Cara Memeriksa Jika RAM Anda Berfungsi Dengan Betul di Windows 10

RAM bertindak sebagai cara untuk menyimpan data yang diperlukan oleh komputer anda dengan segera tanpa perlu membaca dan menulis pemacu anda secara berterusan. Ini adalah salah satu elemen terpenting dan penting bagi mana-mana peranti pengkomputeran, sama ada telefon pintar, tablet atau komputer riba anda.

Masalah memori boleh menyebabkan kerosakan, kesalahan, kegagalan program, dan pelbagai gejala lain. Di Windows 10, terdapat alat bawaan yang kuat yang akan membolehkan anda mendiagnosis masalah memori: Diagnostik Memori Windows. Ini adalah kaedah yang baik untuk memperbaiki kesalahan yang berkaitan dengan memori dan mempercepat Windows 10, sama ada anda menghadapi masalah dengan komputer anda atau tidak.

Dalam panduan ini, mari kita lihat cara menggunakan Diagnostik Memori Windows untuk memastikan RAM anda berjalan dengan baik.

Apa itu RAM dan Apa yang Dilakukannya?

RAM adalah kependekan dari Random Access Memory. RAM tidak stabil, yang bermaksud bahawa apabila kuasa padam, semua yang tersimpan dalam RAM akan hilang. RAM sangat pantas; tongkat khas DDR4 RAM yang digunakan dalam PC moden dapat melakukan sekitar 2,400,000,000 pemindahan setiap saat, memindahkan 64 bit memori dalam setiap pemindahan.

RAM adalah storan berkelajuan tinggi yang digunakan komputer anda. Sebagai perbandingan, pemacu keadaan pepejal (cakera keras yang menggunakan bentuk memori yang kurang mudah berubah yang disebut memori kilat) adalah satu atau dua urutan magnitud lebih perlahan, sementara pemacu keras konvensional (yang menyimpan data pada cakera fizikal dan relatif kekal) adalah dua susunan magnitud yang lebih perlahan. Secara umum, RAM di komputer anda berada di antara 1000 hingga 10,000 kali lebih pantas untuk memindahkan data daripada cakera keras.

Oleh itu, mengapa semuanya tidak dibuat daripada RAM? Dua sebab: kos dan ketekunan.

Seperti yang dinyatakan, RAM tidak stabil. Apabila kuasa padam, data yang disimpan dalam RAM juga hilang. Pemacu kilat agak kekal, tetapi pemacu keadaan pepejal (SSD) yang dimatikan selama beberapa tahun akan mula kehilangan data. Hard disk, sebaliknya, akan menyimpan data mereka selama bertahun-tahun.

Lebih-lebih lagi, RAM jauh lebih mahal daripada memori flash, yang pada gilirannya lebih mahal daripada ruang cakera keras. Atas sebab ini, cakera keras dan SSD digunakan untuk penyimpanan jangka panjang, sementara RAM yang lebih pantas digunakan sebagai memori berfungsi untuk komputer ketika memproses sesuatu secara aktif.

Bagaimana ini dapat disatukan dalam operasi sebenar?

Katakan anda mahu memeriksa e-mel anda di komputer Windows 10 anda. Oleh itu, anda mengklik dua kali pada ikon untuk program pelanggan e-mel anda, dan ia memuatkan. Apa yang berlaku semasa anda melakukan ini?

Baiklah, program pelanggan disimpan di cakera keras anda atau SSD anda. Klik dua kali padanya memberitahu Windows untuk menyalin program ke dalam RAM anda dan mula melaksanakannya. Dengan menjalankan dalam RAM, program ini beroperasi beratus-ratus atau ribuan kali lebih cepat daripada yang dijalankan jika dijalankan dari lokasi penyimpanan. Apabila anda mengklik butang "semak e-mel" pada pelanggan anda, e-mel masuk pertama kali masuk ke RAM anda dan kemudian ditulis ke cakera keras atau SSD sehingga ia akan tetap ada pada masa berikutnya anda pergi untuk melihatnya.

