Cara Memeriksa Generasi Laptop Apa Yang Anda Miliki

Intel telah menguasai pasaran komputer riba selama bertahun-tahun dengan siri pemproses Core. Dari penampilannya, yang ke-9 yang tersedia dan ke-10 yang akan datang pasti akan mengukuhkan kedudukan siri ini lebih jauh.

Cara Memeriksa Generasi Laptop Apa Yang Anda Miliki

Sekiranya anda ingin menjual komputer riba atau ingin menaik taraf, sangat penting untuk mengumpulkan sebanyak mungkin maklumat mengenai pemprosesnya. Selain frekuensi, anda juga harus mendapatkan nama model dan generasi.

Beberapa sistem operasi menjadikannya lebih mudah untuk mendapatkan maklumat CPU utama daripada yang lain. Dalam artikel ini, kita akan melihat tiga perkara utama - Windows, Mac OS, dan Linux.

Konvensyen Penamaan Pemproses Intel

Dengan pengenalan siri pemproses Core, Intel juga mengadopsi satu set konvensyen dan peraturan penamaan. Sembilan generasi dan lebih dari sepuluh tahun kemudian, peraturannya masih terpakai. Mari lihat bagaimana mengenal pasti pemproses Intel Core.

Teras Intel

Sebagai contoh, komputer riba anda mungkin dikuasakan oleh Intel Core i7–7920HQ. Penunjukan i7 adalah apa yang disebut Intel sebagai pengubah jenama dan memberitahu anda jenis pemproses Intel Core utama yang anda miliki. Sehingga generasi ke-9, i7 adalah bahagian unggulan, yang dibuat untuk mesin yang terbaik.

Mari kita kaji sebutan berangka 7920. Nombor 7 di kedudukan pertama bermaksud bahawa pemproses anda tergolong dalam generasi ke-7. Nombor 6 bermaksud bahawa ia adalah pemproses generasi ke-6, nombor 5 bahawa ia adalah model generasi ke-5, sementara pemproses dengan sebutan berangka tiga digit tergolong dalam generasi pertama. Model generasi ke-9 terkini mempunyai nombor 9 di kedudukan pertama.

Tiga digit yang selebihnya adalah angka digit SKU pemproses. Dalam kes ini, pemproses dalam komputer riba khayalan anda adalah 920, yang teratas di bahagian Prestasi bahagian pemproses Kaby Lake Mobile.

Beberapa pemproses juga mempunyai akhiran huruf yang melekat padanya. Dalam kes yang diperiksa, pemproses mempunyai huruf H dan Q pada akhir. Singkatan khusus ini digunakan untuk menunjukkan pemproses mudah alih dan komputer riba quad-core dengan grafik onboard kelas atas.

Pemproses bahagian mudah alih Intel Core juga boleh mempunyai pelbagai akhiran lain. Berikut adalah beberapa yang paling umum dan penjelasan mengenai maksudnya:

 1. H bermaksud grafik mewah.
 2. Akhiran HK ditambahkan ke pemproses yang tidak terkunci dengan grafik mewah.
 3. U bermaksud kuasa yang sangat rendah dan boleh didapati pada mesin yang lebih lemah.
 4. Y bermaksud kuasa yang sangat rendah, juga digunakan untuk mesin kelas rendah.
 5. M adalah untuk Mudah Alih. Penamaan ini digunakan sehingga generasi ke-4.
 6. MQ menetapkan pemproses quad-core mudah alih, juga digunakan hingga generasi ke-4.
 7. MX bermaksud Mobile Extreme Edition. Digunakan sehingga generasi ke-4.

Generasi ke-5 juga menampilkan barisan pemproses yang menggunakan huruf M dan bukannya i. Ini dibuat untuk mesin berprestasi rendah. Generasi ke-7 hanya mempunyai pemproses M3. Selepas itu, bahagian M dihentikan.

