Cara Memeriksa sama ada Orang Lain menggunakan Akaun Netflix anda

Walaupun meningkatnya persaingan dari Amazon, Hulu, Disney, Apple, NBC, dan lain-lain, Netflix terus menjadi perkhidmatan streaming lalai pilihan bagi kebanyakan penonton. Salah satu faktor utama yang menyebabkan populariti Netflix adalah perkongsian kata laluan. Perkongsian kata laluan telah membawa Netflix ke hampir setiap isi rumah - bahkan yang tidak membayar untuk perkhidmatan tersebut.

Cara Memeriksa sama ada Orang Lain menggunakan Akaun Netflix anda

Walaupun begitu, Netflix mengatakan bahawa mereka akan menghentikan penggunaan kata laluan yang tidak sah, yang merupakan faedah bagi kebanyakan kita yang ketagih dengan perkhidmatan video. Pasti, anda mungkin tidak keberatan jika rakan serumah atau ahli keluarga menggunakan akaun anda, terutamanya jika anda dengan bodohnya membiarkan diri anda log masuk di peranti mereka. Selagi anda mempunyai aliran yang cukup untuk tidak dimuat di tengah maraton anda sendiri, dan selagi mereka tidak mengetahui kata laluan atau membagikannya, apa salahnya?

Tetapi bagaimana jika orang lain menggunakan akaun Netflix anda tanpa kebenaran anda? Bagaimana anda tahu, dan yang lebih penting, bagaimana anda boleh menghentikannya? Tidak ada yang mahu orang asing memanfaatkannya dan berpotensi mengakses maklumat peribadi sensitif.

Sekiranya anda bimbang seseorang mengakses akaun Netflix anda tanpa kebenaran, kami sedia membantu. Tutorial ini akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk memeriksa sama ada orang lain menggunakan akaun Netflix anda dan apa yang harus dilakukan mengenainya jika mereka.

Cara Memeriksa sama ada Orang Lain Menggunakan Akaun Netflix Anda

Perkara pertama yang pertama: bagaimana anda mengetahui sama ada seseorang menggunakan akaun Netflix anda tanpa izin atau tidak?

Sekiranya anda melihat ‘Terus menonton…’ untuk rancangan yang belum pernah anda lihat atau melihat mesej ‘Tidak ada lagi aliran yang tersedia’, ada sesuatu yang boleh berlaku.

Secara semula jadi, mungkin ada penjelasan yang masuk akal untuk ini. Mungkin anda membiarkan akaun anda dilog masuk dan adik lelaki anda meneruskan kartun. Mungkin kucing anda memegang alat kawalan jauh anda, dan ketika memukulnya, berjaya menonton setengah musim rancangan realiti yang mengerikan. Tiada masalah.

Kadang kala, seseorang mungkin telah meretas keseluruhan akaun anda atau mendapatkan kata laluan anda dari orang lain tanpa kebenaran anda. Ahli pasukan Netflix sangat menyedari potensi akaun terganggu, jadi perkhidmatan ini menyediakan alat mudah untuk menunjukkan kepada anda apa yang sebenarnya berlaku dengan akaun anda.

Inilah cara untuk memeriksa:

Periksa Log masuk dalam Peranti

Log masuk ke Netflix dan pilih ikon akaun anda di kanan atas. Kemudian, ikuti langkah berikut:

 1. Pilih ikon Profil anda dan klik Akaun.

 2. Pilih Aktiviti penstriman peranti terkini.

 3. Kaji sebarang peranti yang bukan milik anda.

Periksa Sejarah Tontonan anda

Dari skrin akaun, ikuti arahan berikut:

 1. Klik anak panah ke bawah di sebelah profil anda.

 2. Klik Pandangan sebelah Aktiviti Melihat.

Aktiviti Streaming Peranti Terkini harus menunjukkan kepada anda peranti apa yang digunakan, termasuk Penyemak Imbas Web, TV Pintar, dan aplikasi telefon. Penyenaraian tersebut juga akan merangkumi alamat IP peranti, lokasi, waktu, dan tarikh di mana peranti yang tidak diketahui itu mengakses akaun Netflix anda.

Lihat ini untuk mengenal pasti sebarang entri yang tidak anda kenali. Sekiranya terdapat entri di sini yang tidak anda kenali atau tidak dapat dikenali, orang lain mungkin menggunakan akaun Netflix anda. Contohnya, jika anda tinggal di California dan melihat seseorang masuk ke akaun anda dari Wisconsin, kemungkinan akaun anda telah dikompromikan.

Sekiranya anda mengenali peranti atau alamat IP sebagai orang yang anda kenali tetapi yang tidak seharusnya menggunakan akaun anda, perbualan mungkin teratur. Jika tidak, hanya keluar dari akaun Netflix anda dan kunci.

Nasib baik, tidak ada cara untuk tetamu yang tidak diingini untuk menghapus maklumat ini, jadi setelah mereka log masuk, anda akan melihatnya di sini.

Melindungi Akaun Netflix Anda

Setelah anda menentukan bahawa orang lain menggunakan akaun Netflix anda tanpa kebenaran, adalah penting anda mengambil langkah untuk memulakannya dan melindungi akaun anda.