Menggunakan memori seperti ini mempercepat masa tindak balas komputer anda dan membolehkan anda menyalin, menempel, mengedit, dan melakukan apa sahaja yang perlu anda lakukan dalam program dengan cepat. Segala perubahan kekal yang disimpan akan ditulis ke cakera.

Apa yang Salah dengan RAM?

RAM boleh mempunyai beberapa masalah yang berbeza, dan tidak mudah didiagnosis.

Arus elektrik sesat boleh menyebabkan litar pintas yang merosakkan cip RAM; ini adalah sesuatu yang biasanya berlaku ketika cip RAM berada di luar mesin dan merupakan sebab utama RAM harus disimpan dan dipindahkan dalam beg kalis statik.

Kesalahan yang lebih biasa dalam mesin berfungsi adalah bahawa RAM sangat bergantung pada koordinasi dan masa. Sekiranya satu cip dinilai berjalan pada 2400 MHz sementara yang lain dinilai pada 2666 MHz, dan komputer anda cuba menjalankannya pada 2666 MHz, maka cip yang lebih perlahan akan menghasilkan kesalahan kerana gagal mengikuti. Masalah ini dapat didiagnosis dengan perisian.

Cara Memeriksa RAM Anda pada Windows 10

Sekiranya anda menggunakan Windows 10, anda boleh menggunakan alat Diagnostik Memori Windows. Ia dibina ke dalam Windows dan berfungsi dengan baik untuk menguji memori anda dan menilai sama ada ia rosak atau tidak.

Untuk membuka alat Diagnostik Memori Windows:

  1. Jenis Diagnostik Memori Windows ke dalam kotak Carian Windows.

  2. Pilih Diagnostik Memori Windows apabila ia muncul dalam pop timbul.

  3. Pilih sama ada Mulakan semula sekarang dan periksa masalah atau Periksa masalah pada masa saya memulakan komputer.

Kemudian, biarkan ujian terus berjalan sehingga selesai. Mungkin memerlukan sedikit masa bergantung pada kelajuan komputer anda dan berapa banyak RAM yang anda miliki. Anda boleh menekan F1 dan memilih Ujian lanjutan untuk melakukan ujian yang lebih komprehensif, tetapi pastikan untuk melakukannya sebelum tidur atau bekerja dan membiarkannya berjalan kerana memerlukan beberapa saat!

Setelah selesai, alat Diagnostik Memori Windows akan menunjukkan kepada anda hasil ujian. Sekiranya ia mengesan kesilapan, ia akan menulis Acara Windows untuknya sehingga anda dapat melihat hasilnya pada waktu lapang.

Untuk melihat hasil ini, lihat log Windows di bawah Sistem. Laporan akan mempunyai ID Peristiwa 1101 atau 1102 untuk memudahkan pencarian. Anda juga boleh mencari ‘MemoryDiagnostics’ jika anda mahu.

Sekiranya anda bernasib baik, anda akan melihat ‘Diagnostik Memori Windows menguji memori komputer dan tidak mengesan sebarang kesalahan.’ Ini bermakna RAM anda berjalan lancar. Jika tidak, alat ini akan memberitahu anda ralat apa yang dijumpai dan pada memori apa. Anda kemudian mesti mengeluarkan tongkat yang dimaksudkan dan menggantinya dengan yang baru dan jalankan semula ujian.

Pemikiran Akhir

RAM adalah komponen penting bagi mana-mana komputer, dan penting untuk dapat menyelesaikan masalah memori yang mungkin dihadapi oleh komputer anda.

Dengan mengikuti langkah-langkah di atas, anda dapat dengan cepat dan mudah mendiagnosis masalah memori anda sehingga anda dapat meningkatkan prestasi komputer Windows 10 anda.

Adakah anda mempunyai cadangan atau petua untuk menguji memori di Windows 10? Sila kongsi idea anda dengan kami di bahagian komen di bawah!