Cara Memeriksa Jika Telefon Anda Tidak Berkunci

Telefon bimbit yang tidak terkunci bermaksud bahawa anda boleh melakukan perjalanan ke antarabangsa atau menggunakan telefon anda dengan pembawa yang berbeza. Telefon anda akan menerima kad SIM dari rangkaian lain (dalam kebanyakan kes) atau penyedia lain, dan anda boleh membuat panggilan, melayari laman web, dan menghantar teks seperti biasa.

Cara Memeriksa Jika Telefon Anda Tidak Berkunci

Sekiranya anda ingin menggunakan kad SIM pembawa lain di telefon bimbit anda, anda boleh mengesahkan bahawa kad itu tidak terkunci. Setelah dibuka kunci, telefon menjadi milik anda sesuka hati, tetapi sehingga saat itu, anda terjebak dengan penyedia rangkaian asal.

Mengapa Mengunci Telefon Pintar?

Walaupun sudah tentu masuk akal bahawa syarikat penerbangan ingin mengunci ciri-ciri model khusus mereka, ia menjadikan penjualan semula atau pembaikan semula telefon pintar menjadi proses yang rumit bagi sesiapa sahaja yang bukan jenius berteknologi tinggi, yang mengakibatkan banyak pembaziran telefon pintar.

Sebilangan besar syarikat penerbangan akan menjual peranti anda secara ansuran atau program penyewaan. Sehingga telefon itu dilunaskan, ia akan tetap terkunci ke rangkaian syarikat itu. Telefon lama tidak selalu serasi dengan pembawa lain kerana mempunyai atribut khusus pembawa.

Seiring berjalannya tahun, semakin banyak telefon ditawarkan sebagai tidak terkunci, yang bermaksud ia bebas daripada pembawa. Namun, memiliki telefon yang tidak terkunci tidak bermaksud secara automatik anda dapat menggunakan telefon apa pun di rangkaian mana pun. Sedikit pengumpulan maklumat akan menyelamatkan anda dari banyak kekecewaan, jadi pastikan untuk mengetahui sejarah peranti dan pembawa mana yang mula-mula menguncinya.

Pembawa anda dapat membuka kunci telefon untuk anda setelah kriteria tertentu terpenuhi, atau anda boleh membeli peranti yang tidak terkunci. Lebih selamat membeli peranti yang tidak dibuka terus dari pengeluar, tetapi anda boleh mendapatkan telefon bimbit serasi silang ini dengan harga yang lebih rendah di eBay dan laman penjual pihak ketiga yang lain.

Oleh kerana tidak semua telefon terkunci dari Pengilang Peralatan Asal (OEM), sangat penting untuk mengetahui apakah peranti yang ada berfungsi di luar pembawa semasa.

Apa Kelebihan Telefon Tidak Berkunci?

Mengunci atau membuka kunci telefon tidak membuat perbezaan dalam memasang aplikasi atau melakukan tugas telefon pintar rutin seperti mengirim pesan teks, melakukan panggilan telefon, dan melayari web. Yang mengatakan, ada perbezaan lain antara peranti yang tidak terkunci dan terkunci.

Walaupun Apple mengendalikan kemas kini untuk semua telefonnya secara langsung, kemas kini Android biasanya dikeluarkan oleh pembawa setelah pengeluar selesai membuat perisian untuk peranti tersebut. Kemas kini OS untuk peranti Android dapat terjebak dalam "pengujian pembawa", sementara peranti dan peranti yang tidak terkunci pada pembawa lain telah selesai mengemas kini.

Bahagian pasaran Apple sangat kuat sehingga pada dasarnya dapat melewati sekatan syarikat penerbangan seperti Verizon dan AT&T. Pengilang Android tidak mempunyai pengaruh seperti pembawa. Mereka memerlukan untuk menjual peranti mereka di kedai untuk menjana wang dan bersedia memuatkan telefon mereka dengan aplikasi berjenama pembawa dan bloatware tajaan. Ramai peminat Android menyahpasang atau mematikan alat tambah ini pada peranti mereka.

