Cara Memeriksa Sejarah Cetakan pada Windows 10

Mengetahui cara mengakses sejarah cetakan anda sangat berguna. Sama ada anda ingin memeriksa semula jika anda sudah mencetak sesuatu, tentukan berapa banyak dokumen yang anda cetak setiap bulan untuk tujuan inventori, atau beritahu sama ada pengguna mencetak dokumen tanpa anda sedari, anda boleh mendapatkan maklumatnya dalam beberapa langkah cepat.

Cara Memeriksa Sejarah Cetakan pada Windows 10

Terdapat beberapa cara untuk memeriksa sejarah cetakan komputer anda di Windows 10, dan itulah yang akan kami bahas dalam panduan ini. Kami juga akan menunjukkan kepada anda cara mengaktifkan log untuk sejarah cetak di Windows 10.

Cara Memeriksa Sejarah Cetakan pada Windows 10

Walaupun pilihan untuk memeriksa sejarah cetakan komputer anda pada Windows 10 tersedia, anda perlu menghidupkan ciri ini secara manual sebelum menggunakannya. Dengan kata lain, jika anda belum mengaktifkan ciri sejarah cetakan pada peranti anda, mustahil untuk melihat dokumen apa yang telah anda cetak pada masa lalu. Ini kerana pencetak anda menghapus sebarang rekod dokumen yang anda cetak hingga ke tahap ini secara lalai.

Walaupun pada masa ini anda tidak dapat melihat sejarah cetakan anda kerana ini, anda dapat memastikannya dapat diakses pada masa akan datang. Langkah pertama adalah mengaktifkan ciri sejarah cetakan, dan kemudian anda dapat memeriksa apa yang anda cetak dari saat itu.

Walaupun hanya memerlukan beberapa minit untuk melakukan ini, mungkin sedikit lebih rumit daripada yang anda fikirkan. Terdapat dua kaedah yang boleh anda gunakan untuk melakukannya - dengan Tetapan dan Event Viewer. Kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana melakukan kedua-duanya pada Windows 10. Anda juga boleh memasang perisian pembalakan pihak ketiga.

Gunakan Tetapan

Untuk mengaktifkan ciri sejarah cetakan pada Windows 10, anda boleh menggunakan Tetapan komputer anda. Begini caranya:

 1. Klik "Mula" di sudut kiri bawah skrin anda.

 2. Teruskan ke ikon Tetapan di bar sisi kiri menu mula.

 3. Pilih "Peranti", kemudian teruskan ke "Pencetak & pengimbas."

 4. Cari pencetak anda pada senarai peranti dan klik padanya.

 5. Pilih butang "Urus" di bawah nama pencetak.

 6. Klik pada tab "Printer" pada tetingkap antrian cetak.

 7. Pilih "Properties" pada menu drop-down.

 8. Pilih tab "Lanjutan" pada tetingkap baru.

 9. Cari kotak "Simpan dokumen yang dicetak" dan periksa.

 10. Klik pada butang "OK".

Setelah anda mengaktifkan ciri sejarah bercetak, inilah yang perlu anda lakukan untuk melihatnya:

 1. Buka Tetapan sekali lagi.

 2. Pergi ke "Peranti" dan kemudian ke "Pencetak & pengimbas."

 3. Di bawah "Pencetak & pengimbas", cari pencetak anda dari senarai peranti.

 4. Klik pada pencetak dan teruskan ke "Open Queue."

Semua yang anda cetak mulai ini akan disimpan di tetingkap "Antrian Terbuka". Walaupun kaedah ini cepat dan mudah, kaedah ini hanya akan memberi anda senarai dokumen bercetak jangka pendek. Itulah sebabnya lebih baik menggunakan Event Viewer.

Gunakan Pemapar Peristiwa

Event Viewer adalah aplikasi bawaan yang boleh didapati di setiap komputer Windows 10. Sekiranya anda tidak pasti di mana Event Viewer berada, anda mempunyai beberapa pilihan untuk mencarinya:

 • Pergi ke kaca pembesar di sudut kiri bawah skrin anda. Taip “Penonton Acara"Di bar carian dan klik" Buka "di halaman hasil.

 • Tekan kekunci Windows dan kekunci "R" pada masa yang sama. Ini akan membuka aplikasi Jalankan. Di bar carian, taip “eventvwr.msc"Dan kemudian klik" OK. " Secara automatik akan membuka Event Viewer.

 • Anda juga boleh menemuinya di Panel Kawalan.

