Cara Menambah Tongkat Api Amazon Anda ke TV Samsung [September 2021]

Penstriman video perlahan-lahan menjadi cara paling popular di dunia untuk menonton TV. Dengan pelbagai alat, pengguna dapat mengakses perkhidmatan penstriman seperti Netflix, Amazon Prime, Hulu, dan banyak lagi.

Cara Menambah Tongkat Api Amazon Anda ke TV Samsung [September 2021]

Di antara alat ini, Fire Stick Amazon adalah salah satu yang paling popular. Ia mudah digunakan, dan anda boleh memasangkannya dengan hampir semua TV. Sekiranya anda memiliki TV Samsung dan ingin melengkapkannya dengan Fire Stick, jangan cari lagi. Anda akan mendapat semua maklumat yang diperlukan di sini.

Keserasian Fire TV Stick dengan TV Samsung

Fire Stick Amazon terdapat dalam tiga rasa: Ringan, standard dan 4K, masing-masing dengan titik dan spesifikasi harga individu. Sekiranya anda ingin membelinya untuk TV Samsung anda dan tidak pasti mana yang sesuai untuk anda, berikut adalah pilihan anda.

 • Lite: Model tahap kemasukan baru untuk Fire Stick bermula pada harga hanya $ 29 dan memudahkan anda memasuki aliran. Alat kawalan jauh tidak mempunyai kawalan untuk TV Samsung, atau TV apa pun untuk perkara itu.
 • Standard: Model ini adalah Fire Stick klasik. Ia mengalir dalam 1080p dan termasuk alat kawalan jauh yang lebih baik dengan sokongan untuk mengendalikan televisyen anda, dan ia mempunyai pemproses yang lebih pantas untuk operasi yang lebih lancar.
 • 4K: Model ini adalah "Raja raja." Pemproses yang ditingkatkan membolehkan sokongan streaming 4K berbanding model standard. Alat kawalan jauh menyokong TV juga.

Tidak kira versi mana yang anda pilih, Fire Stick baru anda adalah peranti yang membolehkan anda melakukan streaming pelbagai kandungan televisyen, yang tidak lebih dari hanya beberapa klik. Peranti ini menawarkan perkhidmatan seperti Amazon Prime Video, Netflix, YouTube, dan banyak lagi, semuanya penuh dengan kandungan yang menakjubkan. Namun, tidak seperti kebanyakan pesaingnya, Fire Stick dilengkapi dengan arahan suara bersepadu — bahkan pada versi Lite. Ya, ini bermakna anda boleh berehat dan mengawalnya dengan peranti berkemampuan Alexa. Nampaknya masa depan streaming video berada di depan pintu.

Keperluan dan Keserasian TV Samsung untuk Fire Tv Sticks

1. Keserasian atau Kesesuaian HDMI

Sebelum meneruskan proses penyediaan, anda mesti memastikan TV anda memenuhi syarat dan keserasian untuk Fire TV Stick. Untuk satu, TV Samsung anda mestilah TV yang serasi HD dengan port HDMI untuk menikmati resolusi HD (1080p, 1080i, 4K, atau 8K). Sekiranya tidak mempunyai input HDMI kerana status vintaj, anda boleh menggunakan penyesuai HDMI yang menukar isyarat lama seperti S-Video, Komponen, DVI, atau RGB ke HDMI. Perhatikan bahawa penyesuai tidak akan memberikan resolusi HD sebenar kecuali input asal membawa isyarat definisi tinggi (misalnya input DVI). Namun, ia akan berfungsi untuk membuat anda terus maju.

2. Sambungan Internet yang boleh dipercayai

Sudah tentu, Fire Stick memerlukan sambungan internet untuk menstrim filem, video muzik, dan rancangan TV. Ia juga perlu mengetahui lokasi anda kerana ia menawarkan pelbagai ciri di berbagai negara. Sekiranya anda ingin menstrim video HD, anda perlu menyambungkan Fire Stick anda ke rangkaian Wi-Fi yang kuat dan stabil.

3. Akaun Amazon Berdaftar

Untuk menggunakan Fire TV Stick anda, anda harus mendaftarkannya dengan akaun Amazon. SayaSekiranya anda memesan Fire Stick melalui akaun Amazon anda, ia akan didaftarkan terlebih dahulu ke akaun tersebut, tetapi jangan lupa anda boleh menukar akaun yang digunakan jika mahu.

Menyiapkan Firestick di TV Samsung Anda

Setelah memastikan TV Samsung anda serasi dengan Fire Stick, sudah tiba masanya untuk beralih ke persediaan yang sebenarnya. Keseluruhan perjanjian ini agak mudah dan sangat intuitif.

