Cara Memeriksa Trafik di Peta Google

Peta Google bagus untuk banyak perkara. Anda boleh mendapatkan petunjuk arah, menjelajah berbagai negara atau mercu tanda, melihat kawasan baru dengan pemandangan jalan, mengiklankan perniagaan anda dan juga mengetahui bagaimana lalu lintas dalam perjalanan ke atau dari tempat kerja. Tutorial ini akan memandu anda memeriksa lalu lintas di Peta Google di desktop dan di telefon anda.

Cara Memeriksa Lalu Lintas di Peta Google

Peta Google agak mudah digunakan pada mana-mana peranti. Tetapi, peta GPS tidak bagus jika anda tidak dapat mengira berapa lama masa yang diperlukan untuk sampai ke suatu tempat atau laluan apa yang hendak dilalui. Mari kita langsung mengajar anda cara memeriksa lalu lintas menggunakan Peta Google.

Memeriksa Lalu Lintas di Peta Google

Sebelum beberapa kemas kini baru-baru ini, memeriksa lalu lintas agak menyakitkan. Sekarang lalu lintas telah diletakkan di depan dan tengah pada tampilan peta dan menawarkan banyak perincian mengenai keadaan lalu lintas di laluan anda. Ini juga akan menunjukkan penutupan jalan dan menawarkan panduan berwarna ke tahap lalu lintas di kawasan tertentu.

Lalu lintas mengambil keutamaan yang lebih tinggi di Peta Google dan itu menjadi lebih baik.

Nasib baik, mudah untuk melihat lalu lintas dalam masa nyata di Peta Google. Inilah yang perlu anda lakukan:

Pada Komputer

 1. Pergi ke laman web Peta Google.
 2. Taipkan lokasi yang ingin anda lawati, kemudian klik ‘Arah’.
 3. Pratonton laluan mencari jeda kuning atau merah di garisan.

Di Aplikasi

 1. Buka Peta Google pada telefon pintar atau tablet anda.
 2. Masukkan lokasi yang ingin anda kunjungi.

 3. Klik ‘Arah’ di bahagian bawah halaman.

 4. Pratonton laluan.

Catatan: Perhatikan amaran di bahagian bawah peta. Peta Google secara automatik memberikan maklumat yang mungkin menyukarkan perjalanan di kawasan tertentu seperti cuaca.

Anda akan melihat analisis lalu lintas terperinci mengenai masa dan tempat semasa pada paparan peta utama. Terdapat legenda warna di bahagian bawah, tetapi pada dasarnya, hijau jalan raya baik untuk lalu lintas sementara jingga dan merah menunjukkan kesesakan atau lalu lintas yang padat. Sekiranya anda menetapkan permulaan dan destinasi, pilihan laluan anda juga akan menunjukkan warna ini untuk memberi anda idea mengenai apa yang diharapkan. Namun, Google memilih laluan terpantas secara automatik.

Periksa Corak Lalu Lintas

Fungsi lain yang baik untuk perjalanan lancar adalah mengetahui kapan anda harus melakukan perjalanan. Pada zaman Rand McNally's dan MapQuest, kami cukup mengetahui untuk mengelakkan bandar-bandar besar pada waktu sibuk pagi dan petang. Tetapi hari ini, Google akan memberi anda waktu paling sibuk untuk hampir semua jalan raya berdasarkan purata kesesakan.

Yang perlu anda lakukan ialah memasukkan destinasi anda seperti yang kami lakukan di atas dan klik ‘Arah.’ Di bahagian bawah skrin, ketik ‘Langkah’.

Dari sini, anda dapat melihat masa paling sibuk untuk melalui jalan yang dicadangkan oleh Peta Google untuk membawa anda ke destinasi dengan selamat.

