Cara Memeriksa sama ada Orang Lain Menggunakan Akaun Facebook anda

Pernahkah anda melihat tingkah laku pelik di akaun Facebook anda? Lihat siaran, Suka, atau kemas kini yang bukan milik anda? Ini mungkin tanda bahawa orang lain menggunakan akaun Facebook anda dan anda mungkin telah diretas. Anda mungkin tidak tentu, jadi inilah cara untuk mengetahui.

Cara Memeriksa sama ada Orang Lain Menggunakan Akaun Facebook anda

Gejala khas akaun Facebook yang diretas termasuk kemas kini dan entri yang bukan milik anda, mengikuti atau menyukai tingkah laku yang tidak sesuai dengan anda, mesej yang dihantar kepada orang yang tidak anda tulis, dan e-mel yang ditakuti dari Facebook.

E-mel akan membaca seperti:

‘Akaun Facebook anda baru-baru ini log masuk dari komputer, peranti mudah alih, atau lokasi lain yang belum pernah anda gunakan sebelumnya. Untuk perlindungan anda, kami telah mengunci akaun anda buat sementara waktu sehingga anda dapat meninjau aktiviti ini dan memastikan tidak ada yang menggunakan akaun anda tanpa izin anda.

Adakah anda log masuk ke Facebook dari peranti baru atau lokasi yang tidak biasa? '

Sering kali e-mel ini dihantar secara salah, jadi jika anda menerimanya, jangan bimbang. Sekiranya anda menggunakan VPN, telefon bimbit, atau perjalanan, anda mungkin melihat sejumlah e-mel ini. Terdapat beberapa cara untuk memeriksa sama ada seseorang menggunakan akaun Facebook anda.

Periksa sama ada seseorang menggunakan akaun Facebook anda

Sekiranya anda mengesyaki seseorang menggunakan akaun Facebook anda, anda perlu segera bertindak. Memandangkan seberapa terintegrasi jaringan sosial ke dalam kehidupan kita, semakin cepat anda dapat menghentikan sebarang kegiatan jahat semakin sedikit kerosakan yang dilakukan.

Nasib baik, Facebook berada di hadapan kami dan mempunyai cara mudah untuk mengetahui siapa yang telah log masuk ke akaun anda dan kapan.

 1. Log masuk ke Facebook seperti biasa.
 2. Pilih anak panah bawah kecil di menu atas untuk mengakses tetapan.
 3. Klik ‘Tetapan & Privasi’.

 4. Klik pada 'Tetapan.'

 5. Di sebelah kiri, pilih ‘Security and Login’.

 6. Tatal ke bahagian ‘Di mana anda log masuk’ dan pautan teks ‘Lihat lebih banyak’.

Apabila anda mengklik pilihan 'Lihat Lagi', anda akan melihat senarai semua peranti dan lokasi di mana akaun Facebook anda telah diakses. Perlu diingat, lokasinya tidak sempurna sehingga mungkin menyenaraikan bandar terdekat dengan anda dan bukan kampung halaman anda.

Sekiranya anda melihat peranti dengan lokasi yang tidak anda kenali, anda boleh log keluar dengan mudah. Yang perlu anda lakukan ialah klik pada tiga titik di sebelah kanan peranti dan pilih ‘Log out’.

Akhir sekali, anda boleh keluar dari setiap peranti sekaligus. Tatal ke bawah halaman yang sama dan pilih 'Log Keluar dari Semua Sesi.'

Catatan: Sebaiknya ubah kata laluan anda sebelum keluar dari sesi kerana penyusup mungkin masuk semula. Kami akan menunjukkan cara menukar kata laluan anda di bawah.

Melindungi akaun Facebook anda

Sekiranya anda mengesyaki seseorang menggunakan akaun Facebook anda, anda perlu log keluar, menukar kata laluan dan selamatkan akaun anda. Sekiranya anda mengikuti proses di atas untuk melihat apakah ada yang log masuk ke akaun anda, anda juga boleh log keluar dengan memilih pautan teks ‘Keluar dari semua sesi’. Jangan buat begitu. Mari kita bersiap dahulu.

