Cara Memeriksa sama ada Orang Lain Menggunakan Akaun WhatsApp Anda

Seperti banyak aplikasi dalam talian yang lain, WhatsApp melakukan yang terbaik untuk memastikan data penggunanya tetap peribadi dan selamat. Dengan ciri seperti satu log masuk pada satu masa dan pengesahan dua faktor, platform ini agak selamat.

Tetapi, seperti apa sahaja yang disambungkan ke internet, terdapat kerentanan keselamatan yang tidak dapat diterokai oleh individu jahat. Oleh kerana sifat WhatsApp, adalah mustahak untuk bertindak pantas sekiranya anda berpendapat bahawa akaun anda telah dilanggar.

Artikel ini akan mengajar anda cara melihat aktiviti yang mencurigakan di WhatsApp dan mengajar anda cara mengamankan akaun anda. Mari selami!

Melog masuk

Untuk lebih memahami bagaimana WhatsApp berfungsi, pertama-tama kami akan membimbing anda masuk ke akaun anda. WhatsApp menyediakan dua cara untuk mengakses; dalam talian dan melalui aplikasi (tersedia di iOS dan Android).

Menggunakan versi web WhatsApp menjadikannya lebih mudah untuk diketik, kerana anda boleh melakukannya di papan kekunci daripada mengetuk layar telefon anda.

 1. Buka sesi Web WhatsApp dengan memilih ikon menu tiga titik di tetingkap WhatsApp utama.

 2. Pilih Web WhatsApp. Ini membuka kamera anda.

 3. Anda akan diarahkan untuk memindai kod QR yang anda dapat dengan membuka Web WhatsApp di penyemak imbas anda.

 4. Buka Web WhatsApp di penyemak imbas anda.

 5. Imbas kod QR di tetingkap penyemak imbas anda dengan kamera telefon anda.

Tetingkap WhatsApp anda di telefon anda harus dicerminkan dalam penyemak imbas, yang membolehkan anda berbual dan berinteraksi seperti biasa.

Periksa sama ada Seseorang Menggunakan Akaun WhatsApp Anda

WhatsApp agak mudah digunakan. Malangnya, sangat sukar untuk mencari interloper jika mereka tidak berinteraksi dengan aplikasi. Senario ini kemungkinan besar adalah seseorang yang hanya ingin mengupas perbualan anda. Tetapi, beberapa penggodam juga ingin mengambil alih akaun anda.

Terlepas dari niat mereka, kami akan menggunakan bahagian ini untuk mendidik anda mengenai beberapa tanda amaran bahawa seseorang berada dalam akaun anda.

Periksa Aktiviti WhatsApp Anda

Pertama sekali, jika orang lain menggunakan akaun anda, mereka akan meninggalkan jejak. Inilah tempat untuk melihat:

Periksa mesej anda - Sebagai permulaan, tanda orang lain yang paling jelas menggunakan akaun anda terletak pada mesej anda. Dari mesej yang tidak anda hantar ke mesej dari orang yang tidak dikenali, ini harus menjadi perhentian pertama anda.

Apabila anda membuka WhatsApp, anda akan pertama kali melihat senarai mesej. Tinjau senarai ini untuk sebarang mesej yang tidak anda hantar dan sebarang mesej yang anda terima dari orang yang tidak anda kenali.

Sekiranya anda melihat aktiviti pesanan ganjil, kemungkinan ada seseorang di akaun anda.

Periksa maklumat hubungan anda - Sekiranya interloper cuba merampas akaun anda, mereka akan mula mengubah maklumat hubungan anda.

Dengan menggunakan aplikasi mudah alih WhatsApp, lakukan ini:

 1. Ketuk tiga titik menegak di sudut kanan atas. Kemudian, ketik ‘Tetapan’.

 2. Ketik profil anda di bahagian atas menu.

 3. Kaji maklumat dan sahkan yang tepat dan terkini.

Sekiranya ada yang diubah, atau ada maklumat di sini yang tidak anda kenali, anda perlu mengamankan akaun anda, yang akan kami bincangkan dengan lebih terperinci di bawah.

