Cara & Tempat Memeriksa Log masuk Kodi

Adakah anda pernah pergi ke forum Kodi untuk mendapatkan sokongan teknikal? Sekiranya demikian, beberapa ahli forum mungkin meminta anda memberikan butiran log Kodi, tetapi untuk melakukannya, anda harus dapat melihatnya. Fail log tersebut menyediakan senarai tindakan, atau peristiwa, yang berlaku dalam perisian. Oleh itu, ia dapat menyoroti apa yang ada di sebalik kesalahan Kodi. Jadi log kadangkala sangat berguna, dan ini adalah bagaimana anda dapat membukanya di pusat media dan dari File Explorer.

Cara & Tempat Memeriksa Log masuk Kodi

Membuka log masuk Kodi

Walaupun anda boleh membuka fail log di Notepad, terdapat juga Log Viewer untuk add-on Kodi. Itu membolehkan anda membuka dan memeriksa log di pusat media. Ini adalah tambahan rasmi yang termasuk dalam repositori Kodi. Oleh itu, pantas dan mudah untuk menambahkan Log Viewer ke perisian. Artikel Tech Junkie ini memberitahu anda lebih banyak mengenai beberapa tambahan Kodi hebat lain.

Pertama, buka Kodi dan tekan Sistem butang pada menu utama. Kemudian klik Alat tambah di sebelah kiri, dan pilih Pasang dari repositori untuk membuka senarai repositori. Pilih Repositori Tambahan Kodi untuk membuka senarai kategori tambah seperti yang ditunjukkan dalam gambar langsung di bawah.

log kodi

Log Viewer untuk Kodi adalah tambahan program. Oleh itu, anda harus memilih Alat tambah program untuk membuka kategori pemalam itu. Kemudian anda boleh mengklik dua kali Pemapar Log untuk Kodi untuk membuka tetingkap maklumat Tambahnya seperti di bawah.

kodi log2

Sekarang tekan Pasang butang di sana untuk menambah Log Viewer ke Kodi. Setelah dipasang, kembali ke skrin utama dengan menekan butang utama di kanan bawah pusat media. Klik Program butang pada menu utama, dan kemudian anda boleh memilih Pemapar Log untuk Kodi. Klik Tunjukkan Log untuk membuka log seperti dalam gambar di bawah. Anda juga boleh memilih untuk membuka Kodi.old.log, yang merupakan log dari sesi Kodi terakhir.

kodi log3

Log di atas mungkin kelihatan seperti omong kosong, tetapi menyoroti beberapa perkara untuk sokongan teknikal Kodi. Ini adalah jenis perkara yang boleh anda sertakan dengan laporan pepijat. Atau jika ada yang meminta maklumat lebih lanjut, anda boleh menunjukkan log ini kepada mereka (tetapi tidak dapat menyalin dan menampalnya dari pusat media).

Mengkonfigurasi Tetapan log

Kodi merangkumi beberapa pilihan yang boleh anda konfigurasikan dengan log. Untuk membuka pilihan tersebut, klik Sistem butang dan Sistem lagi. Kemudian anda boleh klik Pembalakan pada menu sebelah kiri untuk membuka pilihan yang ditunjukkan dalam gambar langsung di bawah.

kodi log4

Tetapan tersebut merangkumi Dayakan pembalakan acara pilihan, yang sudah dipilih secara lalai. Di sana anda boleh memilih a Tentukan pembalakan khusus komponen pilihan untuk komponen Kodi tertentu. Secara lalai, log hanya diaktifkan untuk komponen video. Walau bagaimanapun, anda boleh memasukkan lebih banyak komponen dalam fail log dengan memilihnya dari tetingkap log spesifikkan komponen yang ditunjukkan di bawah. Anda juga boleh memilih Dayakan pembalakan debug dan Dayakan pencatatan peristiwa pemberitahuan pilihan dari tetapan log.

kodi log5

Cara Membuka log Dari Penjelajah Fail

Fail log Kodi disimpan dalam salah satu folder perisian. Oleh itu, anda juga boleh membuka log dari File Explorer. Anda boleh membuka log Kodi di Windows dengan memasukkan yang berikut ke dalam kotak laluan folder File Explorer: ‘C: Pengguna {user_name} AppDataRoamingKodiKemudian anda boleh mengklik dokumen teks Kodi untuk membuka fail log di bawah. Sebagai alternatif, anda boleh memasukkan '% APPDATA% Kodikodi.log ’ dalam kotak teks laluan folder untuk membuka fail log itu.

kodi log6

Kelebihan membuka fail teks ialah anda boleh menyalin dan menampalnya jika diperlukan. Pilih teks dalam fail log untuk disalin dan tekan kekunci panas Ctrl + C. Anda boleh menampal teks dengan menekan pintasan papan kekunci Ctrl + V. Sekiranya fail log sangat panjang, salin bahagian yang lebih penting daripadanya.

Muat naik Fail log Dengan Pemuat Log Log Kodi

Anda juga boleh memuat naik fail log di pusat media dengan tambahan Kodi Logfile Uploader. Ini memuat naik log dan memberikan URL untuknya. Anda boleh memasang add-on dengan mengklik Program >Mendapatkan lebih banyak… dan memilih Pemuat Naik Log Log Kodi. Kemudian tekan Pasang butang untuk menambahkannya ke pusat media.

Setelah dipasang, anda boleh menekan a Konfigurasikan butang pada tetingkap maklumat add-on untuk memasukkan alamat e-mel. Kemudian add-on menghantar e-mel kepada anda yang menyertakan URL ke fail log yang dimuat naik semasa anda memuat naiknya. Anda boleh memasukkan URL itu di bar alamat penyemak imbas untuk membuka fail log penyediaan Kodi.

Oleh itu, anda boleh menyemak fail log Kodi jika berlaku ralat dan kemudian menunjukkannya kepada orang lain jika diperlukan. Selalu berguna untuk menyelesaikan ralat atau ralat Kodi berulang.