Peranti yang tidak dikunci tidak selalu bagaimanapun, sokongan yang lebih baik berbanding model pembawa. Versi tidak terkunci dari kedua Galaxy S7 dan S7 Edge, secara tidak sengaja, ditinggalkan pada sistem operasi Android 6.0 Marshmallow selama berbulan-bulan lebih lama daripada model penyedia perkhidmatan.

Secara keseluruhan, jika anda pemuja Apple, satu-satunya perbezaan antara iPhone yang tidak dikunci dan terkunci adalah kemampuan menggunakan peranti anda pada pembawa gantian. Pada Android, kemas kini perisian akan tiba pada waktu yang berlainan, dan peranti anda akan menyertakan aplikasi yang telah dipasang sebelumnya yang mungkin atau tidak menarik bagi anda.

Telefon pintar anda mungkin mempunyai jenama pembawa di bahagian belakang atau, dalam beberapa kes, bahagian depan peranti anda. Walau bagaimanapun, beberapa pengeluar akhirnya mula menjauh dari itu. Sudah tentu, anda dapat menggunakan peranti anda pada pembawa pilihan anda, sementara masih mendapat ciri seperti panggilan WiFi dan HD Voice.

Bagaimana Saya Mengetahui Sekiranya Telefon Saya Tidak Berkunci?

Sekiranya anda membeli telefon melalui pembawa, sama ada dengan kontrak dua tahun atau rancangan pembayaran bulanan, telefon anda dikunci ke penyedia perkhidmatan tersebut, walaupun ia menyokong syarikat perkhidmatan telefon lain. Oleh kerana anda telah membuat kontrak dengan syarikat penerbangan tersebut, anda harus mematuhi kontrak tersebut sehingga kontrak tersebut habis atau rancangan pembayaran dibayar sepenuhnya. Selepas itu, anda boleh membukanya jika belum selesai, dan anda boleh menggunakannya pada pembawa pilihan anda.

Bagaimana anda dapat mengetahui apakah SIM peranti anda dibuka setelah anda membayarnya? Nah, jawapannya bergantung pada telefon yang anda gunakan dan adakah ia menerima banyak pembawa atau tidak. Mari kita lihat lebih mendalam.

Adakah iPhone Saya Tidak Berkunci?

Sekiranya anda pengguna iOS, jawapannya cukup mudah. Sama ada anda membeli peranti anda terus dari Apple (sama ada dengan harga penuh atau melalui Program Peningkatan iPhone mereka), melalui pihak ketiga (dengan anggapan penjual tidak mempunyai perjanjian pembawa sebelum membeli), atau melalui pembawa anda.

Mengetahui Di Mana Anda Membelinya

Sekiranya anda mendapat peranti anda dari Apple secara langsung, anda mempunyai pilihan untuk membeli model dari pembawa yang telah dipilih atau mendapatkan iPhone tanpa kad SIM. Sekiranya anda memilih yang terakhir, peranti anda sudah tidak terkunci, dan anda boleh menggunakan kad SIM apa pun dan mengambil isyarat penuh di mana-mana pembawa.

Periksa Tetapan - iOS 14

iOS 14 membolehkan pengguna melihat sama ada terdapat sekatan SIM dari tetapan telefon. Yang perlu anda lakukan hanyalah membuka ‘Tetapan’ tatal ke bawah dan ketik ‘Umum’, kemudian ketik ‘Tentang’. Sekiranya anda melihat mesej ‘Tiada Batasan SIM’ di sebelah ‘Carrier Lock’ iPhone anda tidak terkunci.

Cuba SIM Lain

Sebagai alternatif, anda boleh mematikan telefon anda, meletakkan kad SIM baru (untuk pembawa baru anda) ke dalam dulang SIM di sisi iPhone, kemudian hidupkan semula peranti.

