Cara Memeriksa sama ada Seseorang Menggunakan WiFi Anda

Mempunyai jaringan untuk mentadbir dulu adalah pekerjaan untuk pakar IT di syarikat besar. Namun, dunia telah berkembang lebih maju dari segi teknologi, jadi sekarang perniagaan kecil dan besar, kebanyakan isi rumah, dan perpustakaan memiliki jaringan mereka sendiri untuk dikelola dan dipelihara. Hari-hari ini, membuat sambungan WiFi adalah mudah dan murah.

Cara Memeriksa Adakah Seseorang Menggunakan WiFi Anda

Beberapa pengguna mempunyai rangkaian WiFi yang menggunakan kabel atau perkhidmatan Internet DSL mereka, sementara yang lain menggunakan WiFi menggunakan telefon pintar mereka sebagai titik akses. Sebilangan besar telefon pintar mempunyai keupayaan untuk bertindak sebagai titik panas mudah alih dan menghubungkan sambungan internet tanpa wayar ke peranti lain.

Tanda bahawa Seseorang Mengakses Wifi Anda

Tidak kira berapa banyak dari kita menggunakan WiFi sekarang, kebanyakan kita belum terlatih dalam keselamatan rangkaian. Ini bermaksud rangkaian WiFi anda mungkin rentan kepada penggodam jahat atau mereka yang hanya ingin menggunakan akses Internet anda secara percuma, sama ada, itu tidak diingini dan melanggar undang-undang.

Ini berguna untuk mengetahui tanda-tanda amaran tertentu yang dapat menunjukkan bahawa seseorang menyambung ke rangkaian anda tanpa kebenaran. Satu tanda biasa ialah sambungan Internet yang lebih perlahan. Setiap sambungan Internet memerlukan lebar jalur, dan jika seseorang memuat turun torrent atau bermain permainan dalam talian di rangkaian anda tanpa izin anda, lalu lintas anda akan menjadi perlahan.

Mengetahui siapa yang menggunakan WiFi anda dan kapan penting untuk menjaga keselamatan rangkaian anda. Tutorial ini akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk memeriksa sama ada seseorang menggunakan WiFi anda, bagaimana cara memulakannya, dan bagaimana untuk membantu mencegah mereka dan orang lain daripada mengakses WiFi anda lagi.

Periksa Siapa yang Menggunakan Rangkaian WiFi Anda

Terdapat beberapa cara untuk mengesan sama ada seseorang menggunakan rangkaian wayarles anda atau tidak, mari kita lihat beberapa.

Kaedah Mudah untuk Memeriksa Adakah Seseorang Mengakses WiFi Anda

Salah satu cara berteknologi rendah adalah mematikan semua komputer dan telefon pintar dan tablet anda sehingga tidak ada peranti anda yang dihidupkan. Kemudian, periksa lampu aktiviti pada penghala wayarles anda (sering disebut modem tanpa wayar jika anda bersambung ke Internet jalur lebar kabel atau DSL). Sekiranya aktiviti biasa tetap muncul di penghala walaupun tidak ada pengguna sah yang dihidupkan, maka itu adalah tanda bahawa seseorang menggunakan WiFi anda tanpa izin anda.

Menggunakan Penyemak Imbas Web untuk Mengakses Penghala Anda

Langkah seterusnya adalah menggunakan penyemak imbas web untuk masuk ke halaman akses penghala wayarles anda. Hampir semua penghala rumah mempunyai halaman akses dalam talian yang boleh anda dapatkan dari mana-mana komputer yang dihubungkan ke penghala.

URL biasa untuk Penghala

URL untuk menaip ke tetingkap penyemak imbas anda berbeza dari penghala ke penghala tetapi hampir selalu merupakan alamat IP. Anda dapat mencari URL yang tepat dengan memeriksa dokumentasi penghala anda. Periksa router itu sendiri untuk melihat apakah alamat dicetak pada label, atau dengan menggunakan alamat lalai: sebilangan besar router menggunakan //192.168.0.1 atau //192.168.1.1.

