Cara Memeriksa sama ada Dua Helaian Microsoft Excel Sesuai Tepat

Pada intinya, Excel kelihatan cukup asas. Semakin banyak anda masuk ke dalamnya, namun, semakin anda sedar bahawa ini bukan mengenai membuat jadual - ini sebenarnya mengenai membuat spreadsheet.

Cara Memeriksa sama ada Dua Helaian Microsoft Excel Sesuai Tepat

Selalunya, anda akan bekerja dengan lebih daripada satu hamparan Excel. Anda mungkin, misalnya, membandingkan lembaran untuk melihat apakah terdapat perbezaan. Dalam hal ini, Excel membolehkan anda melakukan perkara tersebut. Ini boleh menjadi sangat penting. Inilah cara untuk memeriksa sama ada dua hamparan sama.

Membandingkan Dua Helaian

Mari kita anggap bahawa anda cuba membandingkan dua helaian dalam buku kerja. Anda mungkin mahukan pemandangan bersebelahan.

Untuk mendapatkan pandangan ini, arahkan ke Pandangan tab di Excel, terletak di bahagian atas skrin. Kemudian, klik Kumpulan tingkap. Sekarang, pergi ke Tetingkap Baru.

Perintah ini akan membuka fail Excel itu, hanya di tetingkap lain. Sekarang, cari Lihat Sebelah dan klik.

Akhirnya, arahkan ke helaian pertama di satu tetingkap dan helaian kedua di satu tetingkap yang lain.

bagaimana untuk memeriksa sama ada helaian excel sepadan dengan tepat

Membandingkan Dua Helaian Excel

Cara terbaik untuk melihat apakah dua helaian Excel adalah padanan yang tepat adalah dengan memeriksa perbezaan nilai. Sekiranya tidak ada perbezaan yang dijumpai, ia sama.

Setelah anda mempunyai dua helaian yang ingin anda bandingkan bersebelahan, buka helaian baru. Inilah yang perlu dimasukkan ke dalam sel A1 dalam helaian baru: "= JIKA (Sheet1! A1 Sheet2! A1, "Sheet1:" & Sheet1! A1 & "vs Sheet2:" & Sheet2! A1, "")

Sekarang, salin formula ini ke bawah dan ke kanan menggunakan Isi pemegang (petak kecil di sudut sel kanan bawah).

Ini akan menandakan semua perbezaan sel dalam dua helaian yang anda bandingkan. Sekiranya tidak ada perbezaan yang ditunjukkan, itu bermakna lembaran kerja adalah padanan yang sempurna.

Mengetengahkan Perbezaan

Kadang kala, anda ingin menandakan perbezaan antara dua lembaran kerja. Anda mungkin mahu membuat persembahan, atau hanya menandakannya sendiri. Apa pun alasannya, inilah cara untuk menonjolkan perbezaannya.

Untuk tujuan artikel ini, kami menggunakan fitur pemformatan bersyarat Excel. Pilih lembaran kerja di mana anda ingin menonjolkan perbezaannya. Di dalamnya, Pilih semua sel yang digunakan. Daripada menyeret pilihan, pilih sel kiri atas dan kemudian tekan Ctrl + Shift + Tamat. Sekarang, dengan semua sel terpakai yang dipilih, pergi ke Rumah tab, arahkan ke Gaya, dan pilih Pemformatan Bersyarat. Kemudian, klik Peraturan baru, dan gunakan formula ini untuk peraturan: "= A1Lembaran2! A1

Sudah tentu, "Helaian 2" dalam formula ini adalah tempat letak untuk nama sebenar helaian yang ingin anda bandingkan.

Setelah memasukkan formula dan mengesahkan, semua sel yang memiliki nilai yang berbeza akan disorot dengan warna yang telah Anda pilih sebelumnya.

Membandingkan Dua Buku Kerja Excel

Nampaknya banyak kerja, tetapi anda sebenarnya dapat membandingkan dua buku kerja Excel dengan mudah. Nah, jika anda tahu menggunakan Excel, itulah.

Untuk membandingkan dua buku kerja, buka dua buku yang ingin anda bandingkan. Kemudian, arahkan ke Pandangan tab, pergi ke Tingkap, dan pilih Lihat Sebelah.

Kedua-dua fail buku kerja akan dipaparkan bersebelahan, melintang. Sekiranya anda lebih suka melihatnya sebagai perpecahan menegak, arahkan ke Susun Semua berfungsi di bawah Pandangan tab dan pilih Tegak.

Inilah petua hebat untuk membandingkan buku kerja di Excel. Navigasi ke Lihat Sebelah butang, tetapi jangan klik. Di bawahnya, anda akan melihatnya Tatal segerak fungsi. Klik sebaliknya. Ini akan membolehkan anda menatal dua buku kerja yang anda bandingkan secara serentak. Cukup kemas!

Memeriksa Sama ada Dua Helaian Excel Sesuai

Anda tidak perlu menjadi pengkod untuk berjaya membandingkan dua helaian Excel. Yang anda perlukan hanyalah beberapa pengalaman dan latihan Excel asas. Sekiranya anda belum pernah membandingkan dua helaian atau buku kerja sebelumnya, luangkan sedikit masa untuk itu, kerana memerlukan sedikit masa untuk membiasakan diri.

Adakah anda berjaya membandingkan dua helaian Excel? Bagaimana dengan dua buku kerja? Adakah anda menemui sesuatu yang tidak jelas? Jangan ragu untuk memberikan komen di bawah dengan sebarang pertanyaan, petua, atau komen mengenai membandingkan helaian dan buku kerja di Excel.