Cara Memeriksa Kalendar Google Orang Lain

Perlu mengadakan mesyuarat? Mempunyai keadaan kecemasan dan memerlukan pertolongan? Tarikh akhir tiba-tiba dipotong separuh? Perlu memeriksa ketersediaan rakan sekerja dengan cepat? Ingin memeriksa ketersediaan seseorang di Kalendar Google? Anda boleh melakukan semua perkara jika anda telah berkongsi kalendar anda. Tutorial ini akan menunjukkan kepada anda bagaimana.

Cara Memeriksa Kalendar Google Orang Lain

Kalendar Google membolehkan anda berkongsi salinan kalendar anda untuk dilihat oleh rakan sekerja dan rakan anda. Ini memungkinkan mereka untuk memeriksa ketersediaan, mengatur peringatan dan mengundang anda ke suatu acara. Ciri aplikasi yang kemas menjadikan kolaborasi berfungsi dengan mudah.

Tidak mengapa. Anda harus memberi kebenaran secara aktif kepada orang lain untuk melihat kalendar dan menetapkan kebenaran berasingan agar mereka dapat mengeditnya. Anda bahkan boleh membuat kalendar bersama yang terpisah dari kalendar anda jika anda mahu.

Perkongsian Kalendar Google

Perkongsian kalendar mirip dengan kalendar Exchange Outlook. Ia dapat dilihat oleh orang dalam kumpulan atau individu yang anda beri kebenarannya. Anda menetapkan izin pengeditan tertentu, atau tidak, dan dapat menggunakannya untuk memeriksa ketersediaan, mesyuarat dan sebagainya. Setiap orang yang anda kongsi perlu menggunakan Kalendar Google juga jika tidak, anda harus menjadikan keseluruhan kalendar menjadi umum yang tidak sesuai.

Untuk berkongsi kalendar yang ada lakukan ini:

 1. Buka Kalendar Google anda.

 2. Pilih kalendar yang ingin anda kongsi dari kiri.

 3. Pilih tiga titik di sebelahnya dan kemudian pilih Tetapan dan perkongsian.

 4. Pilih Tambah Orang di bawah Kongsi dengan orang tertentu untuk berkongsi dengan individu.

 5. Tandai kotak di sebelah Sediakan untuk umum di bawah Kebenaran Akses untuk berkongsi dengan kumpulan. Pilih kumpulan di kotak lungsur.

 6. Pilih Hantar setelah selesai.

Berkongsi dengan kumpulan hanya akan berfungsi jika anda menggunakan Kumpulan Google. Jika tidak, anda perlu menambahkan ahli kumpulan secara individu.

Anda boleh membuat kalendar kongsi baru jika anda mahu.

 1. Buka Kalendar Google anda.

 2. Pilih Kalendar lain kemudian Buat kalendar baru di menu sebelah kiri untuk membuat kalendar baru.

 3. Namakan dan pilih Buat kalendar.

 4. Ikuti langkah di atas untuk membenarkan akses kepada individu atau kumpulan.

Lihat Kalendar Google orang lain

Sekiranya anda sudah menggunakan perkongsian kalendar dan ingin melihat Kalendar Google orang lain, itu juga sangat mudah.

 1. Buka Kalendar Google.

 2. Pilih kotak kosong yang tertera Cari orang.

 3. Taipkan nama atau alamat Gmail orang yang ingin anda lihat.

 4. Pilih mereka dari senarai semasa ia muncul.

Nama itu hanya akan muncul jika mereka telah berkongsi kalendar dengan kumpulan atau individu. Anda kemudian akan melihat kalendar mereka dalam senarai di sebelah kiri di bawah Kalendar Saya.

Lihat sama ada seseorang percuma dengan Kalendar Google

Sekiranya anda cuba mengatur pertemuan atau acara, anda dapat memastikan orang bebas menggunakan kalendar anda sendiri setelah anda menghubungkannya atau mempunyai akses ke kalendar bersama.

 1. Buka Kalendar Google anda.

 2. Pilih Buat di sebelah kiri untuk membuat acara.

 3. Beri tajuk, tentukan apakah itu acara atau peringatan.

 4. Tetapkan tarikh dan masa.

 5. Pilih Lagi Pilihan di bahagian bawah tetingkap.

 6. Pilih Tambah Tetamu di bawah Tetamu di sebelah kanan.

 7. Pilih tab Cari Masa di sebelah kiri.

 8. Pastikan Semua Tetamu dipilih di dalam kotak dan cari waktu pada hari yang dipilih.

 9. Buat acara, beri tajuk dan tekan Simpan di bahagian atas.

Sekiranya seseorang sibuk, slot masa akan berwarna atau perkataan Sibuk akan muncul. Anda tidak akan dapat menjemput mereka jika mereka ditandai sebagai sibuk di kalendar mereka. Sebaik sahaja anda menekan Simpan, setiap orang yang dijemput akan dihantar melalui e-mel jemputan dan acara tersebut ditambahkan ke kalendar masing-masing.

Buat Kalendar Google awam

Bagi sesetengah orang, menjadikan kalendar mereka sendiri dapat diakses oleh orang lain tidak sesuai dan di beberapa industri, itu tidak boleh dilakukan. Dalam situasi seperti itu, membuat kalendar kumpulan yang terpisah untuk jabatan atau pasukan adalah lebih baik.

 1. Buka Kalendar Google.

 2. Pilih Kalendar lain kemudian Buat kalendar baru di menu sebelah kiri untuk membuat kalendar baru

 3. Namakannya dan pilih Buat Kalendar.

 4. Pilih ikon roda gigi di tetingkap kalendar untuk memilih Tetapan.

 5. Pilih kalendar yang baru anda buat dan pilih Kebenaran Akses.

 6. Tandai kotak di sebelah Sediakan untuk umum.

Apabila tertera 'umum', itu tidak semestinya bermaksud seluruh dunia, melainkan yang berada dalam domain G Suite anda. Sekiranya anda tidak menggunakan G Suite, sesiapa sahaja yang memegang URL kalendar akan dapat melihat apa yang sedang berlaku, jadi simpanlah di antara anda.