Cara Memeriksa Kadar Penyegaran TV Samsung Anda

Terdapat banyak kekeliruan mengenai kadar penyegaran dan TV moden. Tetapi apa yang dimaksudkan dengan istilah ini? Nah, kadar penyegaran menunjukkan berapa banyak bingkai yang dapat ditunjukkan TV dalam satu saat. Apabila kadar penyegaran lebih tinggi, gambar lebih halus dan kurang berkedip.

Cara Memeriksa Kadar Penyegaran TV Samsung Anda

Jadi, bagaimana anda memeriksa kadar penyegaran mana yang dimiliki TV Samsung anda? Dan adakah cara untuk mengubahnya? Dalam artikel ini, kami akan mendedahkan semua yang perlu anda ketahui.

Memeriksa Kadar Refresh TV Samsung Anda

TV Samsung anda akan mempunyai kadar penyegaran 60Hz atau 120Hz, yang bermaksud bahawa ia akan menghasilkan semula 60 bingkai sesaat atau 120 bingkai sesaat. Sekiranya anda mempunyai model Samsung TV yang lebih lama, kemungkinannya hanya dapat menyokong kadar penyegaran 60Hz.

Tetapi itu baik untuk menonton setiap hari perkara seperti filem, berita, rancangan TV. Model Samsung TV yang lebih baru menyokong kadar penyegaran 120Hz, dan ada sebab tertentu mengapa kelajuan itu sangat berguna.

Sekiranya anda peminat acara sukan langsung atau menggunakan konsol permainan dengan TV Samsung anda, kadar penyegaran 120Hz akan memberikan gambaran yang lebih jelas.

Tidak akan ada kelewatan, tidak kabur, atau kerlipan dalam bentuk apa pun. Apabila anda mempunyai TV Samsung yang menyokong kadar penyegaran yang lebih tinggi, anda boleh bergantian antara 60Hz dan 120Hz untuk pengalaman menonton yang optimum.

TV Samsung

Auto Motion Plus

Sebilangan besar TV Samsung yang boleh anda beli sekarang mempunyai ciri Auto Motion Plus. Ini bermaksud bahawa anda dapat menyesuaikan set kadar penyegaran dengan tepat, bergantung pada apa yang anda tonton. Tetapi bagaimana anda mencari pilihan Auto Motion Plus? Yang mesti anda lakukan adalah mengikuti langkah-langkah berikut:

  1. Tekan butang Utama pada alat kawalan jauh TV Samsung anda.
  2. Gunakan anak panah kiri untuk mencari "Tetapan".
  3. Kemudian tekan anak panah ke atas dan lebih banyak lagi anak panah kanan sehingga anda melihat "Auto Motion Plus".
  4. Anda akan dapat melihat tiga pilihan. "Auto," Custom, "dan" Off ".

Anda boleh bergantung pada tetapan "Auto" jika anda mahu TV Samsung anda menyedari bahawa anda menonton filem atau aksi sukan langsung. Tetapi inilah masalahnya - kadangkala TV pintar anda tidak akan mendapat tetapan yang betul.

Dan kemudian anda boleh berakhir dengan "kesan sinetron" ketika menonton filem, rancangan TV, atau apa sahaja yang melibatkan wajah orang dari dekat. Gambar semacam itu mungkin tidak menarik dan kelihatan tidak wajar. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk mematikan ciri Auto Motion Plus.

Dan jika anda ingin memastikan bahawa permainan langsung yang anda cari tidak mempunyai gambar kabur atau berombak, anda boleh pergi ke "Custom". Pilihan tersuai memberi anda tiga pilihan:

Pengurangan Kabur - Anda menggunakan kekunci anak panah pada alat kawalan jauh anda untuk menyesuaikan tetapan Blur.

Pengurangan Hakim - Anda menggunakan kekunci anak panah pada alat kawalan jauh anda untuk menyesuaikan tetapan Judder.

Gerak Jelas LED - Anda boleh menghidupkan atau mematikan lampu latar LED untuk mempertajam gambar yang bergerak pantas.

Periksa Kadar Refresh TV Samsung

Kadar Penyegaran Lebih Tinggi

Kadar penyegaran, atau kadar gerakan, seperti yang disebut Samsung, ia hanya boleh 60Hz atau 120Hz di AS. 60 bingkai sesaat adalah minimum yang dimiliki skrin LCD rata, tidak kira berapa umurnya.

Namun, tidak jarang melihat kadar penyegaran yang lebih tinggi diiklankan. Beberapa pengeluar TV mungkin meletakkan 240Hz atau bahkan 480Hz.

Itu semua terdengar hebat, tetapi pada kenyataannya, angka itu tidak bermakna. Biasanya tidak ada peningkatan prestasi yang nyata, walaupun TV dapat menyokong kadar gerakan 240Hz.

Mengetahui Kadar Gerak Yang Betul

Kadar penyegaran yang tinggi di TV Samsung anda bukanlah ciri kualiti gambar yang paling penting. Tentu, ada baiknya mengetahui cara menyesuaikan ciri Audio Motion Plus jika anda mempunyai salah satu model TV yang lebih baru.

Anda dapat dengan mudah menyesuaikan kadar penyegaran dengan alat kawalan jauh TV Samsung anda. Jangan lupa untuk mematikan ciri ini setelah anda selesai menonton permainan bola sepak. Jika tidak, penampilan pelakon kegemaran anda mungkin kelihatan agak pelik.

Pernahkah anda perhatikan perbezaan ketika anda beralih dari satu kadar penyegaran ke tahap yang lain? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.