Laman Web Sokongan Apple untuk mengeluarkan Kad SIM

Cuba buat panggilan telefon atau gunakan data mudah alih untuk melihat apakah peranti anda menyokong pembawa anda, tetapi pastikan anda mempunyai perkhidmatan aktif terlebih dahulu. Sekiranya telefon membuat panggilan, anda sudah siap untuk menggunakannya di rangkaian lain. Sekiranya tidak, atau jika anda menerima ‘SIM tidak dikenali,’ telefon dikunci.

Adakah Telefon Android Saya Dikunci?

Malangnya, Android tidak mempunyai pilihan untuk memeriksa sekatan SIM dalam tetapan seperti yang dilakukan oleh iPhone baru. Tetapi, itu tidak bermakna anda benar-benar tidak bernasib baik.

Cuba Kad SIM Lain

OS Android digunakan dalam pelbagai jenis peranti pengeluar sehingga sedikit lebih sukar untuk memberikan petunjuk untuk setiap model. Pada dasarnya, jika telefon bimbit anda boleh dilepaskan, anda akan menemui Kad SIM di bawah bateri atau di bingkai sebelahnya.

Sekiranya telefon anda tidak mempunyai bateri yang boleh ditanggalkan, anda boleh menemui slot SIM di sisi atau bahagian atas telefon. Cari lubang jarum yang terbungkus dalam garis besar dulang. Dengan menggunakan popper SIM, anting-anting, atau klip kertas, buka dulang dan masukkan kad SIM pembawa yang lain.

//www.verizon.com/support/knowledge-base-174243/

Hubungi Pembawa Anda

Pada satu masa, kami dapat memasukkan IMEI kami untuk Android ke laman web pembawa yang lain untuk menentukan status kunci. Walau bagaimanapun, ujian terbaru kami pada bulan Mei 2021 membuktikan bahawa ini sangat tidak boleh dipercayai. Dengan menggunakan Note 20 yang terkunci, semua pembawa utama mengembalikan status layak peranti. Ia jelas tidak.

Jadi, anda paling baik adalah menghubungi syarikat penerbangan semasa anda untuk mengetahui status IMEI. Sekiranya anda membeli peranti dari pihak ketiga, disarankan agar berjumpa dengan orang lain di kedai pembawa pilihan anda untuk memastikannya berfungsi dengan baik sebelum menukar wang.

Menukar Pembawa

Walaupun telefon anda tidak terkunci, ia mungkin tidak berfungsi dengan betul dengan pembawa lain. Terdapat beberapa sebab mengapa telefon pintar tertentu atau yang anda beli tidak berfungsi.

Berikut adalah dua sebab utama telefon bimbit anda yang tidak terkunci tidak dapat diaktifkan pada pembawa tertentu.

  • Senarai hitam: Sebelum membeli telefon, pastikan IMEI tidak disenarai hitam. Peranti yang disenarai hitam biasanya disebabkan oleh laporan yang dicuri atau hilang, dan oleh itu, tidak akan diaktifkan pada mana-mana pembawa.
  • CDMA vs GSM: Beberapa model tidak serasi antara rangkaian. AT & T / T-Mobile (GSM) iPhone X tidak serasi dengan Verizon atau Sprint Network (CDMA).

Anda juga harus perhatikan bahawa ciri tertentu tidak akan berfungsi dengan betul jika telefon dibeli dari pembawa GSM dan diaktifkan pada pembawa CDMA. Keadaan yang sama berlaku sebaliknya.

Adakah Telefon Saya Sesuai dengan Pembawa Lain?

