Bagaimana Mengetahui Apa Kad Grafik yang Anda Miliki di Windows 10

Kad grafik anda adalah komponen penting dalam perkakasan komputer anda. Sekiranya anda ingin bermain permainan video, anda akan dapati bahawa kad grafik anda adalah antara spesifikasi paling penting untuk permainan yang anda mahu mainkan, menggerakkan hampir semua visual yang anda lihat di layar. Kad grafik yang kuat sama pentingnya untuk penyuntingan video, kerana rendering dan teras CUDA diaktifkan melalui kad grafik di dalam mesin anda.

Bagaimana Mengetahui Apa Kad Grafik yang Anda Miliki di Windows 10

Sebilangan besar permainan dan program Windows merangkumi perincian kad grafik dalam keperluan sistemnya, dan anda mungkin perlu memeriksa kad grafik apa yang harus anda lihat jika sesuai dengan keperluan.

Sama ada anda keliru dengan kad grafik khusus berbanding bersepadu, jumlah VRAM dalam kad khusus anda, atau pengeluar yang membuat kad anda, mudah untuk diperiksa — walaupun tanpa membuka komputer riba, desktop, atau tablet anda. Mari kita lihat bagaimana anda dapat mengetahui maklumat kad grafik anda di Windows 10.

Catatan: Beberapa peranti, seperti model Macbook Pro terpilih, mempunyai GPU bersepadu dan khusus (unit pemprosesan grafik) yang dapat digunakan secara bergantian bergantung pada apa yang anda lakukan.

Mencari Maklumat Kad Grafik Anda di Windows 10

Mencari kad grafik anda dalam Windows 10 adalah mudah, dan terdapat beberapa cara untuk melakukannya bergantung pada seberapa banyak maklumat yang anda ingin pelajari mengenai kad anda. E

Kaedah pertama kami menggunakan Alat Diagnostik DirectX bawaan Windows, yang boleh anda gunakan untuk membaca maklumat sistem mesin anda sambil memperincikan maklumat mengenai komponen DirectX dalam sistem anda. Bagi mereka yang tidak tahu, DirectX adalah API Windows untuk mengendalikan kandungan multimedia, termasuk video dan permainan di platform anda.

Kaedah kedua kami menggunakan alat perisian luaran, GPU-Z, untuk membaca maklumat pada peranti anda, sering kali menawarkan lebih banyak maklumat dengan tambahan kos pemasangan aplikasi yang terpisah.

Menggunakan Alat Diagnostik DirectX untuk Mengenal pasti Maklumat GPU di Windows 10

Untuk mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai GPU anda, anda boleh menggunakan Alat Diagnostik DirectX Windows yang terbina dalam, yang digunakan untuk membaca maklumat sistem mesin anda.

Melancarkan Alat Diagnostik DirectX agak mudah. Aplikasi ini terdapat di semua versi Windows 10, jadi anda dapat mengaksesnya melalui menu Mula anda tanpa mengira PC anda. DirectX juga merupakan standard yang cukup lama, jadi anda harus mendapatkannya pada versi Windows yang lebih lama seperti 7, 8, dan 8.1. Inilah cara untuk mengakses maklumat anda.

 1. Mulakan dengan mencari kekunci Windows di sudut kiri bawah. Klik padanya dengan tetikus dan taip anda "Lari" setelah menu Mula dibuka.

 2. Setelah "Run" dibuka di desktop anda, ketik "Dxdiag" ke dalam medan teks dan klik "OKEY." Jika, sebelum aplikasi diluncurkan, Anda menerima kotak dengan tanda "Ya" atau "Tidak" tentang melancarkan "Alat Diagnostik", tekan "Ya."

 3. Setelah Alat Diagnostik DirectX dimuat, anda akan melihat beberapa tab berasingan, bersama dengan banyak maklumat sistem, termasuk pengeluar papan induk anda, jumlah memori dalam PC anda, dll.
 4. Pilih tab "Paparan".
 5. Anda akan melihat semua maklumat umum mengenai pilihan paparan semasa sistem anda, termasuk kad grafik, model dan model, jumlah VRAM (RAM video), dan resolusi semasa yang dikeluarkan oleh peranti anda.

 6. Bagi sesiapa sahaja yang mempunyai dua kad grafik dalam sistemnya (bersepadu dan disekat), anda akan membuka dua tab "Paparan" di tetingkap.

 7. Sama ada anda ingin mengganti kad, cuba mencari perisian yang disokong untuk peranti anda, atau hanya mencari maklumat umum mengenai perkakasan anda, maklumat di tab "Paparan" biasanya yang anda perlukan.

