Cara Memeriksa Pautan untuk Virus

Secara keselamatan, internet kadang-kadang boleh menjadi tempat yang liar. Dengan lebih daripada separuh populasi dunia dalam talian, serangan virus, pancingan data, dan perisian hasad selalu ada. Mengetahui perbezaan antara hubungan yang tidak berbahaya dan percubaan jahat adalah primordial.

Tetapi bagaimana anda memeriksa pautan untuk virus? Inilah soalan yang akan kita jawab dalam panduan hari ini. Teruskan membaca untuk mengetahui pelbagai petua dan teknik yang memberitahu anda sama ada pautan yang anda gunakan setiap hari selamat.

Bagaimana Memeriksa Pautan untuk Virus?

Sekiranya anda berada di internet untuk sementara waktu, ada kemungkinan besar seseorang cuba menipu anda untuk mendapatkan maklumat peribadi anda. Sama ada anda pengguna Mac, Windows, Android, atau iPhone, tidak ada bezanya. Dengan kurangnya kesedaran, semua orang dapat menjadi mangsa serangan jahat.

Nasib baik, ada perkara yang boleh anda lakukan untuk melindungi keselamatan data dan peranti anda. Di bawah ini, kami akan merangkumi beberapa teknik yang paling biasa yang boleh anda gunakan untuk mengesahkan pautan virus.

Pengimbasan Masa Sebenar atau Aktif

Apakah pengimbasan masa nyata dan aktif? Pengimbasan masa nyata adalah imbasan berterusan dan berterusan yang mengimbas fail untuk risiko keselamatan setiap kali dimuat turun atau dibuka. Pengguna hanya dapat meneruskan ke fail jika tidak menunjukkan risiko kerentanan.

Imbasan aktif menghantar lalu lintas ujian ke dalam rangkaian dan menanyakan titik akhir individu. Mereka mengumpulkan maklumat asas seperti alamat IP, nama peranti, dan banyak lagi. Biasanya, pengguna tidak dapat mencari maklumat yang terdapat dalam imbasan aktif dalam trafik data biasa.

Imbasan masa nyata dan aktif adalah tulang belakang keselamatan internet. Terdapat beberapa penyelesaian perisian yang sangat baik yang disebut antivirus yang menawarkan perlindungan yang kuat:

Norton

Norton adalah salah satu perisian antivirus yang mempunyai ciri yang paling kuat yang kini ada di pasaran. Ia mempunyai produk khas bernama Norton 360, yang direka khas untuk keselamatan internet. Beberapa ciri-cirinya termasuk perlindungan anti-spyware, antimalware, anti-phishing, antivirus, dan ransomware.

Kaspersky

Bersama dengan Norton, Kaspersky adalah gergasi keselamatan siber lain. Ia juga mempunyai rangkaian keselamatan internet khusus yang lengkap untuk memerangi malware, ransomware, spyware, serangan phishing, dan banyak lagi. Dengan Kaspersky's Internet Security Advanced Suite, anda juga mendapat perlindungan pembayaran untuk memastikan maklumat perbankan anda selamat.

Antivirus lain yang popular dengan alat keselamatan internet termasuk McAfee, AVG Antivirus, Bitdefender, dan ESET Smart Security Program.

Sekiranya anda mencari penyelesaian jangka panjang untuk mengesahkan pautan virus, perisian antivirus adalah cara terbaik. Perhatikan bahawa kebanyakan perisian antivirus menawarkan perlindungan terbaik dalam versi berbayar. Walau bagaimanapun, mereka bernilai pelaburan untuk semua orang yang ingin menambahkan lapisan keselamatan pada pengalaman melayari harian mereka.

Pengimbas Pautan

Sekiranya anda tidak menggunakan perlindungan antivirus pada peranti anda, hanya mengunjungi laman web yang berniat jahat boleh menjangkiti sistem anda. Mungkin anda telah menerima pautan yang mencurigakan dari phisher melalui e-mel anda atau komen di halaman media sosial anda. Membukanya mungkin membawa anda ke laman web pancingan data yang dibina khas untuk mencuri maklumat peribadi pengguna.

Untuk mengesahkan pautan sebelum membuka dan mencegah serangan perisian hasad, anda boleh menggunakan pengimbas pautan. Alat-alat ini mengenal pasti pautan berniat jahat dengan memeriksanya ke pangkalan data mereka sendiri. Kelemahannya ialah pengimbas ini tidak dapat menandakan URL palsu baru kerana pangkalan data mereka mungkin tidak mempunyai kemas kini setiap hari.