Setiap empat syarikat penerbangan teratas membolehkan anda memeriksa IMEI semasa di laman web mereka. Sekiranya anda sekarang adalah pelanggan Verizon yang ingin pergi ke Sprint, anda boleh mengunjungi Laman Web Sprint, memasukkan IMEI anda, dan ia akan memberitahu anda jika peranti anda akan berfungsi atau tidak. Berhati-hatilah bahawa jika laman web menyatakannya serasi, tidak bermaksud secara eksklusif ia dibuka.

Untuk memeriksa keserasian IMEI anda, lawati laman web pilihan anda:

  • Pecut (TMudah alih berjaya memperoleh Sprint pada 1 April 2020, jadi gunakan pautan T-Mobile di bawah)
  • Verizon
  • AT&T
  • T-Mudah Alih

Pengguna prabayar dapat memeriksa IMEI mereka menggunakan laman web pembawa baru pilihan mereka juga. Sama ada anda akan Meningkatkan, Bicara Lurus, atau penyedia lain, lawati laman web syarikat itu untuk memeriksa keserasian.

Bagaimana Mencari IMEI Saya

Sekiranya anda tidak biasa dengan nombor IMEI telefon anda, terdapat tiga cara untuk mencarinya di peranti Android dan Apple.

Dulang SIM - Lihat di dulang SIM, dengan anggapan bahawa ia adalah komponen asal dengan peranti, dan anda akan melihat IMEI di sebelah. Karakternya akan sangat kecil, jadi ambil kaca pembesar atau gunakan kamera telefon anda untuk memperbesar teks.

Tetapan - Pengguna iPhone boleh menggunakan "Tetapan -> Umum -> Tentang" untuk mencari IMEI mereka. Pengguna Android boleh pergi ke "Tetapan -> Tentang Telefon."

Bahagian Belakang Peranti Anda - Peranti Android dan iPhone yang lebih lama memaparkan IMEI di bahagian belakang peranti. Sekiranya IMEI anda ada, ia akan berada di bahagian bawah, dengan andaian anda tidak mengganti bahagian belakang telefon anda. Model yang sangat lama meletakkan IMEI di bawah bateri yang boleh ditanggalkan.

Bagaimana saya boleh membuka kunci telefon pintar saya?

Sekiranya peranti anda mempunyai kemampuan untuk mengambil pelbagai rangkaian di luar yang dirancang, anda bebas memasukkan kad SIM yang anda inginkan ke dalam peranti anda.

Inilah yang dinyatakan oleh keempat-empat syarikat penerbangan nasional mengenai sama ada peranti yang dibeli melalui kedai pembawa mereka (atau melalui penjual semula seperti Best Buy) menyokong syarikat penerbangan lain.

Adakah telefon bimbit Verizon saya tidak dikunci ?: Anehnya, Verizon cukup santai mengenai pelanggan yang memastikan telefon pintar tidak dikunci. Semua peranti yang dijual melalui Verizon mempunyai Tempoh menunggu terkunci selama 60 hari selepas pengaktifan, tetapi akan dibuka.

Bahkan Verizon akan membolehkan anda menukar kad SIM di dalam peranti untuk pembawa lain semasa dalam kontrak. Sudah tentu, anda masih perlu membayar bil Verizon bulanan anda. Tidak ada nombor untuk dipanggil atau membuka kunci kod untuk dimasukkan - hampir setiap peranti yang dijual melalui pembawa boleh digunakan tanpa usaha dari pihak anda. Verizon mempunyai sejarah menjadi salah satu syarikat penerbangan yang lebih terkunci pada tahun 2000-an sebelum pelancaran rangkaian LTE mereka, jadi jumlah 180 mereka pada peranti membuka kunci menyegarkan dan disambut baik.

Adakah telefon bimbit AT&T saya tidak dikunci ?: Mengikuti pautan ini akan membolehkan anda memeriksa status dan ketersediaan kunci anda. Dasar umum ialah anda boleh menggunakan mana-mana peranti yang dibeli melalui AT&T pada pembawa lain, selagi peranti itu menyokongnya. Malangnya, anda perlu melalui beberapa gelung untuk sampai ke sana.

