Cara Memeriksa Jika Pemandu Anda Terkini

Anda mungkin sudah tahu betapa pentingnya kemas kini perisian. Sama seperti mengemas kini aplikasi dan sistem operasi pada telefon pintar, mengemas kini pemacu pada komputer adalah penting untuk memastikan bahawa setiap bahagiannya berfungsi dengan betul dan sepenuhnya. Ini sangat penting untuk kad grafik anda, misalnya, kerana kemas kini pemandu cenderung meningkatkan prestasi permainan dengan ketara. Ikuti kami untuk melihat bagaimana untuk memeriksa sama ada pemacu anda perlu dikemas kini.

Memeriksa Kemas kini Pemandu pada Windows

Kemas kini Windows

Bermula dengan Windows 7, Windows benar-benar meningkatkan permainannya dengan Windows Update. Ia bukan sahaja membantu kemas kini yang dikeluarkan untuk sistem operasi itu sendiri, tetapi juga dapat membantu mengemas kini pemacu peranti.

Pada Windows 10, perkhidmatan ini diaktifkan secara lalai dan tidak dapat dimatikan, tetapi anda masih dapat memeriksa apakah melewatkan kemas kini dengan melakukan hal berikut:

 1. Buka menu Mula dengan mengklik butang "Mula".

 2. Apabila menu Mula dibuka, ketik "Kemas kini Windows." Aplikasi carian akan muncul dan bukannya menu Mula sebaik sahaja anda mula menaip.

 3. Buka "Tetapan Kemas kini Windows."

 4. Klik butang "Periksa kemas kini" dan lihat apakah campur tangan pengguna diperlukan.

 5. Sekiranya Windows Update berjaya mencari kemas kini baru, butang "Pasang sekarang" akan muncul. Klik padanya jika anda ingin memasangnya dengan segera.

Pada Windows 7, anda dapat menemui aplikasi Windows Updates di Control Panel, yang dapat anda akses dari menu Start. Pada Windows versi 8 dan 8.1:

 1. Akses menu Charms dengan menggerakkan kursor anda hingga ke hujung kanan skrin.
 2. Pilih "Tetapan."
 3. Klik pada "Ubah tetapan PC."
 4. Pada Windows 8, cari tab "Kemas kini Windows". Pada Windows 8.1, cari "Kemas kini dan pemulihan", kemudian pastikan "Pembaruan Windows" dipilih.
 5. Klik "Periksa kemas kini sekarang" ("Periksa sekarang" pada Windows 8.1).
 6. Pilih kemas kini yang ingin anda pasang, kemudian klik pada butang "Pasang".

Pengurus peranti

Kaedah lain yang baik untuk mengetahui apakah pemacu peranti anda terkini tanpa perlu memasang perisian pihak ketiga adalah dengan menggunakan Pengurus Peranti. Untuk mencarinya di Windows versi 8.1, dan 10, klik kanan pada butang "Mula" dan pilih "Pengurus Peranti." Anda perlu mengklik kanan sudut kiri bawah skrin pada Windows 8 untuk mencari Pengurus Peranti. Pada Windows 7, buka Panel Kawalan dari menu Mula dan cari di senarai. Nasib baik, prosedur selebihnya sama di semua versi Windows ini:

 1. Di dalam Pengurus Peranti, klik kanan pada peranti yang ingin anda periksa.

 2. Dalam menu pop timbul berikut, klik "Kemas kini pemacu."

 3. Tetingkap baru akan muncul. Klik "Cari perisian pemacu yang dikemas kini secara automatik" untuk melihat apakah Windows dapat mencari pemacu yang lebih baru untuk peranti anda.

  Catatan: Pilihan lain, "Ramban komputer saya untuk perisian pemacu", tidak banyak digunakan. Anda boleh menggunakannya jika anda memuat turun pemasangan pemacu dari internet, tetapi lebih mudah untuk memasangnya sendiri dengan menjalankan fail yang boleh dilaksanakan.

