Cara Memeriksa Kelajuan Internet Anda untuk Roku

Adakah anda fikir bahawa semua peranti penstriman sama dengan kelajuan streaming? Sekiranya anda melakukannya, maka anda lebih salah daripada yang anda tahu. Peranti penstriman tidak berkongsi teknologi yang sama. Ini bermaksud bahawa beberapa akan lebih pantas daripada yang lain, dan ini juga berlaku untuk peranti dari siri yang sama dan pengeluar yang sama.

Cara Memeriksa Kelajuan Internet Anda untuk Roku

Oleh itu, bagaimana peranti Roku menumpuk kepada yang lain? Ada yang lebih baik dan ada yang lebih buruk. Tetapi bukan hanya peranti Roku yang harus anda bimbangkan, kerana banyak lagi faktor yang mempengaruhi kelajuan sambungan internet peranti ini. Inilah yang perlu anda ketahui mengenai kelajuan yang disyorkan dan bagaimana dan jika anda boleh menguji kelajuannya sendiri.

Persediaan untuk Menggunakan Peranti Roku

Sekiranya anda melayan idea untuk menggunakan peranti Roku untuk pertama kalinya, lebih baik anda ingat beberapa perkara yang sangat mudah. Pertama dan terpenting, Roku menawarkan definisi standard dan kandungan HD. Kelajuan yang disyorkan untuk format tersebut masing-masing 1.5Mbps dan 3Mbsp.

Anda mungkin ingin menggunakan sesuatu seperti speedtest.net sebelum anda memesan peranti Roku anda. Tetapi ingat bahawa itu adalah kelajuan minimum yang disyorkan, dan anda mungkin harus mempunyai sekurang-kurangnya dua kali ganda daripada itu jika anda ingin menikmati main balik yang lancar dan penyemakan imbas pantas.

pilihan pihak ketiga yang paling pantas

Anda juga harus memastikan bahawa anda menggunakan penghala berkualiti yang tidak terlalu jauh dari TV, terutama jika anda menggunakan stik streaming Roku. Kekuatan sambungan tanpa wayar anda akan menentukan betapa seronok atau buruknya pengalaman menonton anda.

Perpisahan ke Saluran SpeedTest Built-in Roku

Roku pernah melakukan ujian kelajuan terbina dalam. Sehingga tahun 2018, jika anda melihat senarai saluran Roku, anda akan menemui saluran SpeedTest.

Atas sebab tertentu, ciri ini diturunkan. Jadi apa yang anda boleh buat? Tidak banyak sebenarnya. Sekiranya anda tidak tahu sekarang, peranti Roku tidak membenarkan anda menggunakan penyemak imbas internet. Ini bermaksud bahawa anda tidak akan dapat menggunakan peranti Roku anda untuk mengakses perkhidmatan ujian kelajuan dalam talian seperti speedtest.net.

Apa yang boleh anda lakukan ialah menguji kelajuan TV pintar anda, jika anda tidak mempunyai TV pintar Roku. Katakan anda mempunyai TV pintar Android biasa. Sekiranya, dengan peranti Roku dimatikan, anda boleh melancarkan penyemak imbas kegemaran anda dari skrin utama anda, memasukkan alamat web perkhidmatan ujian kelajuan kegemaran anda dan menguji kelajuan sambungan anda.

Tetapi adakah ini benar-benar memberi anda gambaran yang tepat? Tidak sepanjang masa. Ada helah lain yang boleh anda gunakan.

Menggunakan Ujian Kelajuan Platform Penstriman Built-In

Sekiranya anda adalah pemilik akaun Netflix yang bangga, anda boleh menggunakan platform Netflix untuk menguji kepantasan anda.

  1. Mulakan TV anda dan mulakan peranti Roku anda.
  2. Lancarkan saluran Netflix anda.
  3. Pergi ke menu Tetapan.
  4. Pilih pilihan Dapatkan Bantuan.
  5. Pilih pilihan Periksa Rangkaian anda.

    pic kepantasan netflix pic pihak ketiga

Ini akan memberi anda anggaran kelajuan anda. Selain itu, yang menarik juga ialah Netflix membolehkan anda menggunakan ini dengan peranti lain. Sekiranya anda mempunyai tongkat api Amazon, anda boleh memasangnya, log masuk ke akaun Netflix anda, dan gunakan ciri ujian kelajuan.