Periksa Komunikasi WhatsApp - Pada ketika ini, anda juga harus memeriksa mesej teks anda untuk mengetahui sebarang komunikasi dari WhatsApp. Jika anda menggunakan iPhone, buka Mesej dan gunakan bar carian di bahagian atas untuk mengetik 'WhatsApp.' Jika anda menggunakan peranti Android, gunakan kaca pembesar untuk mencari teks dari WhatsApp.

Apa yang kami cari di sini adalah komunikasi mengenai perubahan akaun atau akses akaun.

Periksa Rakan Baru

Tanda kisah lain bahawa seseorang berada dalam akaun anda adalah ketika anda mempunyai orang atau rakan baru. Yang perlu anda lakukan untuk meninjau kenalan anda di WhatsApp ialah membuka aplikasi dan mengetuk ikon sembang di sudut kanan bawah.

Di bahagian atas halaman, anda akan melihat jumlah kenalan (36 dalam contoh ini). Di bawahnya, anda harus menatal ke bawah dan memastikan bahawa anda mengenali semua orang dalam senarai.

Satu perkara hebat mengenai WhatsApp ialah ia akan mengesan kenalan dari telefon anda secara automatik menggunakan aplikasi. Oleh itu, jika seseorang log masuk pada peranti mereka, anda mungkin akan melihat orang yang tidak anda kenali.

Semak Web WhatsApp

Sekiranya anda sudah menggunakan Web WhatsApp, anda mungkin tahu bahawa anda dapat melihat sesi terakhir atau sesi terbuka jika anda memilihnya dari menu tetapan tiga titik. Tindakan ini adalah kaedah yang pasti untuk mengetahui sama ada ada yang menggunakan akaun anda.

 1. Buka WhatsApp dan pilih ikon menu tiga titik dari tetingkap utama.

 2. Pilih Web WhatsApp.

 3. Semak peranti yang dilog masuk.

Sekiranya kamera terbuka, tidak akan ada sesi Web WhatsApp yang aktif dan berterusan. Sekiranya anda melihat tetingkap yang menyenaraikan komputer yang dilog masuk, ada sesi aktif.

Ketik pada setiap sesi, kemudian ketik ‘Log Keluar’ untuk mengeluarkan penyusup dari akaun WhatsApp anda.

Tidak seperti perkhidmatan lain, ini adalah satu-satunya cara untuk melihat aktiviti log masuk WhatsApp anda.

Melindungi Akaun WhatsApp Anda

Sekarang kami telah menentukan seseorang menggunakan akaun anda, mari kita lindungi. Perlu diingat, jika ada situasi yang disebutkan di atas, anda perlu bertindak cepat.

Dayakan Pengesahan Dua Faktor dalam WhatsApp

Sekiranya seseorang telah menggunakan akaun WhatsApp anda, anda perlu menguncinya. Sekiranya anda bernasib baik, ini adalah saudara atau pasangan yang mengintip apa yang anda lakukan. Sekiranya anda tidak begitu bernasib baik, mungkin penggodam mencuri kenalan dan data anda dan merosakkan kehidupan sosial anda. Walau apa pun, anda perlu menguncinya dengan menghidupkan pengesahan dua faktor.

WhatsApp tidak menggunakan kata laluan. Sebaliknya, anda perlu mengaktifkan pengesahan dua faktor. Dengan cara itu, sesiapa sahaja yang cuba log masuk perlu memasukkan kod pengesahan.

 1. Buka WhatsApp dan pilih ikon menu tiga titik dari tetingkap utama.

 2. Pilih Tetapan dan Akaun.

 3. Pilih Pengesahan dua langkah.

 4. Aktifkan dan tetapkan kod PIN anda.

Setelah ditetapkan, setiap kali anda membuka WhatsApp, anda perlu memasukkan kod PIN tersebut untuk mengesahkan. Pastikan PIN bukan sesuatu yang jelas, dan anda telah mengamankan akaun WhatsApp anda lebih jauh.

WhatsApp adalah aplikasi yang sangat selamat tetapi hanya selamat seperti yang anda simpan. Menggunakan pengesahan dua faktor adalah cara yang sesuai untuk mengunci akaun anda jika seseorang telah mengaksesnya.

Adakah anda mengetahui cara lain seseorang dapat mengakses WhatsApp anda? Beritahu kami di bawah jika anda melakukannya!