Berikut adalah beberapa tempat di mana anda dapat mengimbas pautan yang mencurigakan sebelum membukanya:

 • Norton Safe Web membolehkan anda mencari laman web untuk masalah keselamatan dan keselamatan. Sekiranya ancaman dikesan, anda akan mendapat laporan di komputer laman web tersebut.

 • Laporan Ketelusan Google memeriksa berbilion URL setiap hari untuk mencari laman web berbahaya. Cukup pergi ke laman web dan tampal pautan untuk melihat sama ada laman web itu berbahaya untuk dikunjungi pada masa ini.

 • Barracuda Central menyimpan sejarah alamat IP yang terkenal dengan spam atau yang mempunyai reputasi buruk. Program ini dapat menyekat mesej dari sumber ini, memastikan peti surat anda selamat dari pelbagai jenis ancaman berbahaya.

 • Adakah Ia Diretas adalah sumber dalam talian percuma yang mudah digunakan yang memeriksa sama ada URL mencurigakan dengan mencari pemeriksaan senarai hitam, pautan yang kelihatan spam, kod status, dan sebagainya.

 • Pusat Keselamatan Tapak Mikro Trend mengesahkan pautan berdasarkan usia laman web, lokasi bersejarah, dan perubahan, serta petunjuk aktiviti penipuan yang dijumpai melalui analisis tingkah laku perisian hasad.

 • Bright Cloud Threat Intelligence membolehkan anda melihat ancaman, kandungan, dan analisis reputasi URL.

 • Virustotal adalah platform hebat yang membolehkan anda menganalisis fail dan URL yang mencurigakan dan mengesan pelbagai jenis perisian hasad. Cukup klik pada bahagian "URL" dan ikuti arahannya.

Yang harus Anda lakukan untuk mengimbas pautan di laman web ini adalah menyalin URL-nya ke dalam kotak URL yang terdapat di laman web dan klik pada "Check Reputation", "Look Up", "Check Now" dan butang serupa di sebelah kotak tersebut.

Dekodkan URL Berkod

Beberapa penggodam mungkin menggunakan pengekodan URL untuk menutupi tujuan, perintah, dan petunjuk lain dari pautan agar tetap tidak dapat dilihat oleh pengguna. Dengan menggunakan pengekodan URL berdasarkan peratusan, kempen pancingan data mereka juga tidak dapat dikesan oleh gerbang e-mel.

Nasib baik, anda boleh menggunakan alat penyahkodan URL untuk mendedahkan tujuan pautan yang tepat.

 • Penyahkod URL membantu mengekod atau menyahkod data dengan memasukkan URL ke dalam kotak teks dan mengklik butang "Decode".

 • Opinionated Geek mempunyai perkhidmatan percuma yang membolehkan anda menampal dan menyahkod URL secara langsung di penyemak imbas anda. Cukup tampal URL dan klik "Decode."

 • URL Decode Online adalah alat percuma lain yang membolehkan anda dengan mudah menukar URL yang dikodkan menjadi rentetan URL biasa.

Berhati-hati dengan E-mel yang Tidak Diminta

E-mel adalah salah satu saluran paling mudah bagi penggodam untuk berkongsi maklumat jahat. Penyedia e-mel anda kemungkinan besar mempunyai folder "Spam" yang berasingan untuk e-mel yang mencurigakan dan tidak diminta. Mengklik pautan di folder Spam anda boleh mengarahkan anda ke laman web pancingan data atau yang memasang perisian hasad pada peranti anda.

Untuk melindungi peti masuk e-mel anda dari serangan ini, ikuti langkah mudah berikut:

 1. Jangan hantarkan alamat e-mel anda secara terbuka. Sembunyikan alamat seboleh-bolehnya, kerana mungkin ada mata yang bersembunyi di mana-mana.
 2. Fikirkan dua kali sebelum mengklik. Sekiranya anda melihat e-mel yang menawarkan ubat preskripsi yang murah, berjanji untuk memberi anda wang, atau mempunyai pakej status dari syarikat perkapalan dan yang serupa, ada kemungkinan ia adalah spam. Jangan memuat turun atau mengklik kandungan yang datang dari perkhidmatan atau alamat e-mel yang anda rasa mencurigakan.
 3. Jangan balas spam. Spammer menghantar e-mel pukal ke berjuta-juta e-mel. Sekiranya anda menjawab mesej spam, anda akan memberitahu mereka bahawa alamatnya aktif. Ini akan meningkatkan peluang anda menerima lebih banyak spam pada masa akan datang.
 4. Gunakan alat antivirus atau pengimbas pautan. Gunakan perkhidmatan yang kami sediakan di atas untuk memeriksa pautan ke sumber yang dipersoalkan di peti surat anda.