Periksa Lalu Lintas Masa Depan dengan Peta Google

Ciri ini sangat sesuai untuk merancang perjalanan yang anda tahu akan tinggalkan pada waktu tertentu. Sekiranya anda tidak merancang untuk pergi sebentar, anda boleh menentukan masa perjalanan dan Peta Google akan melakukan yang terbaik untuk meramalkan keadaan lalu lintas. Ini adalah ramalan sehingga tidak tepat tetapi nampaknya agak tepat.

Di desktop:

 1. Tetapkan titik permulaan dan destinasi di Peta Google
 2. Pilih Tinggalkan Sekarang di bahagian biru menu kiri dan pilih Berangkat di untuk menetapkan waktu cuti atau Tiba oleh untuk menetapkan waktu ketibaan yang diinginkan.
 3. Benarkan peta dikemas kini.

Di Android:

 1. Tetapkan titik permulaan dan destinasi dalam aplikasi Peta Google.
 2. Pilih ikon menu tiga titik di bahagian atas dan pilih Tetapkan Waktu Berlepas & Ketibaan.
 3. Tetapkan masa anda dan biarkan peta dikemas kini.

Ciri ini juga tersedia di iOS tetapi anda memilih 'Tetapkan Peringatan untuk Meninggalkan' sebagai gantinya.

Ingatlah, Peta Google meramalkan lalu lintas dari tingkah laku masa lalu dan tidak dapat meramalkan kemalangan, penutupan jalan, atau perkara biasa yang tidak dijangka yang kita lihat semasa dalam perjalanan. Benarkan peta diperbaharui semasa perjalanan anda supaya anda diberi amaran mengenai sebarang perubahan dalam laluan anda. Anda kemudian boleh mendapatkan aplikasi untuk mengambil jalan memutar atau mengatasi sebarang kelewatan serius.

Hantar Arahan Dari Desktop Peta Google ke Telefon Anda

Adakah anda tahu anda boleh merancang laluan di desktop anda dan kemudian meminta Google menghantarnya ke telefon anda? Selagi anda log masuk ke Google di telefon, anda boleh merancang laluan anda di desktop dan kemudian memancarkannya ke telefon anda seolah-olah dengan sihir. Ini adalah ciri yang sangat kemas yang membolehkan anda merancangnya di skrin besar dan kemudian menggunakannya pada yang mudah alih.

 1. Rancangkan laluan anda di Peta Google di desktop anda.
 2. Pilih ‘Kirim arahan ke telefon anda’ dari menu sebelah kiri.
 3. Tunggu sebentar sehingga ia muncul di telefon anda.

Anda harus menerima pemberitahuan di telefon anda ketika laluan tiba dan itu akan muncul ketika anda membuka aplikasi Peta. Sejuk ya?

Soalan Lazim

Adakah Peta Google melaporkan lalu lintas dengan tepat?

Peta Google pada amnya sangat boleh dipercayai mengenai corak lalu lintas. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, aplikasi ini menjadi sangat mudah untuk mengubah keadaan jalan. Aplikasi akan sentiasa dikemas kini mengubah masa ketibaan, bangkai kapal, dan kelewatan bergantung pada apa yang dialami oleh pengguna Peta Google yang lain di sepanjang laluan yang anda inginkan.

Anda mungkin menyedari bahawa menjadi semakin sukar untuk memendekkan masa pemanduan anda (jika anda berdaya saing), ini kerana algoritma Peta Google yang sangat baik. Dan, jika Peta Google memberitahu anda untuk mengambil jalan alternatif (seperti turun dari jalan raya interstate dan perjalanan sebentar) anda mungkin ingin mendengar untuk mengelakkan duduk diam sebentar.

Adakah Peta Google menunjukkan keadaan jalan?

Walaupun Peta Google tidak memberi amaran kepada anda mengenai keadaan jalan tertentu, ia akan memberitahu anda jika ada pernyataan cuaca khas atau sesuatu yang boleh mempengaruhi masa perjalanan anda. Sekiranya anda perlu mengetahui sama ada jalan selamat atau tidak, lebih baik menghubungi Jabatan Perhubungan tempatan anda untuk mengetahui keadaan jalan raya.