Cara Memeriksa Kesihatan Bateri iPad

Pengguna iPhone mendapat kelebihan Kesihatan Bateri asli beberapa ketika yang lalu, tetapi setakat ini tidak ada ciri seperti itu untuk pengguna iPad. Sebaliknya, jika anda ingin mengetahui status kesihatan bateri iPad anda, anda perlu menggunakan penyelesaian.

Anda memerlukan akses ke komputer macOS atau Windows dan aplikasi pihak ketiga yang pakar dalam menjalankan tugas penyelenggaraan yang berbeza untuk peranti seperti iPad.

Nasib baik, terdapat beberapa aplikasi percuma dan cekap di pasaran. Dalam artikel ini, kami akan membimbing anda melalui langkah-langkah memeriksa kesihatan bateri iPad anda, dan kami juga akan menjawab beberapa soalan yang berkaitan.

Bagaimana Memeriksa Kesihatan Bateri iPad?

Seperti yang telah kami sebutkan, iPad tidak mempunyai ciri Kesihatan Bateri seperti iPhone. Fakta yang mengecewakan itu tidak bermaksud anda tidak dapat memeriksa status kesihatan bateri tablet anda.

Namun, ini bermakna ia memerlukan sedikit usaha lagi. Kami akan membimbing anda melalui proses menggunakan perisian iMazing, yang boleh anda pasangkan pada komputer macOS dan Windows. Program ini menyerupai iTunes kerana anda dapat menggunakannya untuk membuat sandaran fail iPad anda dan melakukan tugas yang serupa.

Terutama, ini bertujuan untuk memberi anda ringkasan mengenai kesihatan bateri iPad anda. Dengan versi berbayar perisian, anda mendapat lebih banyak ciri, tetapi versi percuma lebih dari cukup untuk memeriksa bateri, dan itulah yang harus kami lakukan.

Bagaimana Memeriksa Kesihatan Bateri iPad pada iOS 10?

Apple mengeluarkan iOS 10 pada tahun 2016, dan banyak pengguna masih mempunyai versi sistem operasi Apple ini. Berita baiknya ialah tanpa mengira versi iOS, anda boleh memeriksa kesihatan bateri iPad anda dengan memuat turun aplikasi iMazing di komputer anda. Inilah yang anda buat:

  1. Sambungkan iPad anda dengan komputer anda melalui USB.

  2. Lancarkan aplikasi iMazing.

  3. Di sudut kanan bawah tetingkap, klik pada ikon bateri.

  4. Tetingkap pop timbul akan muncul dengan tajuk "Bateri" di atas. Ia juga akan mempunyai gambar bateri dan akan menunjukkan peratusan pengecasan semasa.

Tetingkap pop timbul akan memberi anda kesihatan bateri iPad anda sepenuhnya. Anda akan melihat bulatan hijau yang akan menunjukkan kesihatan bateri peranti.

Sekiranya kesihatan bateri anda baik, ia akan dinyatakan begitu, dan bulatannya akan berwarna hijau. Anda juga akan melihat nombor yang tepat yang menggambarkan status kesihatan. Contohnya, 95% daripada 100%.

Bagaimana Memeriksa Kesihatan Bateri iPad pada iOS 11?

Pembebasan iOS yang kesebelas datang pada bulan Jun 2017. Sekiranya iPad anda berjalan pada iOS 12, anda juga boleh menggunakan iMazing untuk memeriksa kesihatan baterinya. Pastikan iPad anda disambungkan ke komputer anda melalui USB. Kemudian lancarkan iMazing dan ikuti langkah berikut:

  1. Klik pada ikon bateri di sudut kanan bawah tetingkap iMazing.

  2. Tetingkap akan muncul, dan anda dapat melihat semua data teknikal mengenai bateri peranti anda.

Sekiranya semuanya berfungsi dengan baik, peratusan kesihatan bateri akan berwarna hijau.

Bagaimana Memeriksa Kesihatan Bateri iPad pada iOS 12?

Pada tahun 2018, pengguna Apple menerima iOS 12, dan jika anda mempunyai iPad dengan versi iOS ini, anda dapat memeriksa kesihatan bateri dengan menggunakan iMazing.

