Cara Melihat Apa yang Mengambil Semua Ruang Penyimpanan Google Anda

Sekiranya anda mempunyai akaun Google, penting untuk mengawasi keperluan penyimpanan anda. Sekiranya tidak, anda mungkin tidak dapat lagi menambahkan fail baru ke Drive. Atau anda mungkin berhenti menerima e-mel baru tanpa mengetahui bahawa itulah yang berlaku! Yikes.

Dan kerana ruang simpanan Google anda dikongsi di Drive, Gmail, dan Foto Google, data anda mungkin memerlukan lebih banyak simpanan daripada yang anda fikirkan. Oleh itu, inilah satu kaedah mudah untuk memeriksa ruang simpanan Google anda untuk mengawasi penggunaan anda.

Mulakan dengan membuka penyemak imbas anda di Mac atau PC anda dan melayari mail.google.com. Setelah anda berada di sana, log masuk di halaman log masuk yang biasa dengan akaun Google anda:

Halaman Log Masuk Google

Semasa e-mel anda dimuat, lihat di kiri bawah halaman untuk gambaran keseluruhan ruang storan Google anda dan penggunaan semasa, yang digariskan dalam kotak merah pada tangkapan skrin di bawah:

maklumat ruang simpanan google

Seperti yang anda lihat, saya tidak menggunakan banyak ruang pada akaun ini, jadi saya akan baik untuk sementara waktu. Namun, jika anda hampir kehabisan, anda dapat mengklik butang "Urus" di bawah statistik storan anda, yang akan memberi anda carta pai melihat penggunaan storan anda bersama dengan pilihan berbayar untuk menambahkannya.

Perincian ruang Storan Google

Sekiranya anda menggunakan beberapa perkhidmatan Google, anda dapat melihat rincian berapa banyak penyimpanan yang mereka gunakan dengan mengklik butang "Lihat perincian" yang disebut dalam tangkapan skrin di atas.

pecahan storan google

Ini akan menunjukkan dengan tepat berapa banyak ruang yang digunakan oleh Drive, Gmail, dan Foto Google, bersama dengan maklumat tambahan mengenai rancangan storan semasa anda.

Bagaimanapun, anda boleh melakukan perkara yang sama pada peranti mudah alih anda, tetapi lebih mudah untuk hanya mengunjungi pautan langsung ke maklumat simpanan anda daripada masuk melalui Gmail di sana.

Walau apa pun, lihatlah apa yang anda gunakan, dan rancangkan dengan sewajarnya! Lebih baik menaik taraf ke pelan berbayar beberapa bulan sebelum anda mencapai had daripada tiba-tiba berhenti menerima e-mel tanpa mengetahui sebabnya. Kecuali itu terdengar seperti percutian kepada anda ... seperti halnya bagi saya. Ah, sehari dua tanpa e-mel baru. Saya tidak dapat bayangkan.

Cara Melihat Apa Yang Mengambil Semua Ruang Penyimpanan Google Anda

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found