Cara Memeriksa Berapa Banyak Kuasa yang digunakan oleh PC Windows atau Mac

PC adalah peranti yang sangat serba boleh. Mereka telah menjadi bahagian penting dalam hidup kita, sama ada kita menggunakannya untuk bekerja, permainan, atau aktiviti lain. Mereka dapat melakukan tugas yang sangat mencabar dengan cepat. Tetapi berapa banyak kuasa yang sebenarnya digunakan oleh komputer untuk melaksanakan tugas-tugas ini? Artikel ini akan menjawab begitu sahaja.

Cara Memeriksa Berapa Banyak Kuasa yang digunakan oleh PC Windows atau Mac

Teruskan membaca untuk mengetahui mengenai kaedah yang berbeza untuk memeriksa seberapa banyak daya yang digunakan oleh PC anda. Kami akan merangkumi dua teknik utama yang membolehkan anda mengetahuinya, melalui perkakasan dan perisian.

Cara Memeriksa Berapa Banyak Tenaga PC Anda Menggunakan Dengan Perkakasan

Memeriksa penggunaan kuasa PC anda menggunakan wattmeter boleh dikatakan kaedah terbaik untuk melakukannya. Monitor penggunaan elektrik khusus ini sangat sesuai jika anda kerap merancang penggunaan kuasa komputer dan komputer riba anda.

Margin kesalahan yang dianggarkan adalah sekitar 0.5%, memberikan hasil yang paling tepat yang anda dapat. Selain itu, meter penggunaan kuasa cukup mudah digunakan. Anda hanya perlu memasang PC atau komputer riba ke meter dan pasangkan meter ke soket dinding. Pengukuran mengambil masa beberapa saat, dan anda akan melihat penggunaan tenaga dalam kilowatt-jam (KWh).

Beberapa unit dengan nilai tertinggi di internet termasuk Kuman dan Poniie.

Sekiranya anda tidak pernah menggunakan peranti serupa sebelumnya, anda mungkin menghadapi masalah dalam menganalisis hasilnya. Tetapi anda selalu dapat membandingkan penggunaan kuasa PC anda dengan jumlah penggunaan rata-rata untuk mendapatkan idea yang baik tentang berapa banyak atau sedikit kuasa yang dibelanjakan oleh peranti anda.

Komputer permainan memerlukan sehingga 500 watt per jam untuk beroperasi dengan cekap, sementara penggunaan yang tidak berat (melayari internet, pemprosesan kata, dll.) Memerlukan kuasa sehingga tiga kali lebih sedikit. Namun, jumlahnya berbeza-beza bergantung pada perisian dan perkakasan yang dipasang di PC, serta lokasi anda.

Sekiranya anda menggunakan PC untuk perlombongan kripto berat, yang memerlukan komputer berjalan 24 jam sehari, sudah pasti bil elektrik anda akan meroket. Gear cekap tenaga dapat mengurangkan penggunaan tenaga dengan banyak. Sebagai contoh, HDD 10TB menggunakan empat kali lebih banyak watt daripada rakan SSDnya. Juga, semakin besar RAM dan bilangan teras, semakin kurang daya yang digunakan oleh komputer. Seperti yang anda lihat, banyak faktor memainkan peranan di sini.

Cara Memeriksa Berapa Banyak Tenaga PC Anda Menggunakan Aplikasi Windows

Cara termudah untuk mengetahui berapa banyak kuasa yang digunakan oleh PC anda adalah melalui perisian. Alat dalam talian melakukan analisis penggunaan kuasa dengan cepat, dan mereka mudah menggunakannya. Terdapat satu kelemahan, namun. Mereka adalah pilihan yang kurang dipercayai berbanding kalkulator perkakasan. Mereka hanya melakukan analisis untuk waktu yang singkat dan mungkin tidak menggambarkan penggunaan kuasa sebenar dengan tepat.

Anda boleh menggunakan alat dalam talian seperti kalkulator OuterVision untuk mengukur penggunaan kuasa Windows anda. Analisis ini percuma dan memberikan data mengenai watt beban, anggaran kos, dan bekalan kuasa yang disyorkan (PSU). Terdapat juga mod "Pakar" untuk mereka yang berpengalaman dalam spesifikasi PC.

Inilah cara menggunakan OuterVision:

 1. Lawati laman web OuterVision.

 2. Klik pada "Basic" untuk pengiraan standard atau "Expert" untuk yang maju.

 3. Masukkan maklumat untuk setiap bahagian ke dalam kotak masing-masing.
 4. Klik "Kira" untuk hasil.

Setelah analisis selesai, laman web ini memberikan cadangan mengenai pilihan bekalan kuasa terbaik untuk pelbagai kategori. Anda boleh membandingkan bekalan kuasa yang disyorkan, menyesuaikan kos untuk melihat maklumat kos tenaga tahunan, dan memilih bekalan kuasa yang sesuai dengan keperluan anda.

Aplikasi lain yang boleh anda gunakan pada PC Windows anda ialah LocalCooling. Perisian percuma ini menunjukkan berapa banyak kuasa yang digunakan komputer anda, dengan data khusus mengenai cakera keras, monitor, dan elemen lain. Anda boleh mengkonfigurasinya untuk mematikan monitor anda, memutar cakera ke bawah, atau bahkan membiarkan komputer tidur.