Prosesnya mudah. Yang harus anda lakukan ialah menyambungkan iPad anda dengan komputer riba atau PC anda, memuat turun iMazing dan kemudian melancarkannya. Kemudian:

  1. Pilih ikon bateri yang terletak di sudut kanan bawah tetingkap.

  2. Anda akan mendapat penerangan lengkap mengenai status kesihatan bateri peranti anda.

Anda akan melihat status kesihatan, keadaan bateri, suhu, dan bahkan anda dapat menetapkan peratusan pemberitahuan bateri rendah.

Bagaimana Memeriksa Kesihatan Bateri iPad pada iOS 13?

Sejak 2019, Apple melancarkan peluncuran utama pertama untuk iPad secara khusus. Ia dipanggil iPadOS 13, dan lebih tertumpu pada ciri yang berpusat pada tablet.

Namun, ia tidak mempunyai sistem bawaan untuk memeriksa hayat bateri, jadi jika anda memiliki iPad dengan sistem operasi ini, anda memerlukan aplikasi pihak ketiga seperti iMazing untuk memantau bateri. Anda boleh memuat turun iMazing atau aplikasi percuma lain seperti coconutBattery untuk macOS atau 3uTools untuk Windows.

Anda juga memerlukan penyambung USB. Semua aplikasi ini mempunyai versi percuma, ringan, dan memberi anda semua maklumat yang diperlukan mengenai kesihatan bateri iPad anda.

Bagaimana Memeriksa Kesihatan Bateri iPad pada iOS 14?

iPadOS 14 keluar pada bulan Jun 2020, yang bermaksud ini adalah versi terbaru sistem operasi iPad hingga hari ini. Sekiranya anda mempunyai iPad yang baru, anda mungkin tidak perlu terlalu risau tentang kesihatan bateri.

Tetapi, anda boleh mempunyai pilihan untuk memeriksanya dari semasa ke semasa. Anda memerlukan aplikasi pihak ketiga yang ringan dan berkesan seperti iMazing. Yang harus anda lakukan ialah memasangnya di komputer anda, sambungkan iPad dengan kabel USB dan navigasi antara muka yang sangat mesra pengguna.

Bagaimana Memeriksa Kesihatan Bateri iPad Tanpa PC?

Malangnya, tidak ada cara untuk memeriksa kesihatan bateri iPad tanpa menggunakan PC atau komputer riba. Apple sama sekali tidak meninggalkan ruang untuk memeriksa ini tanpa bantuan peranti lain.

Satu-satunya berita baik ialah banyak aplikasi pihak ketiga tidak akan membebankan simpanan komputer anda. Perisian seperti iMazing mempunyai versi percuma yang merangkumi kesihatan bateri untuk iPad.

Bagaimana Memeriksa Kesihatan Bateri iPad di Windows?

Aplikasi iMazing berfungsi dengan baik pada komputer macOS dan Windows. Walau bagaimanapun, 3uTools direka khas untuk pengguna Windows.

Apabila anda menyambungkan iPad ke komputer Windows anda, lancarkan 3uTools. Ia akan dibuka di tetingkap yang terpisah, dan anda akan dapat melihat ciri "Hayat Bateri" di sebelah kanan tetingkap.

Klik pada "Details" dan tetingkap lain akan muncul. Anda akan melihat berapa kali iPad anda dicas, berapa kapasitinya, pengeluar dan semua maklumat lain yang berkaitan.

Bagaimana Memeriksa Peratus Kesihatan Bateri iPad?

Tidak kira perisian mana yang anda gunakan untuk memeriksa kesihatan bateri iPad anda, ia akan memberi anda data mengenai kesihatannya dalam bentuk peratusan.

Sebagai contoh, anda mungkin mendapat 99% sebagai petunjuk bahawa bateri anda dalam keadaan sangat baik. Itu tidak menunjukkan berapa banyak "jus" bateri anda pada masa ini. Anda mungkin berada pada 20% dari segi status semasa tetapi kesihatan keseluruhan 99%.

Bagaimana Memeriksa Status Kesihatan Bateri iPad?

Untuk memeriksa status kesihatan bateri iPad anda, anda memerlukan akses ke komputer, kabel USB, dan perisian yang menyokong ciri ini.

iMazing adalah pilihan yang sangat baik, tetapi beberapa yang lain menyediakan perkhidmatan ini secara percuma juga. Apabila anda menyambungkan iPad anda, anda akan mendapat status kesihatan penuh peranti anda.

