Cara Memeriksa iPhone anda untuk perisian pengintip

Dalam dunia teknologi yang menarik di mana kita hidup, semua yang mempunyai skrin dan sambungan internet dapat diretas, sehingga menjejaskan keselamatan dan privasi anda.

Cara Memeriksa iPhone anda untuk perisian pengintip

Prospek suram, memang, tetapi apabila anda mempertimbangkan semua perkara baik yang datang dengan teknologi dan media sosial yang baru, anda akan melihat bahawa perkara yang baik mengatasi perkara buruk dengan margin yang cukup besar dengan Apple iPhone anda contoh utama barangan yang baik.

Aye, ini adalah perkara yang tidak mungkin kita jalani tanpa hari ini yang kita bicarakan! Anda boleh pergi tanpa dan mungkin kembali ke telefon balik.

Bayangkan saja: Menonton video kucing sesuka hati, berkongsi gambar percutian anda, mencari cinta sejati dalam talian, dan juga memuat naik beberapa video kucing anda sendiri hanyalah puncak gunung es ketika datang ke peluang yang hadir dengan kehadiran dalam talian yang hebat!

Dalam artikel ini, kita akan melihat lebih dekat sisi gelap penemuan Steve's Job, iPhone, dan Spyware di mana-mana dan sangat menjengkelkan yang melanda telefon pintar ini. Tetapi pertama, saya ingin mengatakan, "terima kasih untuk semua alat, Steve!"

Tepatnya, kita akan membincangkan jenis serangan yang ada, dan bagaimana melakukan serangan siber terhadap rakan digital yang anda sayangi. (Kami bercakap mengenai iPhone, BUKAN Tamagotchis!)

Tanpa basa-basi lagi, inilah perjanjian dengan Spyware dan gangguan serupa!

Jenis Spyware iPhone

Mula-mula, sebelum kita terus menerangkan tentang gejala serangan spyware, mari kita perhatikan dengan lebih dekat jenis serangan yang terikat dalam talian ini.

Biasanya, perisian pengintip menggunakan satu atau lebih daripada tiga bentuk berikut:

Serangan Masque

Mungkin salah satu dari tiga jenis Spyware yang paling pantas, serangan topeng adalah bentuk penyusupan perisian intip melalui aplikasi yang terkenal dan dipercayai. Katakanlah anda menggunakan aplikasi ramalan cuaca setiap hari untuk melihat apakah anda perlu mengambil payung untuk bekerja atau mungkin mengosongkan bandar semasa musim taufan. Serangan topeng perisian intip mungkin kelihatan seperti ini:

  1. Terdapat kemas kini yang menarik untuk aplikasi,
  2. Gembira melihat grafik baru yang menarik, anda tergesa-gesa memasangnya,
  3. Boom! IPhone anda hilang akal secara tiba-tiba!

Sangat mudah untuk iPhone anda menyerah pada serangan topeng, jadi pastikan untuk memeriksa nama pengeluar kemas kini sebelum anda memasangnya. Sekiranya namanya terdengar cerdik atau berisi spam, kemungkinan - itu adalah perangkap yang dilontarkan oleh seseorang yang tidak ada gunanya!

Tetap berjaga-jaga semasa memasang dan mengemas kini apa sahaja pada iPhone anda!

Serangan Sandaran iCloud

Sangat sukar untuk dikesan, serangan spyware iCloud berfungsi: Penggodam mengetahui kelayakan iCloud anda (kata laluan dan e-mel) dengan menggunakan perisian pengintipan khusus.

Setelah masuk, mereka akan mendapat akses ke maklumat peribadi anda seperti teks, log panggilan, dan perkara sensitif yang lain. Sekiranya anda fikir anda mungkin menjadi mangsa salah satu serangan ini, cuba ubah kata laluan anda untuk menghilangkannya. Sekiranya ini tidak berjaya, hubungi sokongan iCloud dan laporkan kemungkinan serangan!