Setelah aplikasi dibuka, inilah yang harus anda lakukan seterusnya:

 1. Cari "Log Aplikasi dan Perkhidmatan" di bar sisi kiri.

 2. Klik pada anak panah di sebelah kiri ikon folder.

 3. Teruskan ke folder "Microsoft" dan klik pada anak panah di sebelah kiri.

 4. Pilih "Windows" di bar sisi kiri.

 5. Tatal ke bawah sehingga anda menemui "PrintService" dalam senarai.

 6. Klik dua kali di atasnya dan kemudian klik kanan pada "Operasional" di tab "PrintService".

 7. Teruskan ke "Properties."

 8. Klik pada “Enable logging” di tetingkap baru.

 9. Pilih apa yang harus dilakukan oleh komputer anda apabila ukuran log peristiwa maksimum tercapai. Sebaiknya centang kotak "ganti peristiwa seperti yang diperlukan".

 10. Pilih "Terapkan."

 11. Klik pada butang "OK".

Di Mana Sejarah Pencetak Disimpan

Sekarang setelah anda mengaktifkan fitur pembalakan, mari kita lihat bagaimana anda akan menggunakan Event Viewer untuk memeriksa sejarah cetak anda:

 1. Buka Event Viewer.

 2. Pergi ke folder "Aplikasi dan Log Perkhidmatan".

 3. Teruskan ke "Microsoft", kemudian pergi ke "Windows.

 4. Cari "PrintService" dalam senarai.

 5. Terus ke log "Operasi".

Semua yang anda cetak mulai sekarang akan disimpan di sini. Dokumen bercetak tidak hanya akan muncul dalam senarai ini, tetapi juga cetakan yang gagal. Anda akan dapat mengetahui maklumat tersebut di bawah tab "Kategori Tugas". Di samping itu, anda dapat melihat tarikh dan masa yang tepat semua dokumen anda dicetak.

Sekiranya anda ingin mengatur sejarah cetak anda, anda boleh melakukannya dengan mengklik kanan pada "Task Category." Anda boleh memilih untuk:

 • Tambah dan alih keluar lajur
 • Isih peristiwa mengikut lajur ini
 • Kumpulkan acara mengikut lajur ini

Sekiranya anda memilih pilihan ketiga, maka akan lebih mudah bagi anda untuk mengetahui maklumat mengenai dokumen yang dicetak. Sebagai tambahan, jika anda mencari log cetak tertentu, ini adalah kaedah terbaik untuk mengkategorikannya.

Gunakan Aplikasi Pihak Ketiga

Pilihan lain yang anda ada ialah memuat turun aplikasi pihak ketiga, atau perisian log, untuk melihat sejarah cetakan komputer anda. Pilihan yang sangat baik untuk ini adalah aplikasi bernama PaperCut Print Logger. Ia direka untuk Windows, dan percuma.

Beberapa maklumat percetakan yang ditawarkan aplikasi ini termasuk waktu dan tarikh cetakan yang tepat, nama pengguna yang mencetak dokumen, nama dokumen, jumlah halaman yang dicetak, ukuran kertas, dan banyak lagi .

Untuk mengakses halaman admin, anda perlu pergi ke direktori PaperCut Print Logger. Sekiranya anda tidak pasti mencarinya, ikuti langkah di bawah:

 1. Pergi ke "PC ini" di desktop anda.

 2. Teruskan ke "Local Disk (C :)" dan kemudian pergi ke folder "Program Files".

 3. Cari folder "PaperCut Print Logger" dan klik dua kali di atasnya.

 4. Teruskan ke "ViewLogs." Ini akan membuka halaman log cetak PaperCut.

 5. Pergi ke tab "HTML", dan kemudian ke "Lihat".

Anda akan dapat melihat sejarah cetakan anda di halaman ini. Selain dari PaperCut Print Logger, terdapat beberapa aplikasi lain yang boleh anda pasangkan untuk ini.

Lihat Semua Perkara Yang Pernah Anda Cetak

Proses mengaktifkan sejarah cetakan komputer anda pada Windows 10 mungkin kelihatan rumit. Namun, jika anda mengikuti panduan langkah demi langkah yang disediakan dalam artikel ini, anda akan mencapainya dalam beberapa minit. Walaupun anda mungkin tidak dapat memeriksa semua dokumen yang dicetak sebelumnya, dengan mengaktifkan fitur ini, anda dapat memantau semua pekerjaan cetak yang akan datang.

Adakah anda pernah memeriksa sejarah cetakan anda di Windows 10 sebelum ini? Adakah anda menggunakan kaedah yang dijelaskan dalam panduan ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.