Cara Periksa Analisis dan Statistik TikTok Anda

Menjejaki analisis TikTok anda sangat mustahak jika anda ingin memahami kesan dan jangkauan kandungan anda. Sekiranya ini adalah sesuatu yang dapat disampaikan kepada anda, anda akan datang ke tempat yang betul.

Cara Periksa Analisis dan Statistik TikTok Anda

Dalam artikel ini, kami akan memberikan beberapa arahan dan petua berguna untuk memeriksa statistik dan statistik TikTok anda. Dengan begitu, anda akan mengetahui cara memanfaatkan sepenuhnya kandungan anda.

Bagaimana Memeriksa Analisis dan Statistik TikTok Anda?

Untuk memeriksa statistik dan statistik TikTok anda, anda perlu meningkatkan ke akaun Pro. Malangnya, TikTok tidak membenarkan pengguna biasa mengakses bahagian analisisnya. Sekiranya anda berada di luar sana untuk mempromosikan jenama dan masih menggunakan akaun standard, anda mesti beralih hari ini.

Ikuti langkah mudah ini, dan pintu analisis dan statistik TikTok akan terbuka:

 1. Pergi ke halaman profil anda dan klik pada tiga titik di sudut kanan atas skrin. Ini akan membuka halaman tetapan anda.

 2. Pergi ke bahagian "Urus Akaun Saya".

 3. Klik atau ketuk "Tukar ke Akaun Pro."

 4. TikTok sekarang akan meminta anda memilih jenis akaun anda. Anda akan melihat dua pilihan: Pembuat dan Perniagaan.

 5. Pilih jenis yang paling sesuai dengan kandungan anda.
 6. Sahkan e-mel anda untuk menyelesaikan peningkatan. Sekiranya anda tidak dapat mengakses kotak surat anda pada masa ini, anda dapat memilih opsi "Gunakan telefon" untuk menerima SMS.

Itu sahaja - anda kini telah meningkatkan akaun anda ke versi Pro. Walau bagaimanapun, TikTok hanya akan mula mencatat sejarah anda sejak perubahan dibuat. Ini bererti anda tidak dapat mengesan analisis untuk aktiviti anda sejak anda mempunyai akaun biasa. Aplikasi akan mengambil masa sekitar tujuh hari sebelum mula menunjukkan pandangan. TikTok menghabiskan masa untuk mengumpulkan data untuk akaun anda.

Setelah anda menyiapkan semuanya, anda boleh mengakses halaman Analitis anda dengan mengikuti langkah-langkah di bawah:

Di Mudah Alih:

 1. Pergi ke profil anda di TikTok.

 2. Ketuk tiga titik menegak di sudut kanan atas.

 3. Anda akan melihat bahagian "Analitis" menjelang akhir senarai tetapan Akaun anda. Ketik untuk mendapatkan akses ke analitik dan statistik anda.

Di Desktop:

 1. Arahkan kursor ke profil anda di TikTok.

 2. Anda akan melihat tetingkap pop timbul yang kecil muncul.

 3. Pilih pilihan "Lihat Analitis".

Terdapat tiga jenis data yang dapat Anda akses dalam analisis anda: gambaran keseluruhan akaun, pandangan kandungan, dan pandangan pengikut.

Analisis Tinjauan Profil

Di bahagian ini, anda dapat mengesan paparan video dan profil anda serta jumlah pengikut anda. Anda dapat melihat data di sini selama tujuh atau 28 hari terakhir.

Sekiranya anda ingin melihat berapa kali video anda dilihat dalam jangka masa yang ditentukan, anda boleh melakukannya di bahagian atas tab ikhtisar. Di bawahnya, anda akan melihat jumlah pengikut untuk tempoh yang sama. Bahagian ini sangat penting dalam menentukan pertumbuhan lalu lintas secara tiba-tiba kerana siaran video tertentu.

