Cara Memeriksa Kekerapan RAM Anda

RAM (Memori Akses Rawak), bersama dengan papan induk, pemproses, kad grafik, dan jenis cakera keras, merangkumi faktor perkakasan penting dalam komputer.

Cara Memeriksa Kekerapan RAM Anda

Semasa memilih komputer, orang biasanya memberi tumpuan kepada komputer jumlah RAM yang ditawarkan. Semakin banyak RAM yang anda miliki, semakin banyak perkara yang dapat dilakukan oleh komputer anda secara serentak. Tetapi bagaimana dengan frekuensi RAM (kelajuan)? Inilah lebih lanjut mengenai perkara itu.

Memeriksa Kekerapan RAM pada Windows

Untuk memeriksa frekuensi RAM pada peranti Windows, anda boleh menggunakan Pengurus Tugas atau Prompt Perintah. Kedua-duanya berfungsi sama, tanpa mengira versi Windows.

Pengurus Tugas

Terdapat pelbagai cara untuk memulakan Pengurus Tugas. Yang paling mudah adalah klik kanan di mana sahaja pada bar tugas dan pilih Pengurus Tugas dari menu yang muncul. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan Windows + X arahan untuk membuka menu ini.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan Ctrl + Alt + Padam arahan. Sama ada akan membuka menu yang membolehkan anda mengunci komputer, menukar pengguna, dan sebagainya. Dalam senarai, anda juga akan melihat pilihan Pengurus Tugas. Klik untuk membuka Pengurus Tugas.

periksa frekuensi ram

Pintasan papan kekunci yang secara langsung akan membawa anda ke Pengurus Tugas adalah yang kurang dikenali Ctrl + Shift + Esc arahan.

Semasa anda melancarkan Task Manager, arahkan ke Persembahan tab. Di senarai di sebelah kiri, anda akan melihat pelbagai entri seperti CPU, Memory, Disk 0, Wi-Fi, GPU, dan sebagainya. Pilih Ingatan. Ini mesti menjadi entri kedua dalam senarai. Kemudian, di Ingatan tetingkap yang muncul di sebelah kanan skrin Task Manager, anda akan melihat entri Speed. Nombor ini menunjukkan kelajuan (frekuensi) modul RAM anda.

Arahan prompt

Seperti Pengurus Tugas, anda boleh mengakses Prompt Perintah dalam beberapa cara. Yang paling jelas ialah mengklik kanan bar Mula. Anda juga boleh menggunakan Menang + X arahan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa versi Windows, anda tidak akan menemui Command Prompt dengan cara ini. Pilihan PowerShell alternatif akan ada, tetapi anda tidak akan dapat menggunakan perintah yang sama untuk mencari frekuensi RAM anda.

Jadi, cara lain untuk menjalankan Prompt Perintah adalah dengan mengklik kiri Mulakan, mencari "Prompt Perintah", dan memukul Masukkan. Itu mesti melakukannya. Sebagai alternatif, tekan Windows + R pada papan kekunci untuk membuka Lari fungsi, taip "cmd, "Dan tekan Masukkan.

Setelah Prompt Perintah dibuka, gunakan perintah berikut untuk mengetahui frekuensi RAM anda: “wmic MEMORYCHIP dapatkan BankLabel, Kapasiti, DeviceLocator, MemoryType, TypeDetail, Speed. " Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan "senarai cip memori penuh"Perintah. Perhatikan bahawa arahan ini berfungsi di PowerShell juga.

Memeriksa Kekerapan RAM pada macOS

Terdapat dua cara untuk memeriksa frekuensi RAM di komputer Apple juga. Semuanya sangat mudah, seperti kebanyakan perkara di komputer macOS.

Mengenai Mac Ini

Cara paling mudah untuk memeriksa frekuensi RAM komputer anda adalah melalui Mengenai Mac Ini menu. Untuk memaparkan menu ini, klik epal logo, terletak di bahagian kiri atas skrin anda. Dari menu ini, cari dan pilih Mengenai Mac Ini. Di menu yang muncul, anda akan melihat lima tab: Gambaran Keseluruhan, Paparan, Penyimpanan, Sokongan, dan Perkhidmatan. Pilih Gambaran keseluruhan tab.

Anda akan melihat senarai komponen perkakasan utama untuk komputer anda. Di bawah Ingatan, anda akan melihat semua spesifikasi RAM anda. Contohnya, "8 GB 1600 Mhz DDR3.”

Utiliti

Kaedah alternatif untuk melihat frekuensi RAM anda adalah menu Utility. Pergi ke Permohonan folder dan pilih Utiliti. Di dalam menu ini, arahkan ke Maklumat sistem. Di sebelah kiri, anda akan melihat senarai maklumat, termasuk perkakasan, rangkaian, perisian, dll.

Kembangkan Perkakasan pilihan dan cari dan pilih Ingatan kemasukan. Apabila anda memilihnya, anda akan melihat maklumat di sebelah kanan tetingkap. Maklumat ini akan merangkumi frekuensi RAM dalam MHz.

kekerapan ram

Kekerapan RAM

Walaupun frekuensi RAM tidak memainkan peranan penting dalam prestasi komputer anda, penting, sekurang-kurangnya sampai tahap tertentu. Mengetahui jenis DDR yang anda miliki dan pada kadar frekuensi apa modul anda berfungsi berguna untuk diketahui, sekurang-kurangnya demi keserasian papan induk.

Berapakah kadar frekuensi RAM anda? Adakah anda mempunyai petua kekerapan RAM yang lain? Jangan ragu untuk menyertai perbincangan di bahagian komen di bawah ini dan kongsikan pendapat, cadangan, dan pertanyaan anda.