Tingkap

Sekiranya anda mempunyai komputer riba Windows, menentukan generasi pemproses Intel anda lebih mudah. Windows dengan mudah menunjukkan semua maklumat penting sistem kepada penggunanya. Ikuti langkah mudah ini.

Catatan: Kaedah ini digunakan untuk komputer riba yang menjalankan Windows 10.

 1. Klik dua kali pada ikon PC ini di Desktop.
 2. Klik kanan pada ikon PC ini di menu di sebelah kiri tetingkap.

  Klik Kanan pada PC Ini

 3. Pilih pilihan Properties dari menu drop-down.
 4. Komputer riba kemudian akan memaparkan maklumat sistem, termasuk generasi dan model Prosesor.

Tetingkap Sistem pada versi Windows yang lebih lama juga memaparkan model dan generasi pemproses, walaupun jalan ke sana mungkin berbeza dari generasi ke generasi.

Mac

Pengguna Mac agak sukar ketika datang ke generasi pemproses yang dipasang di bawah penutup komputer riba mereka. Apple terkenal dengan rahsia mengenai komponen yang dipasang dalam perantinya, termasuk Mac. Walaupun begitu, inilah cara memburu pemproses di dalam Mac anda.

 1. Buka Mengenai Mac Ini dan baca maklumat sistem yang tersedia. Maklumat mengenai pemproses kemungkinan besar hanya mengandungi model. Cari bilakah Mac anda dibuat dan modelnya.
 2. Lancarkan penyemak imbas anda dan pergi ke Every Mac
 3. Di sana, klik tab Mengikut Pemproses dan pautan Semua Pemproses di dalamnya.
 4. Tatal ke bawah senarai untuk mencari Mac anda. Di sebelah kanan nama model Mac anda akan terdapat nama lengkap pemproses yang dipasang.

  MacBook Pro

Sekiranya anda tidak keberatan menggunakan Terminal di Mac anda, anda boleh mencari maklumat pemproses di sana. Mari lihat bagaimana ia dilakukan.

 1. Lancarkan Terminal pada Mac anda.
 2. Jalankan arahan ini: sysctl machdep.cpu.brand.string. Keluarannya akan menunjukkan kepada anda nama model lengkap pemproses yang dipasang di Mac anda.
 3. Sebagai alternatif, anda boleh mengetahui maklumat pemproses menggunakan arahan ini: sysctl machdep.cpu.

Catatan: Tidak perlu memasukkan noktah di akhir arahan.

Linux

Pengguna Linux tidak boleh tersinggung di sebutan Terminal, kerana mereka harus menjadi yang paling mengenali semua pengguna OS utama. Sekiranya anda menjalankan Linux di Laptop, maklumat generasi dan model CPU anda hanya tinggal satu arahan. Mari lihat bagaimana mendapatkannya.

 1. Lancarkan Terminal.
 2. Jalankan arahan berikut: $ cat / proc / cpuinfo | grep ‘nama model’ | uniq.
 3. Terminal kemudian akan menyenaraikan nama lengkap pemproses di bawah penutup komputer riba.

  Penguin Linux

Dengan beberapa perintah terminal lagi, anda boleh mendapatkan maklumat seperti arsitektur CPU yang tepat, bilangan utas per teras, bilangan teras per soket, dan banyak lagi. Maklumat kekerapan juga hanya satu arahan.

Talkin '' Mengenai Generasi Saya

Pemproses i5 generasi ke-4 adalah pemproses yang sama sekali berbeza dengan rakan generasi ke-7. Walaupun mereka mempunyai frekuensi yang serupa, prestasi mereka hampir tidak dapat dibandingkan.

Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui generasi pemproses anda. Dengan begitu, anda akan mempunyai idea yang lebih jelas mengenai apa yang ingin anda tingkatkan atau apa yang anda jual.

Adakah anda tahu cara lain untuk mencari maklumat CPU? Sekiranya kami terlepas, beritahu kami di komen di bawah.