Sebagai contoh, anda dapat melihat bahawa siaran video anda dari hari Jumaat yang lalu menghasilkan peningkatan jumlah pengikut pada hari itu. Ini memberi anda gambaran penting mengenai bagaimana menariknya kandungan anda dan jenis video apa yang harus anda buat lebih (atau kurang).

Dapatan Kandungan

Di bahagian ini, anda dapat mengesan prestasi video anda. Anda akan dapat mengetahui kandungan mana yang paling menarik atau paling popular. Berhati-hatilah bahawa di bahagian "Tayangan Video", Anda hanya dapat melihat data untuk kandungan yang baru diposting - selama tujuh hari terakhir. Anda dapat melihat metrik untuk video yang disiarkan lebih dari tujuh hari yang lalu di bahagian "Video Sedang".

Apabila anda mengetuk setiap video di bahagian "Tayangan Video" atau "Video Tren", anda akan melihat perincian seperti jumlah perkongsian, rata-rata masa yang dihabiskan untuk menonton video, jenis sumber trafiknya, dan banyak lagi.

Cara lain untuk mendapatkan akses ke analisis video lama anda:

 1. Pergi ke profil TikTok anda dan cari video yang anda mahu tunjukkan analisisnya.
 2. Klik pada tiga titik di sebelahnya.

 3. Pilih pilihan "Analitis".

Dapatan Pengikut

Di bahagian ini, anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai demografi dan jantina pengikut anda. Anda dapat melihat berapa banyak pengikut yang anda peroleh (atau hilang) sejak seminggu yang lalu. Sekiranya anda ingin melihat taburan jantina pengikut anda, anda boleh melakukannya di bahagian "Jantina". Anda juga akan melihat senarai "Wilayah teratas" yang menunjukkan lima negara teratas dari mana orang terlibat dengan kandungan anda.

Bahagian lain, jika tidak paling berguna, bahagian tab "Pengikut" adalah "Aktiviti Pengikut". Di sini, anda dapat mengesan aktiviti pengikut anda mengikut jam dan hari. Metrik ini penting dalam membantu anda melengkapkan masa depan kandungan anda sehingga mendapat penglibatan yang paling banyak.

Catatan: Untuk mendapatkan akses ke bahagian "Pengikut", anda mesti mempunyai sekurang-kurangnya 100 pengikut.

Soalan Lazim Tambahan

Berikut adalah beberapa soalan lagi untuk membantu anda memahami Analisis TikTok dengan lebih baik.

Apa itu Analisis TikTok?

TikTok Analytics adalah alat khas yang direka untuk membantu pencipta dan perniagaan mengesan metrik di sekitar kandungannya. Ini membolehkan maklumat mengenai data berguna seperti perubahan dalam jumlah pengikut, gambaran keseluruhan profil, dan analisis video.

Anda boleh mengesan prestasi video anda berbanding pesaing anda atau berapa banyak pengikut baru yang anda terima setelah menyiarkan video baru. Analisis TikTok adalah alat penting untuk pemasar atau sesiapa sahaja yang ingin memberi kesan pada rangkaian media sosial ini.

Berapa Banyak Masa yang Dibelanjakan Pengguna TikTok untuk TikTok?

Menurut Perniagaan Aplikasi, pengguna TikTok AS menghabiskan sekitar 500 minit sebulan untuk terlibat dengan aplikasi tersebut. Terdapat peningkatan yang berterusan dengan masa, dan unjurannya hanya meningkat setiap bulan.

Apa maksud Profil Peribadi pada Analisis TikTok?

Profil peribadi hanyalah jenis sumber lalu lintas yang memberitahu anda bagaimana komuniti anda menemui kandungan anda. Selain profil peribadi anda, penonton dapat menjangkau konten anda melalui halaman "Untuk Anda" atau tab "Mengikuti".

Bagaimana Anda Tahu jika Pengikut TikTok Anda Lelaki atau Perempuan?