Nombor IMEI peranti anda tidak boleh dilaporkan dicuri atau hilang, akaun anda mesti berada dalam "reputasi baik" tanpa pembayaran yang tidak dijawab atau baki yang terhutang, dan peranti anda mesti aktif di AT&T selama 60 hari. Dengan andaian anda memenuhi kehendak syarikat, yang dapat anda temukan di portal dalam talian mereka, anda dapat membuka kunci peranti anda untuk pembawa lain yang disokong. Berita buruk: AT&T hanya membenarkan lima peranti dibuka setiap tahunnya dari akaun anda. Anda mungkin juga perlu menunggu beberapa hari sebelum permintaan anda akhirnya diproses. Ini agak menyakitkan, tetapi sekurang-kurangnya anda boleh menggunakan peranti anda pada pembawa lain setelah prosesnya selesai.

Bolehkah telefon bimbit T-saya dibuka kuncinya?: Sikap "Uncarrier" untuk membuka kunci adalah ironisnya sama dengan yang kita lihat dari AT&T. Peranti anda mestilah produk T-Mobile terlebih dahulu, tidak boleh dilaporkan dicuri atau hilang, mesti disambungkan ke akaun dalam keadaan baik, dan mesti aktif selama 40 hari di rangkaian T-Mobile.

Walau bagaimanapun, untuk membuka kunci kuota, T-Mobile jauh lebih ketat. Anda hanya dapat membuka dua peranti setiap tahun, menyukarkan keluarga meninggalkan syarikat penerbangan. Tambahan pula, anda harus memastikan pembayaran T-Mobile anda pada peranti dibayar sepenuhnya. Dengan andaian memenuhi permintaan tersebut, anda boleh menghubungi sokongan T-Mobile untuk meminta kod buka kunci untuk peranti anda. Agak kuno, terutamanya untuk syarikat penerbangan yang memasarkan dirinya sebagai syarikat penerbangan yang melanggar peraturan, tetapi sistem ini adalah semasa.

Bagaimana dengan membuka kunci telefon Sprint?: Garis panduan Sprint (kini digabungkan dengan T-Mobile) untuk membuka kunci peranti serupa dengan T-Mobile dan AT&T. Anda mesti menggunakan peranti ini di rangkaian Sprint selama 50 hari, memastikan kontrak anda berakhir atau pembayaran pajakan pada peranti anda terbayar, menyimpan akaun dalam keadaan baik dan, tentu saja, mempunyai peranti yang belum dilaporkan dicuri atau hilang.

Dokumentasi Sprint mengenai topik ini menyatakan bahawa telefon yang dibeli selepas Februari 2015 akan dibuka kuncinya secara automatik setelah peranti memenuhi piawaian ini, yang bermaksud anda mungkin tidak perlu menghubungi Sprint sama sekali setelah anda membayar sewa. Sekiranya anda percaya bahawa anda telah memenuhi semua piawaian yang dinyatakan dalam garis panduan mereka dan telefon anda belum dibuka kuncinya, anda perlu menghubungi perkhidmatan pelanggan mereka untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut.

Untuk mengulangi, anda masih harus memastikan peranti anda berfungsi pada pembawa sebelum beralih ke yang lain. Walaupun begitu, biasanya mudah untuk mendapatkan hasil tersebut di Google. Cari nama peranti anda dengan pembawa yang anda mulakan dan pembawa yang anda tuju, kemudian baca pelbagai sumber yang ada.

Di mana saya boleh membeli peranti yang tidak dikunci?

Sekiranya anda ingin membeli peranti yang tidak terkunci, ada alasan bahawa anda ingin menjauhi kedai pembawa. Ini mungkin terdengar menjengkelkan atau mengecewakan, terutamanya jika anda selalu membeli peranti anda dari pembawa melalui kontrak atau pada rancangan pembayaran. Ingat, mana-mana peranti yang anda beli melalui penyedia mudah alih akan tetap terkunci sehingga anda membayar harga runcit penuh peranti atau sehingga kontrak telefon anda berakhir. Selain kedai pembawa, anda mempunyai tiga pilihan tempat mengambil telefon anda.