Mengamankan akaun Netflix anda memerlukan sedikit koordinasi, tetapi selagi anda dapat menggunakan penyemakan imbas tab, tidak sampai satu minit. Satu tab akan membuka akaun Netflix anda dan menyusun perubahan kata laluan, sementara tab yang berbeza akan mengeluarkan semua peranti dari akaun anda dan melaksanakan perubahan kata laluan sebelum peranti tersebut dapat masuk semula.

Walaupun ini adalah kaedah yang paling teliti untuk memastikan keselamatan Netflix, melakukan perkara dengan cara ini menghalang seseorang yang menggunakan akaun anda pada masa itu daripada log masuk sebelum perubahan kata laluan anda selesai disimpan. Ini perkara kecil tetapi boleh membuat perbezaan besar. Netflix memberi amaran bahawa memerlukan masa sehingga lapan jam untuk mengeluarkan semua peranti dari akaun anda, tetapi secara amnya, ia berfungsi lebih pantas.

 1. Log masuk ke Netflix menggunakan penyemak imbas desktop anda.
 2. Pilih Akaun.

 3. Tatal ke Keahlian & Pengebilan.

 4. Pilih Tukar kata laluan.

 5. Masukkan kata laluan semasa dan masa depan anda. Jangan simpan lagi.
 6. Di bawah tempat anda mengetik kata laluan anda, centang kotak berlabel "Wajibkan semua peranti untuk masuk lagi dengan kata laluan baru".

 7. Simpan pertukaran kata laluan anda.

Ini mungkin kelihatan berlebihan, tetapi jika seseorang menggunakan akaun Netflix anda pada masa itu, mereka secara teorinya boleh log masuk menggunakan kata laluan yang ada sebelum anda menyimpan perubahan. Dengan cara ini, tidak ada masa bagi siapa pun untuk log masuk sehingga mereka tidak dapat mengakses akaun anda.

Setelah mengikuti langkah-langkah ini, akaun anda harus selamat. Pastikan anda memeriksa aktiviti akaun anda secara berkala untuk memastikan tidak ada orang lain yang menggunakan akaun anda tanpa kebenaran anda.

Keselamatan Akaun Netflix

Netflix masih belum melaksanakan pengesahan dua faktor walaupun mereka mengatakan bahawa mereka akhirnya dan telah dilobi oleh pengguna dan pakar keselamatan untuk memperkenalkannya. Khabar angin mengatakan bahawa Netflix akan menghentikan perkongsian kata laluan dengan cara "mesra pengguna", tetapi tidak ada perincian mengenai apa yang sebenarnya berlaku. Sementara itu, terserah kepada kita untuk membuat kata laluan yang kuat dan menjaganya dengan teliti.

Satu perkara yang dilakukan Netflix adalah secara aktif memantau internet untuk akaun yang retak, senarai akaun Netflix yang dijual, dan sebagainya. Oleh itu, sementara kami masih menunggu 2FA, syarikat ini berusaha melindungi akaun anda di belakang tabir.

Saya selalu menganjurkan penggunaan frasa laluan dan bukan hanya kata laluan. Kumpulan kata, ayat, tajuk filem atau lagu kegemaran anda, atau yang lain. Semakin rumit anda membuat kata laluan anda, semakin selamat. Frasa laluan tidak akan kebal terhadap serangan kamus tetapi akan memakan masa lebih lama daripada satu kata untuk retak.

Sekiranya anda bimbang seseorang menggunakan akaun Netflix anda, ikuti langkah cepat ini untuk menyemak butiran akaun anda dan mengunci akaun anda jika perlu.

Soalan Lazim

Adakah Netflix akan memberitahu saya jika seseorang masuk ke akaun saya?

Ya. Dengan mengandaikan e-mel anda terkini di akaun anda, anda akan menerima pemberitahuan yang memberitahu anda mengenai log masuk. Walau bagaimanapun, penting bagi anda untuk memastikan maklumat hubungan ini sentiasa terkini. Sekiranya anda mendapat alamat e-mel baru atau seseorang mengubahnya di akaun anda, anda tidak akan menerima pemberitahuan ini.

Adakah Netflix akan memberitahu saya jika orang lain menonton?

Anda tidak akan tahu sama ada orang lain menonton filem di akaun Netflix anda melainkan jika semua aliran anda digunakan pada satu masa. Bergantung pada rancangan yang anda miliki, anda hanya dapat menonton pada 2-4 peranti dalam satu masa. Di luar itu, satu-satunya cara untuk mengetahui sama ada orang lain log masuk adalah dengan mengikuti langkah-langkah di atas.

Apa yang boleh saya lakukan untuk mengelakkan seseorang daripada masuk?

Selain kaedah yang dijelaskan di atas, pengguna dapat melaporkan aktiviti tersebut menggunakan u003ca href = u0022 // help.netflix.com / en / contactusu0022u003eNetflix Hubungi kami halamanu003c / au003e. Pasukan sokongan Netflix akan membalas dengan e-mel untuk membantu anda lebih jauh. u003cbru003eu003cbru003e Semasa menghubungi Netflix, pastikan untuk memasukkan tangkapan skrin dan bersiap sedia dengan maklumat akaun anda untuk mendapatkan bantuan yang lebih baik.