Menghubungkan Firestick

 1. Pertama, sambungkan kabel USB yang dibekalkan ke port USB mikro Fire TV Stick.
 2. Pasangkan hujung kabel yang lain ke penyesuai kuasa. Seterusnya, sambungkan penyesuai kuasa ke saluran kuasa.
 3. Pasang Fire Stick ke dalam "Port HDMI" pada TV Samsung anda, atau ke penyesuai seperti S-Video ke HDMI, SVGA ke HDMI, atau DVI ke HDMI. Sekiranya TV anda mempunyai banyak input, ingat nombor port, seperti HDMI 1, Input 1, PC, dll.
 4. Hidupkan TV dan arahkan ke menu pilihan saluran input HDMI. Pilih port HDMI atau port video yang anda pasangkan Fire Stick dan tunggu. Anda akan melihat skrin pemuatan Fire Stick.

Menyiapkan Firestick Remote

 1. Buka plat belakang alat kawalan jauh dan masukkan dua bateri AAA yang disertakan dengan bungkusan. Ini akan mendorong alat kawalan jauh anda berpasangan dengan Fire Stick.
 2. Sekiranya peranti tidak berpasangan secara automatik, tekan dan tahan "Rumah ” butang pada alat kawalan jauh selama kira-kira 10 saat. Fire Stick akan memasuki "Discovery Mode" dan akan berpasangan dengan Fire Stick secara automatik.
 3. Tekan "Main / Jeda" untuk meneruskan proses persediaan.
 4. Pilih bahasa pilihan anda dengan menonjolkannya dan menekan “Pilih / OK " butang.
 5. Anda mungkin harus memasangkan alat kawalan jauh dengan televisyen jika anda ingin menggunakan kawalan kuasa dan kelantangan.

Menyambungkan Fire Stick ke Wi-Fi

 1. Anda akan melihat senarai rangkaian Wi-Fi yang tersedia dipaparkan di skrin TV anda.
 2. Pilih yang anda mahukan dan masukkan kata laluan. Ini akan menghubungkan Fire Stick ke rangkaian Wi-Fi anda.
firestick

Mendaftar Fire Stick dengan Amazon

Sekiranya anda memesan Fire Stick secara langsung dari Amazon menggunakan akaun, ia akan didaftarkan ke akaun tersebut. Sebagai alternatif, jika anda memperoleh Fire Stick dengan cara lain atau ingin menggunakan akaun lain, anda boleh mendaftarkan / membatalkan pendaftarannya dengan mudah. Ini caranya.

 1. Sekiranya Fire Stick belum didaftarkan ke akaun Amazon anda, anda akan melihat dua pilihan akaun di skrin.
 2. Pilih "Saya sudah mempunyai akaun Amazon atau "Saya baru dengan Amazon."
 3. Ikuti arahan di skrin.

Selesai

Setelah semua langkah persediaan selesai, Fire Stick akan menawarkan beberapa pilihan tambahan. Inilah yang perlu dibuat.

 1. Firestick meminta anda menyimpan maklumat log masuk akaun anda ke akaun Amazon anda.
 2. Pilih "Ya" untuk menyimpan butiran log masuk untuk digunakan pada semua peranti Amazzon atau pilih "Tidak" jika Fire TV Stick adalah satu-satunya yang anda gunakan atau anda tidak menyukai maklumat log masuk anda di awan.
 3. Firestick meminta anda menghidupkan kawalan ibu bapa. Pilih "Ya" jika anda mempunyai anak dan mahu menyekat penggunaan dan kandungan atau pilih "Tidak" jika anda tidak mahu ada sekatan, lompat ke "Langkah 5."
 4. Sekiranya anda menghidupkan kawalan ibu bapa, Firestick meminta anda untuk menyediakan nombor pengenalan diri (PIN). Ikuti arahan untuk menambahkan PIN ke Firestick.
 5. Sekiranya anda memilih untuk tidak mengatur kawalan ibu bapa, firestick akan melangkau pilihan PIN, kemudian memaparkan baki persediaan.
 6. Firestick bertanya sama ada anda mahu melihat tutorial. Pilih "Ya" atau "Tidak" untuk menyelesaikan proses persediaan.

Nikmati Penstriman di TV Samsung Anda

Sebaik sahaja proses penyiapan selesai, anda akan mendapat akses penuh ke faedah Fire Stick anda. Mungkin memerlukan sedikit masa untuk membiasakan diri pada awalnya, tetapi anda akan cepat mengetahuinya. Seperti yang anda lihat di atas, memasang Fire TV Stick ke TV Samsung skrin rata adalah mungkin, selagi anda mempunyai input HDMI atau penyesuai untuk mendapatkannya. Anda juga mungkin menggunakan port USB (jika ada) untuk menghidupkan Fire TV Stick, tetapi penyesuai adalah pilihan terbaik untuk prestasi daya maksimum.