Beli Telefon Tidak Berkunci di Amazon

Telefon tanpa kunci Amazon merangkumi segala-galanya dari peranti anggaran hingga model unggulan seperti Google Pixel. Di samping itu, Amazon juga menawarkan rangkaian telefon "eksklusif Prime" dengan harga $ 300 untuk ahli Prime semasa.

Membeli telefon tidak terkunci di amazon.com tidak memerlukan anda memilih pembawa semasa pembelian. Pembiayaan tidak memerlukan pembayaran untuk mendapatkan status tidak terkunci.

Telefon Tidak Berkunci di Best Buy

Telefon tanpa kunci Best Buy disusun mengikut pengeluar, jenama, dan jenis untuk kemudahan membeli-belah. Sekiranya anda ingin membiayai telefon anda dan bukannya membayarnya sekali gus, anda perlu mendaftar untuk Kad Beli Terbaik Citi, yang membolehkan anda membayar untuk peranti lebih dari 12, 18, atau 24 bulan. Status tidak terkunci kekal melalui rancangan pembayaran Kad Citi, tetapi menjadi terkunci jika memilih untuk mengaktifkan di bestbuy.com.

Pilihan Telefon Pintar Tidak Berkunci Lain

Sekiranya anda berminat untuk membiayai dan tidak keberatan kehilangan beberapa model dan warna "penyedia" eksklusif, anda boleh pergi terus ke pengeluar untuk membeli telefon bimbit yang tidak terkunci. Apple akan menjual iPhone tanpa SIM dan tanpa kunci dengan harga yang sama dengan model pembawaannya, dan dengan Program Peningkatan iPhone mereka, anda boleh membayar harga yang sama seperti yang kami lihat dari syarikat penerbangan dan juga mendapat akses kepada peningkatan iPhone 12 bulan dan termasuk AppleCare + dalam harga anda.

Ini bukan kesepakatan buruk sama sekali, dan walaupun ia tidak akan menjadikan peranti anda lebih murah, berbanding dengan membeli peranti melalui pembawa, anda sekurang-kurangnya mendapat keuntungan dengan mempunyai program jaminan yang berkualiti tinggi. Pengilang Android juga menjual peranti mereka di laman web mereka. Sekiranya anda mencari model peranti jenama yang tidak terkunci, anda akan melihatnya disenaraikan di samping versi pembawa. Sebagai contoh, Samsung mempunyai garis Galaxy di laman webnya untuk pembelian, dengan pilihan untuk membiayai telefon selama lebih dari 24 bulan.

Kaedah terakhir untuk membeli peranti anda adalah melalui pasaran berasaskan penjual seperti eBay atau Swappa.

Anda boleh mengambil peranti yang diperbaharui di laman web tersebut, betul-betul di samping telefon baru, dan senarai eBay biasanya akan memberitahu anda sama ada telefon terkunci atau tidak. Sekiranya anda tidak pasti sama ada telefon yang disenaraikan adalah model yang tidak dikunci, teliti nombor model dalam talian.

Sebagai contoh, siri Galaxy Samsung mempunyai puluhan nombor model yang merujuk kepada negara dan syarikat penerbangan tertentu, tetapi model yang tidak terkunci menggunakan U1 di akhir nombor modelnya untuk membezakan antara versi pembawa yang lain. Ingatlah untuk meneliti penjual. Sekiranya harganya kelihatan terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, atau penjual adalah akaun baru, anda akhirnya dapat membeli peranti yang telah ditandai sebagai dicuri atau hilang, yang bermaksud ia mungkin mengalami kesukaran untuk mendaftar di mana-mana rangkaian, tanpa mengira status terkunci atau tidak terkunci.