Sekiranya anda menggunakan Xfinity (Comcast) untuk mengakses Internet, URL lalai untuk mengakses router / modem anda mungkin //10.0.0.1/.

Anda hanya boleh memasukkan nombor (mis., "192.168.0.1") di bar alamat penyemak imbas anda dan tekan enter. Ini akan membawa anda ke antara muka pentadbiran untuk penghala anda. Anda boleh mendapatkan maklumat mengenai router Netgear di sini, router Belkin di sini, dan maklumat mengenai penghala Asus di sini.

Kelayakan Log Masuk Penghala

Anda perlu mengetahui kata laluan pentadbir untuk log masuk penghala anda. Anda seharusnya mencatatkan kata laluan ini semasa anda menyiapkan penghala anda, atau semestinya ia telah ditetapkan untuk anda oleh juruteknik pemasangan sekiranya anda mempunyai orang lain melakukan penyediaan rangkaian anda .

Nama pengguna lalai yang paling biasa adalah pentadbir dan kata laluan lalai yang paling biasa adalah pentadbir juga. Kata laluan lalai lain yang sangat biasa adalah ‘1234’ atau sekadar kata ‘kata laluan’.

Sekiranya anda menggunakan penghala / modem yang disediakan dengan perkhidmatan Comcast / Xfinity anda dan belum menukar kata laluan dari yang asal, nama pengguna lalai mungkin pentadbir dan kata laluan lalai mungkin adil kata laluan.

Mengenal pasti Peranti yang Disambungkan

Setelah anda log masuk, lihat halaman pentadbiran penghala anda untuk senarai peranti yang disambungkan. Pada penghala Netgear, ini biasanya disenaraikan di bawah Penyelenggaraan> Peranti Terlampir. Pada penghala Linksys, ia disenaraikan di bawah Peta Rangkaian.

Penghala lain akan mempunyai struktur organisasi mereka sendiri untuk maklumat ini, tetapi setiap penghala harus memberikannya. Setelah anda berada dalam senarai, anda dapat mengenal pasti setiap peranti yang disenaraikan oleh alamat MACnya.

Berikut adalah artikel TechJunkie yang memberikan penjelasan ringkas mengenai alamat MAC. Yang perlu anda ketahui sekarang ialah setiap peranti mempunyai nombor uniknya sendiri yang digunakan untuk mengenalinya di Local Area Network, yang merupakan rangkaian WiFi anda dalam hal ini.

Anda dapat mencari alamat MAC untuk semua komputer anda, membandingkannya dengan senarai, dan kemudian melihat apakah ada peranti dalam senarai yang tidak anda kenali sebagai milik pengguna rangkaian yang sah.

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk mengenal pasti semua peranti yang disenaraikan, matikan peranti anda atau muat semula peta. Ini adalah proses penghapusan. Jangan lupa untuk menyertakan TV pintar dan peranti lain yang disambungkan ke WiFi anda seperti pemain Roku atau Amazon Echos.

Sekiranya semua ini mengacaukan alamat MAC dan halaman pengurusan penghala agak di luar zon selesa teknikal anda, jangan risau. Terdapat beberapa alat pihak ketiga yang sangat baik yang akan membantu anda menjalankan tugas.

Pemeriksa Penghala F-Secure

Salah satu alat hebat seperti F-Secure Router Checker. Ini adalah penyelesaian percuma dan cepat untuk melihat apakah penghala anda telah dirampas atau tidak.

Cukup menavigasi ke laman web, pilih butang "Periksa Penghala Anda" berwarna biru dan biarkan laman web berfungsi. Ini akan menilai kerentanan dalam penghala anda dan memberi tahu anda tentang mereka.

Pemeriksa WiFi

Laluan lain ialah memuat turun WiFi Inspector, aplikasi Google Play yang mengimbas rangkaian WiFi anda dan memberitahu anda peranti apa yang menggunakannya. Ini adalah kaedah yang baik untuk mengenal pasti peranti yang mengakses rangkaian anda.