Ini sangat berguna dalam menentukan peranti penstriman mana yang mempunyai teknologi tanpa wayar yang unggul. Sekiranya anda berpeluang menguji dan membandingkan banyak peranti, anda mungkin menyedari bahawa peranti Roku tidak mempunyai teknologi tanpa wayar yang terbaik.

Oleh itu alasan mengapa jarak dekat penghala hampir wajib untuk pengalaman menonton yang menyeronokkan di Roku, sama ada anda menonton video SD YouTube, TV langsung, atau filem HD atau 4K di Netflix.

Adakah Menggunakan Ujian Kelajuan pada Laptop Anda Memberi Hasil yang Tepat?

Sangat penting untuk memahami bahawa peranti Roku, dan semua peranti penstriman secara umum, tidak mempunyai kemampuan yang sama seperti komputer riba atau komputer. Kekuatan isyarat rangkaian tanpa wayar akan lebih bergantung pada jarak, dan kelajuan pemindahan akan selalu lebih terhad.

Sebagai contoh, apa yang anda dapat di komputer riba sebagai hasil ujian kelajuan dalam talian, tidak akan mencerminkan kelajuan yang dapat dicapai oleh peranti Roku anda. Anda boleh melihatnya sebagai strategi pemasaran.

Dengan menjatuhkan saluran SpeedTest dari gril, Roku menyukarkan pengguna untuk membandingkan perkhidmatan mereka dengan perkhidmatan dan prestasi peranti pesaing.

Petua Meningkatkan Pengalaman Roku Anda

Terdapat dua atau tiga cara di mana anda dapat memastikan bahawa anda memanfaatkan sepenuhnya lebar jalur anda semasa menggunakan peranti Roku. Pertama sekali, jika anda menggunakan TV Roku atau TV pintar dengan stik Roku terpasang, cuba bawa kabel LAN dari penghala ke TV anda.

Ini akan menghilangkan keperluan untuk mempertaruhkan kekuatan isyarat rangkaian tanpa wayar dan ini akan memberi anda pengalaman menonton terbaik.

Sekiranya menggunakan kabel LAN tidak perlu dipertimbangkan, maka cuba tambahkan penghala sekunder di sebelah TV anda. Ini adalah perkara terbaik seterusnya, tetapi bergantung kepada anda mempunyai lebar jalur yang mencukupi, penghala kelas atas, dan ISP (penyedia perkhidmatan internet) yang boleh dipercayai.

Akhir sekali, jika anda ingin menjadi pengguna Roku, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk menggunakan peranti generasi terbaru. Jangan gunakan peranti yang lebih lama, walaupun mungkin lebih murah. Sentiasa gunakan peranti Roku terbaik yang anda mampu, terutamanya jika anda tidak mempercayai ISP anda untuk memberi anda kelajuan terbaik.

pic facebook rasmi speedtest

Adakah Peranti Roku Masih Bernilai Dengan Wang Anda?

Mungkin menggunakan peranti Roku bukanlah pilihan yang sesuai untuk semua orang. Sekiranya anda tinggal di kawasan tanpa kelajuan muat turun yang baik, mungkin peranti Roku tidak seharusnya menjadi keutamaan anda dalam penyelesaian hiburan rumah.

Tetapi, pada akhirnya, Roku masih menawarkan banyak kandungan yang, jika anda dapat mengakses dan membiarkan pramuat sedikit, mungkin hanya menebus teknologi tanpa wayar yang lebih rendah yang digunakan dalam peranti Roku. Adakah anda mengalami masalah sambungan, jeda yang tidak perlu, atau sesi penyanggaan lama pada peranti Roku anda? Beri tahu kami di bahagian komen di bawah, dan beritahu kami bagaimana pendapat anda bahawa peranti Roku menghadapi persaingan.