Soalan Lazim

Membuka kunci telefon bimbit boleh menjadi tekanan. Nasib baik, dengan maklumat yang betul, ini adalah proses yang lebih lancar. Di bahagian ini, kami akan menjawab beberapa lagi soalan anda yang lebih kerap diajukan.

Setelah Telefon Saya Tidak Berkunci, Apa Yang Boleh Saya Lakukan?

Setelah membuka kunci telefon dari pembawa, anda boleh berpindah ke pembekal sel lain pilihan anda, selagi peranti anda mampu menerima isyarat dari penyedia tersebut.Anda boleh mengambil telefon anda ke peringkat antarabangsa, asalkan ia menyokong rangkaian GSM (Rangkaian global), yang bermaksud anda tidak perlu lagi membayar rancangan antarabangsa semasa dalam perjalanan.

Walaupun begitu, kad SIM tidak memberikan maklumat lain selain sambungan selular untuk peranti anda (walaupun dalam beberapa kes, anda dapat menyimpan sejumlah kecil data ke kad SIM telefon anda, seperti kad microSD). Contohnya, jika anda meletakkan kad SIM pasangan anda ke dalam peranti anda, telefon anda akan menyesuaikan diri dengan talian telefon pasangan anda, termasuk nombor yang digunakan orang untuk menghubungi mereka.

Itu sahaja - semua yang lain, termasuk aplikasi, foto, dan muzik, terikat dengan akaun Apple atau Google di telefon. Sekiranya anda cuba menyiapkan peranti lama untuk pasangan, anda ingin menghapus peranti tersebut terlebih dahulu dan menyiapkannya sebagai telefon baru; di luar nombor telefon, anda tidak akan mendapat data lain dari kad SIM.

Saya Membeli Telefon tetapi Kata Terkunci. Apa yang sedang berlaku?

Sekiranya anda membeli telefon dari pihak ketiga atau individu dan ia terkunci, anda tidak mempunyai banyak pilihan dengan pembawa. Telefon anda masih terkunci kerana seseorang tidak membuka kuncinya atau seseorang tidak membayarnya.

Malangnya, penjual perlu menolong anda untuk menggunakan telefon. Sekiranya mereka tidak mahu, anda masih boleh mengaktifkannya pada pembawa asal selagi ia tidak disenarai hitam. Sebelum membeli telefon dari eBay, Craigslist, atau Facebook Marketplace, sahkan bahawa IMEI akan berfungsi atau, lebih baik lagi, minta mereka menemui anda di syarikat penerbangan pilihan anda untuk memeriksa pengaktifan sebelum membayar.

Kecuali anda mempunyai maklumat akaun pemilik asal, syarikat penerbangan tidak akan banyak membantu. Walaupun anda mahu membayar untuk membuka kunci.

***

Perbezaan antara membeli model pembawa terkunci peranti dan versi tidak terkunci tidak pernah jelas. Dengan kebanyakan syarikat penerbangan tidak lagi menawarkan subsidi dua tahun pada peranti, pengguna akhirnya mulai membayar harga penuh untuk telefon mereka, yang memungkinkan mereka lebih banyak kebebasan untuk bergerak antara penyedia mudah alih. Dengan berlakunya LTE di Amerika Syarikat, semakin banyak telefon akhirnya menyokong keempat-empat penyedia nasional sekaligus, memberi pengguna lebih banyak pilihan daripada sebelumnya. Sebelum anda menaik taraf peranti anda pada rancangan pembayaran, lakukan penyelidikan anda mengenai model peranti kegemaran anda yang tidak terkunci.

Dalam jangka panjang, memilih model yang tidak terkunci dengan rancangan pembayaran melalui pengeluar mungkin merupakan pilihan yang lebih baik untuk anda dan dompet anda, terutama jika anda pernah merancang untuk menukar pembawa.