Cara menambahkan Fail dan Folder ke Menu Mula Windows 10

Panduan TechJunkie ini merangkumi bagaimana anda dapat menyesuaikan menu Mula Windows 10. Selain menambahkan jubin baru ke dalamnya, anda juga dapat menambahkan folder baru dan jalan pintas fail ke senarai Semua aplikasi pada menu. Ini adalah bagaimana anda dapat menambahkan pintasan fail dan folder baru ke menu Mula Windows 10.

Cara menambah Fail dan Folder ke Menu Mula Windows 10

Pertama, buka File Explorer. Kemudian cari jalan folder atau lokasi berikut: C: ProgramDataMicrosoftWindowsStart MenuProgram. Itu akan membuka folder Start menu Programs di File Explorer seperti di bawah.

folder menu mula

Untuk menambahkan folder ke menu Mula, anda harus mengklik kanan desktop dan memilih Baru >Jalan pintas. Itu kemudian akan membuka tetingkap dalam gambar tepat di bawah. Pilih Semak imbas, pilih folder untuk ditambahkan ke menu Mula, tekan Seterusnya dan kemudian Selesai.

folder menu mula2

Sekarang anda harus menyeret jalan pintas folder di desktop ke folder Start menu Programs (bukan subfolder dalam folder) terbuka di File Explorer dengan memilihnya dan menahan butang kiri tetikus. Maka anda mungkin akan mendapat tetingkap Destination Access Folder Denied. Sekiranya demikian, tekan Teruskan pada tetingkap itu untuk memindahkan folder ke menu Mula.

Kemudian apabila anda mengklik menu Mula dan Semua aplikasi, anda harus mencari folder yang tertera di indeks. Ia akan mempunyai Baru di sebelahnya untuk lebih menonjolkannya adalah entri menu Mula baru.

folder menu mula3

Untuk menambahkan fail, atau dokumen baru, jalan pintas ke menu Mula, anda harus mengklik kanan fail di File Explorer untuk membuka menu konteksnya. Kemudian pilih Salinan dari menu. Buka C: ProgramDataMicrosoftWindowsStart MenuProgram folder lagi, dan tekan Tampal jalan pintas pilihan pada bar alat.

Apabila anda menekannya, ia mungkin menyatakan, "Windows tidak dapat membuat jalan pintas di sini. " Sekiranya demikian, tekan Ya butang untuk meletakkan jalan pintas di desktop sebagai gantinya. Kemudian seret jalan pintas itu dari desktop ke folder Start menu Programs di File Explorer. Itu menambah jalan pintas dokumen baru ke menu Mula seperti di bawah.

folder menu mula4

Oleh itu, anda boleh menambahkan folder dan pintasan fail baru ke senarai Semua aplikasi pada menu Mula. Kemudian anda dapat dengan cepat membuka folder dan fail paling penting dari menu Mula dan bukannya File Explorer.