 1. Kembali dari tetingkap sesi kembali ke Keselamatan dan log masuk.
 2. Buka tab penyemak imbas baru dan arahkan ke halaman Keselamatan dan log masuk.
 3. Pilih ‘Edit’ di sebelah Tukar kata laluan di tab baru.

 4. Sediakan kata laluan baru di kotak tetapi jangan simpan perubahannya. Jadikan kata laluan yang baik. Kemudian, klik ‘Simpan Perubahan’.

 5. Kembali ke tab asal anda dan pilih Log keluar dari semua sesi. Sahkan sekiranya diperlukan.
 6. Pilih Simpan Perubahan di tab Ubah kata laluan.

Pada dasarnya, anda membuka salinan halaman Keselamatan dan log masuk di dua tetingkap penyemak imbas. Yang anda gunakan untuk mengakhiri sesi dan yang lain anda gunakan untuk menukar kata laluan. Anda perlu melakukan ini dengan cepat kerana anda tidak tahu sama ada bot atau orang yang menggunakan akaun. Dengan memaksa sesi itu berakhir, anda akan mengeluarkan siapa sahaja yang menggunakan akaun anda. Dengan segera menekan Simpan perubahan, anda mengemas kini kata laluan anda. Semoga cukup pantas untuk menghentikan penggodam daripada masuk lagi.

Kadang kala, menukar kata laluan akan mengakhiri permintaan semua sesi tetapi ini nampaknya sedikit meleset. Walaupun terdapat beberapa langkah tambahan di sini, ia berfungsi setiap masa.

Seterusnya, sediakan amaran untuk log masuk yang tidak dikenali dan sediakan pengesahan dua faktor.

 1. Navigasi ke Keselamatan dan log masuk jika anda menutup tetingkap.
 2. Pilih butang Edit di sebelah Dapatkan makluman mengenai log masuk yang tidak dikenali.
 3. Tambahkan pemberitahuan dan amaran e-mel. Ini akan menyebabkan Facebook menghantar pemberitahuan masuk kepada anda apabila anda log masuk dari tempat yang tidak biasa.
 4. Pilih Gunakan pengesahan dua faktor.
 5. Pilih Siapkan di sebelah Pengesahan dua faktor. Tambahkan nombor telefon anda dan ikuti arahannya.

Setelah kedua-dua perkara ini disiapkan, akaun Facebook anda seaman mungkin. Sekiranya seseorang cuba log masuk ke akaun Facebook anda dari tempat lain, anda akan mendapat amaran e-mel. Apabila mereka cuba log masuk, mereka perlu mengesahkan menggunakan telefon anda, yang seharusnya menghentikannya di trek mereka.

Soalan Lazim

Masih ada yang tahu siapa yang log masuk ke akaun saya?

Malangnya tidak. Kecuali anda mengenali peranti atau lokasi, tidak ada cara untuk mengetahui siapa yang mengakses akaun anda. Anda juga tidak akan tahu sama ada penceroboh itu bot atau orang lain.

Adakah Facebook menawarkan pengesahan 2 faktor?

Ya! Pengesahan dua faktor dikembangkan untuk menghantar kod ke peranti lain, nombor telefon, atau alamat e-mel yang mesti disahkan seseorang untuk mendapatkan akses ke akaun.

Untuk mengaktifkan ciri ini di Facebook, ikuti langkah di atas untuk menukar kata laluan anda. Di bawah pilihan kata laluan, anda akan melihat bahagian pengesahan dua faktor. Alihkan suis hidup dan ciri diaktifkan.

Sekiranya seseorang cuba mengakses akaun anda, anda akan menerima pemberitahuan ke peranti lain.

Tidak ada yang menyukai idea yang diretas tetapi cukup mudah untuk memeriksa sama ada orang lain menggunakan akaun Facebook anda. Sekarang anda tahu bagaimana memeriksa interlopers dan apa yang harus dilakukan mengenai mereka jika anda telah diretas. Semoga berjaya di luar sana!