ZMap

Alat hebat dan mudah digunakan untuk mengimbas rangkaian WiFi ialah ZMap. Walaupun pada masa ini hanya berjalan di MacOS, Linux, dan BSD, ZMap adalah alat yang mudah digunakan yang menyediakan banyak fungsi dan GUI untuk membuatnya mudah difahami. Pengguna Windows bimbang, anda boleh menjalankan ZMap dengan mudah di mesin maya.

Selalunya dipersembahkan sebagai guru NMap, ZMap adalah program yang ingin anda laksanakan di tali alat maya anda.

Lindungi Rangkaian WiFi Anda Dari Penceroboh

Apa yang harus anda lakukan sekiranya anda mengenal pasti seseorang yang menggunakan rangkaian WiFi anda tanpa kebenaran anda? Langkah pertama adalah membuangnya dan kemudian memastikan mereka tidak dapat melakukannya lagi.

Arahan di bawah diuji menggunakan Penghala Pintar Linksys. Penghala anda mungkin sedikit berbeza dan menggunakan terminologi yang berbeza. Cukup sesuaikan arahan berikut dengan model khusus anda.

  1. Log masuk ke penghala anda dan akses antara muka pentadbir.
  2. Pilih bahagian antara muka Tanpa Wayar atau cari rangkaian Tetamu.
  3. Matikan rangkaian Tetamu melainkan anda menggunakannya secara khusus.
  4. Matikan tanpa wayar. Pada penghala Linksys, ini adalah togol. Ini akan mematikan semua orang dari WiFi anda, jadi maklumkan kepada sesiapa terlebih dahulu.
  5. Pilih WPA2 sebagai mod keselamatan tanpa wayar jika belum dipilih. Ini adalah pilihan terbaik untuk kebanyakan pengguna.
  6. Tukar kata laluan akses tanpa wayar dan simpan perubahan.
  7. Aktifkan wayarles sekali lagi.
  8. Tukar kata laluan pada mana-mana peranti yang bersambung ke WiFi.

Sekiranya penghala anda tidak menyokong WPA2, anda harus meningkatkan; ini adalah standard de facto untuk keselamatan tanpa wayar. Untuk lebih lanjut mengenai memilih penghala yang betul, lihat artikel TechJunkie ini tentang cara membeli penghala yang tepat untuk keperluan anda.

Tukar kata laluan kepada sesuatu yang sukar seperti yang praktikal sementara masih dapat mengingatnya. Campurkan huruf besar dan kecil dan angka. Sekiranya penghala anda membenarkan, masukkan watak atau dua watak khas untuk mengukur dengan baik.

Langkah Keselamatan WiFi Tambahan

Langkah tambahan yang boleh anda lakukan termasuk mematikan persediaan yang dilindungi WiFi dan meningkatkan firmware penghala. Harus ada pengaturan di bahagian wayarles penghala anda yang mematikan WPS. Ini adalah kerentanan yang diketahui di harta tanah, asrama atau tempat lain di mana anda tidak mengawal siapa yang datang dan pergi. Matikan untuk menghentikan orang yang dapat mengesahkan pada rangkaian anda jika mereka mempunyai akses fizikal ke perkakasan penghala.

Menaik taraf firmware penghala membolehkan penghala anda mendapat keuntungan daripada sebarang patch atau pembaikan keselamatan. Kerentanan KRACK baru-baru ini adalah contohnya, ia mendapati kelemahan pada WPA2 yang dengan cepat diselesaikan. Hanya kemas kini firmware penghala yang dapat melindungi anda sepenuhnya, jadi izinkan kemas kini automatik pada penghala anda jika mungkin, jika tidak, periksa kemas kini secara berkala.

Itulah asas-asas bagaimana memeriksa sama ada seseorang menggunakan WiFi anda dan bagaimana menghalangnya daripada melakukannya lagi. Adakah anda tahu cara lain untuk mencapai matlamat ini? Sekiranya ada, sila kongsikan kepada kami dalam komen di bawah!