 4. Tunggu sebentar sehingga Windows melaporkan kembali. Sekiranya pemacu peranti anda terkini, hanya akan memberitahu anda. Sekiranya tidak, ia akan bertanya kepada anda sama ada anda mahu mengemas kini pemacu.

Sekiranya anda masih menghadapi masalah dengan pemandu anda, mis. mereka sudah dikemas kini, tetapi anda masih fikir mereka tidak berfungsi dengan baik, anda boleh mencuba menyahpasang pemacu atau memutar kembali:

 1. Di dalam Pengurus Peranti, klik kanan pada peranti yang ingin anda periksa.

 2. Dalam menu pop timbul berikut, klik "Properties."

 3. Tetingkap dengan sifat peranti akan muncul, menunjukkan status peranti juga. Jangan lupa untuk memeriksa maklumat yang berguna juga.

 4. Pergi ke tab "Pemandu".

 5. Pilih perkara yang anda mahu lakukan dengan pemacu peranti. Cuba pergi dengan "Roll Back Driver" untuk melihat apakah kembali ke versi sebelumnya membantu. Sekiranya gagal, pertimbangkan untuk menyahpasang peranti, tetapi ini adalah tindakan lanjutan. Ada kemungkinan Windows tidak akan memasang pemacu yang diperlukan secara automatik, dalam hal ini anda harus mencarinya sendiri.

Mengemas kini Pemacu Peranti pada Mac

Memasang pemacu peranti pada Mac agak mudah, selagi Mac tidak menyekat beberapa fail pemasangan:

 1. Klik pada butang Apple di sudut kiri atas. Ini akan membuka menu Apple.
 2. Di menu drop-down yang berikut, pilih "App Store ..."
 3. Pastikan bahawa tab "Kemas kini" dipilih.
 4. Anda akan melihat butang "Kemas kini semua" dan "Kemas kini" jika terdapat pemacu yang perlu dikemas kini. Lihat sama ada anda mahu mengemas kini semua pemacu sekaligus atau jika anda hanya mahu memasangnya.
 5. Tunggu sehingga komputer anda memasang pemacu. Kemungkinan besar anda perlu menghidupkan semula komputer anda agar kemas kini dapat dilaksanakan.

Sekiranya Mac menyekat fail pemasangan, mengatakan bahawa ia tidak dimuat turun dari Mac App Store, cukup klik "OK", kemudian lakukan perkara berikut:

 1. Klik butang Apple di sudut kiri atas untuk membuka menu Apple.
 2. Pilih "Keutamaan Sistem."
 3. Pilih "Keselamatan & Privasi."
 4. Di sudut kiri bawah tetingkap yang muncul, klik pada ikon Kunci.
 5. Sekiranya anda diminta memasukkan nama pengguna dan kata laluan anda, lakukan itu, kemudian klik "Buka kunci".
 6. Cari mesej yang mengatakan bahawa aplikasi yang dimuat turun telah disekat dan klik pada butang "Open Anyway" yang terletak di sebelahnya.
 7. Tetingkap baru akan muncul, menanyakan apakah anda ingin membuka program yang telah anda muat turun dari internet. Sahkan keputusan anda dengan mengklik "Buka."

Jaga Perisian Anda

Terdapat banyak kes pengemaskinian pemandu yang dilaporkan baik dan buruk untuk komputer tertentu, jadi akhirnya terpulang kepada anda jika anda mahu melakukan ini. Walau bagaimanapun, ini adalah tindakan yang paling disyorkan jika anda menghadapi masalah dengan perkakasan dan perisian, jadi ingatlah.

Apa pendapat anda semasa mengemas kini pemandu dan sistem operasi anda? Adakah anda mengesyorkan orang lain untuk memastikannya sentiasa diperhatikan? Kenapa? Kenapa tidak? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.