Menggunakan TechPowerUp GPU-Z untuk Mengenal pasti Maklumat GPU di Windows 10

GPU-Z (juga dikenal sebagai TechPowerUp GPU-Z) adalah utiliti percuma, jadi jangan risau untuk membayar untuk menggunakan aplikasi pada peranti anda.

Sebagai gantinya, anda akan dapat menggunakan program ini untuk mengetahui lebih banyak mengenai kad grafik komputer anda daripada yang anda tahu sebelumnya. Mulakan dengan menuju ke halaman ini untuk memuat turun utiliti.

GPU-Z dapat memberi kami beberapa maklumat tambahan mengenai kad grafik anda, jadi jika anda mencari maklumat tertentu — kelajuan jam, versi BIOS, tarikh pelepasan pemproses anda, atau apa sahaja — inilah caranya lakukannya.

 1. Muat turun GPU-Z dan pasangkannya. Pilih antara versi standard GPU-Z dan tema ASUS ROG (Republic of Gamers). Kedua-dua aplikasi melakukan tugas asas yang sama.

 2. Lancarkan GPU-Z, kemudian pilih versi standard GPU-Z atau program bertema ASUS ROG (Republic of Gamers, barisan peralatan berfokus pada pemain ASUS).

 3. Pada pandangan pertama, aplikasi ini mempunyai banyak maklumat yang mungkin tidak anda ketahui. Pilih "Kad grafik" tab untuk melihat perincian GPU.

 4. Sekiranya anda keliru tentang apa yang dimaksudkan, anda boleh mengarahkan kursor ke medan entri teks di setiap bahagian aplikasi untuk maklumat lebih lanjut.

 5. Akhirnya, anda juga boleh menggunakan senarai GPU drop-down di bahagian bawah aplikasi untuk beralih antara maklumat kad, jika komputer anda mempunyai dua kad grafik.

Memahami Bahagian GPU-Z

 • Butang Cari: Mengklik ini akan melancarkan penyemak imbas anda untuk memuat halaman pada kad grafik khusus anda, bersama dengan gambar peranti, tarikh dikeluarkan, dan banyak maklumat lain. Sebilangan besar ini ditunjukkan dalam GPU-Z, tetapi jika anda perlu menghantar atau berkongsi maklumat kad grafik anda dengan seseorang, pangkalan data kad grafik TechPowerUp adalah maklumat yang boleh dipercayai dan senang dikongsi.
 • Nama: Ini akan memaparkan nama generik kad grafik anda (dalam tangkapan skrin di bawah, ia memaparkan Nvidia GeForce GTX 970). Walau bagaimanapun, ini tidak akan menunjukkan bentuk kad grafik anda (ini dikenali sebagai sub-vendor dalam GPU-Z).
 • Teknologi: Ini menunjukkan ukuran dan struktur GPU anda, diukur dalam nm (nanometer). Semakin kecil cip, semakin sedikit haba yang dihasilkan oleh GPU.
 • Tarikh pelepasan: Tarikh pengeluaran asal kad grafik khusus anda.
 • Subvendor: Pengilang yang membuat kad anda (ASUS, EVGA, dll.).
 • Jenis dan ukuran memori: Jenis dan generasi memori khusus yang terdapat dalam kad grafik anda (VRAM). Ukuran ditunjukkan di bawah jenis, disenaraikan dalam MB (megabait). Semakin banyak VRAM, semakin kuat cip.
 • Kelajuan jam: Ini adalah kelajuan yang ditetapkan GPU anda. Ini dapat ditingkatkan dan di-overclock, bergantung pada kad dan perangkat Anda, jadi Anda juga akan melihat maklumat tentang kecepatan jam turbo-boost anda di sini juga. Ini diukur dalam MHz (megahertz).

***

Mengetahui bagaimana mencari maklumat GPU boleh menjadi alat yang mudah jika anda berminat untuk mengetahui bagaimana komputer anda berfungsi atau perlu meningkatkan atau menyelesaikan masalah dengan kad grafik anda. Walaupun anda ingin mengetahui sama ada anda boleh berlari Cyberpunk 2077 pada PC anda, anda akan gembira mengetahui bahawa Windows 10 mempunyai maklumat grafik yang terdapat di dalamnya.

Sudah tentu, GPU-Z dapat membantu anda mengetahui selok-belok bagaimana peranti anda berfungsi. Dengan kad grafik yang sangat penting untuk menjalankan komputer sebagaimana mestinya, mengetahui bagaimana mencari maklumat pada kad anda adalah salah satu petua yang paling berharga untuk anda ketahui. Oleh itu, sama ada anda menyelesaikan masalah komputer anda atau membeli permainan baru semasa penjualan Steam seterusnya, anda akan senang mengetahui di mana mencari maklumat GPU anda.