Periksa Pautan Ringkas Menggunakan Peluasan Pautan

Terdapat dua jenis URL yang beredar di web:

 1. Panjang standard yang bermula dengan "www" diikuti oleh nama laman web dan diakhiri dengan ".com" atau akhiran domain lain.
 2. URL yang dipendekkan, sesuai untuk dikongsi di media sosial, di mana anda tidak dapat melihat di mana pautan menuju dengan melihatnya.

Oleh kerana jarak penglihatannya dipendekkan, URL pendek sesuai untuk penggodam phisher dan malware yang ingin mencuri identiti pengguna, mendapatkan akses ke data sensitif, atau melakukan tindakan berbahaya yang lain.

Nasib baik, anda boleh menggunakan beberapa alat dalam talian yang mudah untuk memperluas dan mengesahkan pautan atau mengembangkannya untuk melihat rakan asalnya.

 • Periksa URL Pendek memeriksa URL yang dipendekkan untuk menentukan sumber sebenarnya, yang akhirnya menghalang anda mengklik pautan yang berniat jahat.

 • URL pendek membolehkan anda memeriksa dan memperluaskan pautan yang dipendekkan dengan cepat dan membolehkan anda melihat tujuannya.

 • Dapatkan Maklumat Pautan adalah laman web yang berinformasi yang memberitahu anda tajuk utama halaman, alamat URL lengkap, dan semua pautan luaran di halaman yang anda lawati.

Soalan Lazim Tambahan

Berikut adalah beberapa lagi jawapan untuk membantu anda melayari laman web dengan selamat.

Bagaimana Memeriksa sama ada Fail Mempunyai Virus?

Program antivirus dan antimalware dibina khas untuk mengimbas fail terhadap virus. Sekiranya fail yang anda ingin muat turun dijangkiti virus, antivirus anda seharusnya dapat mengenalinya.

Anda juga boleh memeriksa dengan mengklik kanan pada fail dan mengkaji sifatnya. Sekiranya syarikat yang sah dinyatakan di bawah "Penerbit," maka kemungkinan besar failnya selamat.

Beberapa laman web dalam talian, seperti VirusTotal yang telah kami sebutkan hari ini, membolehkan anda mengimbas fail untuk kemungkinan ancaman. Cukup klik pada bahagian "Fail", muat naik fail dari komputer anda, dan selamat maju jaya.

Bagaimana untuk mengetahui jika Pautan Mencurigakan?

Terdapat beberapa cara untuk mengetahui apakah pautan yang anda temui mencurigakan:

· Arahkan kursor ke pautan. Penyerang sering memikat pengguna dengan pautan yang muncul seperti laman web yang sah, misalnya, www.youtube.com, tetapi kemudian mengarahkannya ke tempat yang sama sekali berbeza. Anda hanya boleh memeriksa pautan yang mencurigakan dengan menuding ke atasnya dengan tetikus anda. Harus ada kotak kecil yang memberitahu anda di mana pautan akan membawa anda.

· Ia meminta maklumat peribadi. Sekiranya institusi kewangan tertentu menghantar e-mel kepada anda dan memberikan pautan untuk memasukkan maklumat peribadi anda, selalu periksa semula atau hubungi syarikat untuk mengesahkan kesahihan pautan.

· Domain disenarai hitam. Anda boleh memeriksa pautan dengan domain yang disenarai hitam di laman web yang kami sediakan di bahagian "Pindaian Pautan".

· URL dengan frasa spam. Sekiranya anda melihat kata-kata seperti "temu janji dalam talian", "tolong bantu", "pendapatan tambahan", "derma" dan sebagainya, jangan ragu untuk menandakannya sebagai spam.

Keselamatan dan Keselamatan Pertama

Apabila jumlah URL dan data yang dikongsi dalam talian meningkat, begitu juga dengan pelbagai serangan pancingan data dan perisian hasad. Untuk memastikan maklumat dan data peribadi anda selamat, anda harus selalu mengesahkan pautan sebelum mengkliknya. Nasib baik, terdapat banyak kaedah untuk melakukannya, dan kami merangkumi beberapa kaedah paling selamat hari ini.

Sekiranya anda melayari internet dan berurusan dengan URL setiap hari, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk memasang perisian antivirus. Sebagai alternatif, anda selalu boleh menjalankan imbasan pautan cepat untuk memeriksa kelemahan URL.

Kaedah manakah untuk memeriksa pautan virus yang paling anda sukai? Adakah anda melakukan pemeriksaan keselamatan berkala di komputer anda? Kongsi pengalaman anda di bahagian komen di bawah.