Cara Memeriksa Siapa yang Menyekat Anda di Twitter

Twitter membolehkan penggunanya menyesuaikan suapan mereka dan menyaring kandungan yang tidak mahu mereka lihat. Salah satu pilihannya ialah menyekat seseorang. Sekiranya anda tertanya-tanya sama ada anda telah disekat di Twitter tetapi tidak pasti cara mengesahkannya, anda berada di tempat yang betul.

Cara Memeriksa Siapa yang Menyekat Anda di Twitter

Dalam artikel ini, kami akan membincangkan cara memeriksa siapa yang menyekat anda di Twitter. Bersamaan dengan itu, kami akan menawarkan petua dan trik untuk digunakan jika anda ingin menyekat seseorang tanpa mereka menyedarinya atau mengelakkan daripada melihat kata-kata tertentu.

Cara Memeriksa Siapa yang Menyekat Anda di Twitter

Apabila seseorang menyekat anda, anda tidak akan menerima pemberitahuan mengenainya.

Inilah yang berlaku apabila anda disekat:

  • Anda tidak melihat tweet orang itu.
  • Anda tidak menerima pemberitahuan mengenai akaun mereka.
  • Anda tidak melihat komen atau balasan dalam perbualan orang itu.
  • Anda secara teknikal boleh menghantar mesej kepada mereka, tetapi mereka tidak akan menerimanya.

Sekiranya anda mengesyaki anda telah disekat di Twitter, berita buruknya ialah aplikasi tidak memberikan gambaran mengenai siapa yang melakukannya dan kapan. Namun, itu tidak bermaksud tidak ada cara untuk mengetahui siapa yang menyekat anda.

Yaitu, anda boleh memeriksa siapa yang menyekat anda di Twitter secara manual. Mungkin memerlukan sedikit masa untuk menyelesaikan prosesnya, tetapi Anda dapat memeriksanya dalam beberapa saat jika ada pemikiran pengguna tertentu.

Ikuti langkah di bawah untuk mengetahui sama ada seseorang menyekat anda di Twitter:

  1. Lawati laman web Twitter atau lancarkan aplikasi mudah alih.

  2. Cari orang yang dimaksudkan.

  3. Sekiranya anda melihat profil mereka, ini bermakna anda tidak disekat. Sekiranya anda melihat "Anda disekat. Anda tidak dapat mengikuti atau melihat Tweet [nama pengguna], "ini bermaksud mereka telah menyekat anda.

Walaupun ada yang menganggap tidak menerima pemberitahuan tentang disekat sebagai sesuatu yang disayangkan, Twitter mempunyai alasan yang kukuh di sebalik keputusan ini. Yaitu, keseluruhan tujuan menyekat seseorang adalah untuk mengelakkan interaksi yang tidak diingini atau tidak perlu. Twitter menghormati privasi penggunanya, itulah sebabnya ia tidak memberikan maklumat mengenai orang yang menyekat anda. Perkara yang sama berlaku apabila anda menyekat seseorang.

Gunakan Perkhidmatan Pihak Ketiga

Perkhidmatan pihak ketiga seperti Blolook sangat berguna jika anda ingin mengetahui berapa banyak orang yang telah menyekat akaun anda. Tetapi, aplikasi ini tidak memberikan gambaran mengenai nama orang.

Inilah cara menggunakannya:

  1. Buka penyemak imbas anda dan pergi ke Blolook.
  2. Log masuk ke akaun Twitter anda.
  3. Periksa bilangan orang yang menyekat anda.

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah Saya Menyekat Seseorang di Twitter Tanpa Mereka Mampu Memberitahu?

Seperti disebutkan, ketika anda menyekat seseorang di Twitter, mereka tidak akan menerima pemberitahuan mengenainya. Tetapi, mereka dapat mencari profil anda dan membuktikan bahawa mereka telah disekat.

Sekiranya anda tidak mahu melihat tweet atau komen seseorang, anda boleh mengeluarkannya dari suapan anda dengan membisukannya. Dengan begitu, anda tidak akan menyekatnya, tetapi anda tidak dapat melihat siaran mereka pada garis masa anda. Pengguna dengan akaun yang diredam tidak akan tahu bahawa anda telah membisukannya.

Membisukan akaun tidak bermaksud berhenti mengikutinya. Orang itu kekal dalam senarai pengikut anda, tetapi anda tidak akan melihat kemas kini. Selain itu, mereka masih dapat menghantar pesanan kepada anda, menyebut atau membalas kepada anda, dan anda masih akan menerima pemberitahuan mengenainya.

Anda juga boleh mematikan akaun yang tidak anda ikuti. Sekiranya demikian, anda tidak akan menerima pemberitahuan mengenai balasan dan sebutan oleh orang itu.

Twitter memberi anda dua cara untuk membisukan seseorang: dari tweet atau profil.

Inilah cara membisukan dari tweet:

1. Lawati laman web Twitter atau buka aplikasi mudah alih.

2. Cari tweet yang dimaksudkan dalam suapan anda.

3. Tekan tiga titik di sebelah tweet.

4. Tekan "Bisukan."

Sekiranya anda ingin mematikan profil, ikuti langkah-langkah di bawah:

1. Pergi ke laman web Twitter atau buka aplikasi mudah alih.

2. Cari orang yang anda mahu bisu dan buka profilnya.

3. Tekan tiga titik.

4. Pilih "Bisukan."

Twitter Melindungi Privasi Pengguna

Twitter tidak menawarkan pilihan untuk melihat siapa yang menyekat anda. Aplikasi ini peduli untuk melindungi privasi setiap pengguna, itulah sebabnya anda tidak menerima pemberitahuan ketika anda disekat. Sekiranya anda mengesyaki pengguna tertentu menyekat anda, anda boleh mencari profil mereka dan memeriksa sama ada anda disekat. Anda juga boleh menggunakan perkhidmatan pihak ketiga untuk melihat berapa banyak orang yang menyekat anda.

Kami harap artikel ini mengajar anda cara memeriksa siapa yang menyekat anda di Twitter. Lebih-lebih lagi, kami harap anda mendapat gambaran tentang cara berhenti melihat siaran seseorang tanpa mereka dapat memberitahu dan cara membisukan kata-kata tertentu.

Apa yang anda lakukan apabila anda tidak mahu melihat tweet seseorang? Adakah anda menggunakan salah satu kaedah yang telah kami sebutkan di atas? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.