Filelinked, pilih "Buka" dari sudut kanan bawah dan masukkan kod untuk menjalankan aplikasi (kodnya harus 22222222). Kemudian, anda diminta untuk memberikan PIN, yang biasanya 0000, dan ada juga pautan di mana anda boleh mendapatkan PIN tersebut.

Apabila anda membuka kunci Filelinked, muat turun dan pasang Norton Security dan CM Lite. Selain aplikasi ini, anda juga memerlukan Mouse Toggle (untuk Firesticks) dan Set Orientation, untuk membantu anda menggunakan aplikasi anti-virus. Pastikan untuk mengaktifkan / menjalankan aplikasi Set Orientasi dan Toggle Tetikus sebelum anda mengimbas virus.

amazon firestick

Jalankan Norton Security, siapkan, dan lakukan imbasan. Sekiranya perisian menemui fail yang dijangkiti, pilih untuk membuangnya dari peranti anda. Kemudian anda boleh menjalankan CM Lite untuk mengosongkan ruang di Fire Stick anda dan menyingkirkan fail yang rosak.

Catatan: Semua aplikasi yang dicadangkan tersedia melalui "Filelinked" dan mungkin kelihatan agak pelik ketika dimulakan kerana kurangnya Perkhidmatan Google Play dan OS Android asli. Tetapi "Tetapkan Orientasi" dan "Tetikus Tetikus" dengan cepat memperbaiki penampilan sehingga anda tidak akan kesulitan menggunakan aplikasinya.

Sebagai penutup, sangat sukar untuk menggunakan perisian anti-malware dan anti-virus di Firestick atau Fire cube kerana OS Android yang bukan asli. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu terlalu risau tentang jangkitan peranti melainkan anda memasang perisian dan APK yang tidak disahkan. Tetapi walaupun ada masalah, anda harus dapat memperbaikinya dengan pantas.