Sekiranya anda ingin memeriksa sama ada pengikut anda lelaki atau wanita, anda boleh mendapatkan data tersebut di bahagian "Pengikut" pada Analitis anda. Cukup pergi ke Analitis> Pengikut> Jantina. Anda akan melihat carta pai yang mewakili jantina pengikut anda. Anda juga akan mendapat nombor peratusan untuk setiap kumpulan.

Bolehkah Anda Menyemak Sejarah TikTok Anda?

Walaupun tidak ada pilihan langsung pada aplikasi TikTok anda yang akan membolehkan anda melihat sejarah video yang ditonton, ada jalan penyelesaiannya. Ini termasuk memuat turun folder dengan data TikTok anda.

1. Buka aplikasi TikTok di telefon anda.

2. Pergi ke profil anda dan klik pada tiga titik di sudut kanan atas skrin.

3. Pergi ke bahagian "Privasi".

4. Ketuk "Personalisasi dan Data" dan kemudian "Muat turun data anda."

5. Tekan "Minta fail data" untuk menyelesaikan. Proses ini akan memerlukan sedikit masa, tetapi selepas itu, anda dapat memuat turunnya sebagai fail zip.

6. Muat turun fail apabila sudah siap dan pergi ke folder "Activity".

7. Cari fail "VideoBrowsingHistory.txt" dan buka. Anda akan melihat senarai semua video yang ditonton, termasuk cap waktu dan pautan.

Anda boleh menggunakan kaedah ini jika anda benar-benar perlu mencari video yang sebelumnya tidak anda simpan ke bahagian video yang anda sukai.

Mengapa Saya Tidak Dapat Melihat Analisis di TikTok?

Untuk mendapatkan akses ke TikTok Analytics, anda harus beralih ke Akaun Pro.

1. Pergi ke halaman "Tetapan dan Privasi" di TikTok anda.

2. Pergi ke bahagian "Urus Akaun Saya".

3. Ketuk atau klik pada "Tukar ke Akaun Pro."

Setelah melakukannya, anda akan dapat melihat analisis anda di bawah halaman "Akaun Pro" dalam tetapan anda. Sekiranya anda menggunakan TikTok di desktop anda, arahkan kursor ke gambar profil anda di sudut kanan atas dan klik pada "Lihat Analisis".

Apa Yang Perlu Tahu Pemasar Tentang TikTok?

Sekiranya anda seorang pemasar yang ingin mempromosikan produk atau jenama anda di TikTok, anda harus mula menggunakan Analitis hari ini. Anda boleh menggunakan alat ini dengan baik tanpa mengira industri di mana anda berada.

Contohnya, jika anda menjual produk rambut kepada wanita di AS, anda boleh menjejaki kempen pemasaran anda melalui analisis TikTok. Sekiranya sebahagian besar pertunangan anda berasal dari lelaki yang tinggal di Kanada, anda tahu sudah waktunya untuk membina semula strategi pemasaran anda.

Setiap perincian metrik yang anda dapati di halaman analisis anda dapat membantu anda mencapai hasil yang lebih baik. Contohnya, mengetahui jenis kandungan yang paling banyak mendapat reaksi atau pandangan akan membantu anda memahami keperluan khalayak anda dengan lebih baik.

Belajar Dari Kandungan Anda dan Jadikannya Lebih Baik

Naikkan profil TikTok anda ke tahap seterusnya - mulailah mendapatkan gambaran mengenai metrik pengikut anda. Dengan belajar secara berkala dari analitik halaman anda, anda dapat memberi ruang untuk kandungan yang lebih menarik yang akan mengatasi pesaing anda. Dalam artikel ini, kami telah memberi anda gambaran umum tentang cara memeriksa analitik anda dan memanfaatkannya secara maksimal.

Bahagian analisis TikTok mana yang penting untuk anda? Bagaimana analitik membantu anda meningkatkan kandungan bahagian anda dalam aplikasi? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.