Soalan Lazim Tambahan

1. Bagaimana Memeriksa Hayat Bateri iPhone Anda?

Pada iPhone, memeriksa ciri ini lebih mudah. Yang harus anda lakukan hanyalah pergi ke "Tetapan" dan kemudian pilih "Bateri." Kemudian, anda harus mengetuk "Kesihatan Bateri" dan kemudian membaca peratusan di sebelah "Kapasiti Maksimum."

Nombor ini menunjukkan kapasiti bateri berbanding dengan keadaan semasa telefon anda baru. Perlu diingat bahawa walaupun menurut Apple, jumlah ini tidak 100% tepat.

2. Adakah Lithium Ion Sama dengan Lithium?

Tidak, ia bukan. Walaupun terdapat banyak persamaan antara kedua-dua jenis bateri ini, ada juga satu perbezaan yang ketara. Bateri litium tidak boleh dicas semula, sementara ion litium adalah.

Itulah sebabnya ia digunakan dalam peranti seperti telefon pintar dan tablet. Bateri litium mempunyai jangka hayat yang lebih lama, dan lebih murah dan lebih senang dibuat. Untuk elektronik, lithium-ion akan selalu menjadi pilihan yang lebih baik.

3. Bagaimana Saya Memeriksa Kitaran Bateri di iPad?

Kitaran bateri mewakili masa yang diperlukan untuk bateri dalam peranti anda dari 100% hingga 0%. Kadang-kadang boleh berlaku beberapa hari kerana kitaran bateri hanya berlaku apabila semua kuasa bateri digunakan.

Anda boleh mengecas iPad anda beratus-ratus bahkan beribu-ribu kali dan kurang menggunakan kitaran bateri di tangan anda. Kitaran bateri iPad anda agak "terkubur" ke dalam peranti, dan sepertinya adalah proses yang aneh, tetapi ia berfungsi. Ini caranya:

1. Pergi ke "Tetapan" iPad dan pilih "Privasi".

2. Kemudian ketik "Analisis & Penambahbaikan" diikuti dengan "Data Analitis."

3. Anda akan melihat senarai data yang panjang. Jangan terintimidasi. Tatal ke bahagian data yang bermula dengan "Log agregat" dan klik yang terakhir dalam senarai.

4. Anda akan melihat halaman penuh kod. Pilih semua kod dan salin.

5. Kemudian, lancarkan aplikasi "Catatan" di iPad anda atau yang lain di mana anda boleh menampal teks.

6. Tampal teks, dan kemudian gunakan fitur "Cari" untuk mencari "BatteryCycleCount."

Sebaik sahaja anda menemui sekeping teks itu, anda akan melihat nombor yang dilampirkan padanya. Nombor ini mewakili kitaran bateri iPad anda.

4. Bagaimana Memeriksa Kitaran Bateri iPhone?

Kitaran bateri iPhone dapat diperiksa dengan cara yang sama seperti yang anda lakukan pada iPad. Ikut langkah-langkah ini:

1. Pergi ke "Tetapan" dan pilih "Privasi."

2. Kemudian pilih "Analisis & Penambahbaikan" dan segera setelah "Data Analisis."

3. Cari kumpulan teks "Log agregat". Ketik baris terakhir kumpulan data tersebut.

4. Pilih dan salin seluruh halaman kod yang akan anda lihat di skrin.

5. Buka aplikasi "Catatan" dan tampal teks.

6. Cari "BatteryCycleCount" dalam teks yang ditampal.

Nombor yang anda lihat di sebelah teks yang disorot adalah kitaran bateri iPhone anda.

Penjejakan Kesihatan Bateri iPad Anda dengan cekap

Mudah-mudahan, Apple akan memastikan iPad mempunyai ciri Kesihatan Bateri yang ada pada masa akan datang. Ia membolehkan penjejakan status bateri peranti anda lebih cekap. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai akses mudah ke komputer, ini tidak perlu merepotkan.

Aplikasi pihak ketiga yang disebut dalam artikel berfungsi dengan baik dan akan menyampaikan maklumat yang anda harapkan, dan sedikit lebih banyak dari itu juga. Pastikan untuk membezakan antara status pengecasan semasa telefon anda, kapasiti bateri, dan kitaran bateri.

Berapa kali anda fikir anda perlu memeriksa kesihatan bateri peranti anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.