Cara Memeriksa Kesihatan SSD anda

Hari ini adalah biasa untuk melihat komputer desktop dan komputer riba dengan pemacu keadaan pepejal (SSD) dan bukannya cakera keras. SSD semakin popular kerana lebih tahan terhadap kerosakan fizikal dan berjalan dengan senyap dan lebih lancar. Mereka juga lebih cepat menghidupkan sistem anda.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, SSD menjadi lebih mudah diakses oleh pengguna biasa. Mereka mempunyai prestasi keseluruhan yang hebat, tetapi jangka hayatnya lebih pendek daripada cakera keras biasa. Walaupun anda mungkin akan mengganti keseluruhan komputer sebelum SSD anda berhenti berfungsi, ada baiknya anda memantau kesihatannya.

Bergantung pada sistem dan peranti anda, terdapat pelbagai cara untuk memeriksa kesihatan SSD anda. Dalam artikel ini, kita akan melihat beberapa kaedah tersebut.

Memeriksa Kesihatan SSD pada Mac

Sekiranya anda mempunyai Mac dan ingin melihat sama ada SSD anda berfungsi dengan baik, anda bernasib baik. Apple melaksanakan aplikasi yang dapat memeriksa status pemacu anda tanpa sebarang komplikasi. Inilah caranya:

 1. Klik pada ikon ‘Finder’. Ini adalah ikon wajah biru-putih di bahagian kiri bawah ruang kerja Mac anda. Ini membantu anda menavigasi ke seluruh pangkalan data dengan lebih mudah.

  Memeriksa kesihatan SSD pada Mac

 2. Cari ‘Aplikasi’ di sebelah kiri dan masukkan.
 3. Masukkan folder ‘Utiliti’. Ia adalah folder biru dengan sepana dan pemutar skru di atasnya.
 4. Kemudian pergi ke ‘Utiliti Disk’. Ikon itu kelihatan seperti stetoskop yang memeriksa pada cakera keras. Menu ini mengandungi semua alat yang anda perlukan untuk menguruskan cakera keras yang ada pada peranti anda.

  Memeriksa kesihatan SSD

 5. Cari SSD anda di sebelah kiri. Sekiranya anda mempunyai banyak pemacu, anda mesti mencari yang betul.
 6. Apabila tetingkap terbuka, klik pada 'Pertolongan Cemas' di bahagian atas. Ikon kelihatan seperti stetoskop (kali ini tanpa pemanduan). Munculan akan muncul yang bertanya sama ada anda ingin meneruskan Pertolongan Cemas. Di kanan bawah, klik ‘Jalankan’. Sekiranya anda melakukan pemeriksaan pada cakera but anda, anda tidak akan dapat memasukkan aplikasi lain sehingga kerja selesai.

  Kesihatan SSD pada Mac

 7. Apabila pemeriksaan selesai, klik pada 'Show Details'. Sekiranya terdapat masalah yang tidak dapat diselesaikan dengan SSD anda, aplikasi ini akan memberitahu anda.
 8. Sekiranya terdapat kesilapan, aplikasi akan menawarkan untuk memperbaikinya. Sekiranya tidak ada, ini bermakna pemanduan anda sihat sepenuhnya dan tidak ada yang perlu dibimbangkan buat masa ini.

Memeriksa Kesihatan SSD pada Windows

Malangnya, Windows tidak mempunyai aplikasi terpasang yang dapat menunjukkan laporan terperinci mengenai kesihatan SSD anda, tetapi terdapat banyak perisian pihak ketiga yang hebat yang dapat anda temui dalam talian. Bahagian ini akan menunjukkan kepada anda cara memasang dan menggunakan satu program tersebut.

 1. Pergi ke laman web rasmi CrystalDiskInfo, salah satu aplikasi penyelenggaraan pemacu yang paling popular.

  Memeriksa SSD Crystal Disc

 2. Gunakan butang Muat turun Pantas untuk mendapatkan Edisi Standard perisian.
 3. Setelah muat turun anda selesai, pergi ke lokasi muat turun dan cari fail persediaan. Ia harus dinamakan ‘CrystalDiskInfo [versi semasa] .exe’.
 4. Klik pada fail persediaan, dan jika program meminta Anda, biarkan ia membuat perubahan pada komputer anda.
 5. Terima perjanjian lesen, sediakan lokasi yang diinginkan untuk memasang aplikasi, dan tekan seterusnya. Secara pilihan, anda boleh menyemak pilihan 'Buat Jalan Pintasan Desktop' untuk mencari program dengan lebih mudah.
 6. Setelah aplikasi berjaya dipasang dan anda melancarkannya, tetingkap akan muncul yang menunjukkan pelbagai butiran mengenai pemacu anda. Perincian ini merangkumi segala-galanya dari maklumat standard (nombor siri, firmware, dll.) Hingga perubahan dinamik (suhu, sektor buruk, masa putaran, dll).

  Tanda Cakera Kristal

 7. Pilih pemacu yang ingin anda periksa. Semua pemacu berada di atas. Sekiranya anda ingin memeriksa kesihatan mereka, anda dapat melihat bar ‘Status Kesihatan’. Sekiranya dilabel 'Baik' dengan skor 100%, ini bermakna pemanduan anda sihat sepenuhnya!

Anda boleh menemui banyak aplikasi pihak ketiga yang lain untuk kesihatan SSD dalam talian. Semuanya mudah dipasang dan berfungsi dengan cara yang serupa. Beberapa pilihan yang paling popular termasuk:

 1. Smartmontools
 2. Sentinel Cakera Keras
 3. Peti Alat Pemacu Intel Solid State
 4. SSD Sedia

Jaga SSD Anda

Pemacu SSD akan lebih tahan lama pada masa akan datang. Dengan teknologi baru dan teknik penjagaan, mereka akan bertahan lebih lama daripada sebelumnya. Sekiranya anda memeriksanya dengan kerap menggunakan aplikasi penyelenggaraan pemacu, anda boleh memperpanjang jangka hayatnya lebih jauh. Oleh itu, pastikan untuk memeriksa kesihatan SSD anda secara berkala dan atasi masalah yang mungkin anda temui.