Pencerobohan Aplikasi Perisik

Ketika memasang aplikasi baru di iPhone, orang Apple mempunyai sistem pemeriksaan dan keseimbangan yang cukup ketat yang menghalang aplikasi yang tidak disahkan daripada tersedia di gedung aplikasi. Oleh itu, untuk mendapatkan aplikasi pengintip, anda mungkin telah melakukan salah satu daripada dua perkara berikut:

  1. Pasang aplikasi yang mencurigakan sendiri kerana anda bosan, atau
  2. Dapatkan telefon anda sebelum ini digodam. (Kemudian orang lain boleh memasang aplikasi yang membuat masalah sebagai gantinya.)

Sekiranya anda mengesyaki salah satu senario ini masuk akal dalam kes anda, anda boleh mencuba memasang beberapa perisian anti-spyware seperti Certo dan kemudian menyapu aplikasi yang tidak diingini.

Gejala Umum Serangan Spyware

Memandangkan sifat serangan spyware yang licik, mendaftarkan kewujudan aplikasi pengintip pada peranti anda boleh menjadi panggilan sukar pada masa-masa.

Simptomnya memang banyak, tetapi jika anda memerhatikan status kesihatan iPhone anda, anda mungkin dapat memberitahu bahawa ada sesuatu yang berlaku jika anda melihat mana-mana 'tingkah laku tidak menentu' berikut:

  1. Panas Bateri - Potongan perisian intip tertentu boleh menjadikan pemproses iPhone anda terlalu bekerja sehingga menguras sumber anda dan terlalu panas bateri. Sekiranya anda mendapati bateri anda sentiasa panas walaupun anda tidak menjalankan aplikasi yang memakan sumber, anda mungkin menghadapi masalah perisian intip di tangan anda yang perlu diselesaikan.
  2. Peranti Menyambungkan ke Internet Willy-Nilly - Jika iPhone anda secara misteri terus menyambung ke Internet tanpa pengetahuan anda, ada kemungkinan aplikasi jahat mengawal peranti anda dan tidak akan berhenti berusaha untuk mengemas kini bentuk busuknya menjadi yang lebih mengerikan!
  3. Permintaan Log masuk ID Apple - Diminta untuk terus masuk walaupun anda sudah log keluar atau baru sahaja log masuk mungkin juga menunjukkan ada masalah dengan peranti anda. Kemungkinan besar, senario ini bermaksud seseorang telah mengambil kata laluan dan alamat e-mel anda dan oleh itu mereka terus log masuk semasa anda tidak mencari. Untuk mengatasi masalah ini, pastikan untuk menghubungi sokongan pelanggan atau mengubah kata laluan anda berulang kali!
  4. Aplikasi Tidak dikenali - Sekiranya seseorang meletakkan perisian intip di telefon anda, mereka mungkin perlu memasangnya atau memuat turun aplikasi ke telefon anda. Sekiranya anda melihat aplikasi di telefon anda tidak anda muat turun, teliti nama aplikasinya dan hapus dari telefon anda.

Secara keseluruhan, tidak ada peranti yang kebal terhadap serangan spyware sesekali, walaupun orang baik di Apple melakukan yang terbaik untuk mencegah serangan semacam ini.

Sekiranya anda mengesyaki anda mungkin mempunyai situasi perisian pengintip di iPhone anda, cuba jangan bimbang, kerana ada langkah-langkah yang dapat anda lakukan untuk menyelesaikan masalah tersebut dan kembali menggunakan iPhone anda seperti biasa. Kami harap artikel ini berguna dan selamat menggunakan usaha iPhone anda!

Sekiranya artikel ini berguna, lihat artikel TechJunkie lain, termasuk Cara Mengesan Kamera Perisik Tersembunyi dengan iPhone dan Cara Memeriksa iPhone untuk Virus.

Adakah anda mempunyai petua, trik, atau hanya pengalaman yang ingin anda sampaikan mengenai keselamatan dan privasi iPhone? Sekiranya ada, sila beritahu kami mengenai perkara ini di komen di bawah!