Untuk memanfaatkan sepenuhnya aplikasi ini, lebih baik menggunakannya selama beberapa hari dan semasa melakukan aktiviti yang berbeza. Perkara yang baik bagi ahli alam sekitar ialah menunjukkan kepada anda berapa banyak pokok dan bahan bakar galon tenaga yang anda simpan. Anda boleh membawa eco-fight ke tahap seterusnya dan bersaing dengan pengguna lain!

Namun, kelemahan utamanya ialah anda tidak dapat mengubah unit pengukuran.

Inilah cara menggunakan LocalCooling:

 1. Muat turun aplikasi dari laman web ini.

 2. Jalankan aplikasi di PC anda.

 3. Arahkan ke "Tetapan" dan klik "Tab Kuasa Saya."

 4. Anda akan melihat anggaran kasar berapa banyak kuasa yang digunakan oleh PC anda.

Cara Memeriksa Berapa Banyak Tenaga PC Anda Menggunakan Aplikasi Mac

Mengetahui berapa banyak kuasa yang digunakan oleh Mac anda boleh berguna kerana banyak sebab. Anda dapat mengetahui bahagian sistem mana yang menggunakan tenaga paling banyak dan sama ada anda dapat mengurangkan penggunaan keseluruhan.

Mac membolehkan anda melihat penggunaan tenaga anda di Monitor Aktiviti. Anda boleh menggunakan panel "Tenaga" untuk menganalisis penggunaan tenaga secara keseluruhan dan mendapatkan lebih banyak butiran mengenai berapa banyak kuasa yang digunakan setiap aplikasi.

Inilah cara untuk memeriksa penggunaan tenaga anda di Monitor Aktiviti:

 1. Mulakan aplikasi Activity Monitor pada Mac anda. Cukup ketik "Monitor Aktiviti" di bar carian anda dan klik pada aplikasi dari hasilnya.

 2. Klik pada butang "Tenaga".

 3. Pilih "Lihat", kemudian "Lajur" untuk menunjukkan lebih banyak lajur. Pilih yang anda mahukan dari paparan.

Anda akan dapat melihat penggunaan tenaga untuk setiap aplikasi dan proses di Mac anda di bahagian atas tetingkap.

Berikut adalah beberapa maklumat asas yang perlu dicari:

 • Kesan Tenaga. Ini adalah ukuran relatif penggunaan kuasa semasa aplikasi. Semakin rendah bilangan kesan tenaga, semakin baik.
 • Kuasa 12 jam. Kesan tenaga dari aplikasi selama 12 jam terakhir atau sejak peranti dihidupkan. Perhatikan bahawa lajur ini hanya tersedia untuk notebook Mac.
 • Kad grafik. Ini menunjukkan kepada anda sama ada aplikasi memerlukan kad grafik berprestasi tinggi. Maklumat ini hanya tersedia untuk Mac dengan lebih daripada satu kad grafik.

Terdapat beberapa aplikasi pihak ketiga yang boleh anda gunakan untuk mengetahui berapa banyak kuasa yang digunakan oleh Mac anda.

Salah satu perisian yang paling banyak dikemas kini dan cekap untuk memeriksa penggunaan kuasa anda ialah OuterVision. Aplikasi percuma ini memberi anda maklumat mengenai anggaran kos elektrik anda yang berkaitan dengan penggunaan kuasa Mac, watt beban dan banyak lagi.

Ikuti sahaja langkah di bawah untuk menjalankan ujian OuterVision pada Mac anda:

 1. Pergi ke laman web OuterVision.

 2. Pilih "Asas" untuk pengiraan standard atau "Pakar" untuk lanjutan.

 3. Masukkan maklumat untuk setiap bahagian.
 4. Klik pada butang "Kira" berwarna biru untuk melihat hasilnya.

Perisian ini akan memberi anda petua mengenai pilihan bekalan kuasa terbaik untuk Mac anda. Ini juga akan membolehkan anda mengubah kos untuk melihat perbelanjaan penggunaan tenaga tahunan dan banyak lagi.

Tetap Berjalan Dengan Penggunaan Kuasa PC

Jumlah kuasa yang digunakan oleh setiap unit PC adalah sangat berasingan. Banyak faktor yang mempengaruhi watt, termasuk perisian, perkakasan, lokasi, dll. Cara paling tepat untuk mengira penggunaan kuasa adalah dengan menggunakan peranti perkakasan seperti kalkulator penggunaan kuasa yang anda pasangkan ke outlet. Sedikit kurang tepat tetapi sama pentingnya adalah alat dalam talian seperti OuterVision, LocalCooling, atau Monitor Aktiviti Mac anda sendiri.

Mana-mana kaedah yang anda pilih, anda akan mendapat anggaran penggunaan elektrik PC anda. Pastikan untuk memeriksa penggunaan kuasa beberapa kali sehari dan semasa melakukan aktiviti yang berbeza. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan yang berkaitan dengan topik tersebut, berikan komen di bawah.