Bolehkah Anda Memeriksa Siapa yang Menyukai Komen Anda di YouTube? Tidak!

Adakah anda tertanya-tanya siapa yang menunjukkan cinta kepada anda dengan menyukai komen yang anda tinggalkan di YouTube? Sekiranya ya, anda tidak keseorangan.

Bolehkah Anda Memeriksa Siapa yang Menyukai Komen Anda di YouTube? Tidak!

YouTube membolehkan anda memberi komen mengenai apa sahaja di seluruh platform selagi pemilik kandungan tidak dapat menggunakannya. Ini boleh menjadi komen mengenai lagu, tutorial mengenai resipi, klip lucu yang menjadi tren untuk sementara waktu, atau bahkan komen pada komen orang lain.

Sama ada anda seorang pencipta kandungan, artis, atau hanya peminat, suka suka pada komen boleh sangat menarik.

Apabila seseorang menyukai komen anda, ini menunjukkan bahawa mereka setuju dengan sentimen anda atau sekurang-kurangnya dapat mengetahui apa yang anda katakan lucu, bijaksana, atau bahkan menggalakkan. Adalah wajar untuk mengetahui siapa orang-orang ini, walaupun hanya nama mereka dan dari mana asalnya.

Oleh itu, bolehkah anda benar-benar memeriksa siapa yang menyukai komen anda di YouTube? Teruskan membaca untuk mengetahui.

Bolehkah Saya Melihat Siapa yang Menyukai Komen Saya di YouTube?

Walaupun YouTube didirikan sebagai platform untuk memungkinkan orang menonton video (muzik, filem, klip peribadi, dll.), Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, alat ini menjadi alat yang kuat bagi pencipta untuk berkongsi idea dan visi mereka dengan dunia. Dari klip acara sukan dari rumah atau tutorial memasak buatan sendiri hingga pertunjukan komedi langsung dan konsert muzik, YouTube menyediakan jalan yang boleh diakses untuk kreativiti dan promosi diri.

Komen telah menjadi bahagian semula jadi dari ekosistem YouTube. Sebenarnya, bahagian komen YouTube menggunakan susun atur grafik yang hampir sama seperti yang berlaku semasa ia bermula.

Sebahagian besarnya, komen cukup rendah dan mengandungi kebanyakan mesej positif seperti "Kerja bagus, Ken. Saya peminat terbesar anda. " Dan bahagian yang terbaik? Penonton boleh memberikan tanda jempol untuk menunjukkan bahawa mereka menyukai komen.

Tetapi mengapa suka sangat besar, anda mungkin bertanya.

Penyelidikan menunjukkan bahawa pengesahan sosial berperanan dalam menjaga mood kita. Ia juga berspekulasi bahawa jiwa manusia memberi respons positif terhadap dorongan apa pun. Untuk tujuan ini, mendapatkan suka di YouTube dapat membuat anda merasa lebih bahagia dan lebih bertenaga.

Malangnya, tidak ada cara untuk memeriksa siapa yang menyukai komen anda di YouTube - sekurang-kurangnya buat masa ini. Walaupun YouTube memberikan pemberitahuan kepada anda setiap kali seseorang menyukai komen anda, mereka tidak mendedahkan identiti orang itu.

YouTube tidak menjelaskan sebab sebenar mengapa mereka tidak mendedahkan maklumat ini, tetapi terdapat beberapa hujah yang masuk akal.

Pertama, menyimpannya tanpa nama membantu melindungi dan menegakkan keselamatan dan privasi pengguna. Mendedahkan data anda kepada pengguna lain dapat membuat Anda rentan terhadap pancingan data, pemerasan, atau kempen pemasaran yang agresif untuk produk yang tidak anda perlukan.

Selain itu, tidak semua orang di YouTube akan bersetuju dengan sentimen anda. Walaupun komen anda menarik beratus-ratus atau ribuan suka, ia mungkin tetap salah. Anda mungkin disasarkan untuk serangan peribadi dan mesej kebencian hanya kerana pandangan anda tidak sesuai dengan idea, kepercayaan, atau kecenderungan politik orang lain.

Privasi nampaknya menjadi masalah yang dianggap serius oleh YouTube. Dasar syarikat mengatakan bahawa mereka tidak memperdagangkan data pengguna, dan banyak yang dilakukan untuk memastikan orang tidak dapat memanfaatkan pengguna dengan mudah.

Sebagai tambahan, kerangka operasi YouTube nampaknya tidak memberikan banyak nilai kepada suka pada komen.

Walaupun suka mempunyai faktor "merasa baik" dan dapat mendorong pengguna meluangkan lebih banyak masa untuk menonton kandungan baru dan menarik pengguna lain di platform, mereka tidak memperhitungkan sistem ganjaran syarikat. Anda tidak akan dikenali walaupun komen anda menarik jumlah suka paling tinggi. Ini mungkin satu lagi sebab mereka lebih suka menyimpan identiti.

Soalan Lazim Tambahan

Apa yang Berlaku Semasa Anda Membuat Komen di YouTube?

Apabila anda menghantar komen, komen disimpan di pangkalan data YouTube di samping nama pengguna anda. Perincian lain yang diambil termasuk ID video, cap waktu, dan ID komen ibu bapa jika anda membalas komen orang lain. Sebarang suara positif atau undi yang anda terima disimpan sebagai nombor. Maklumat pengguna di sebalik suka tersebut tidak dapat dirakam. Identiti mereka nampaknya tidak penting - sekurang-kurangnya di mata para pembangun YouTube.

Apa Yang Terjadi Apabila Seseorang Suka Komen Saya di YouTube?

Apabila ada yang menyokong komen anda, anda akan mendapat penghargaan di bawah komen tersebut. Setiap "suka" berjumlah satu titik. Namun, tidak seperti pandangan, suka tidak dapat ditebus dan tidak dapat memberi anda ganjaran wang.

Mereka Suka Saya, Mereka Tidak Suka Saya

Anda mungkin menemui beberapa orang di luar sana yang meminta anda memasang pautan atau mengunjungi beberapa laman web untuk memeriksa siapa yang menyukai komen anda di YouTube. Jangan jatuh untuk perkara itu: tidak mungkin. Sehingga YouTube bersetuju untuk mendedahkan identiti mereka yang menyukai komen, kami hanya dapat menikmati kenyataan bahawa seseorang di luar sana bersetuju dengan pandangan kami.

Sebaliknya, menyembunyikan identiti mereka yang menyukai komen anda mungkin merupakan perkara yang baik berkaitan keselamatan dan keselamatan sebagai pengguna. Sekiranya identiti bersifat terbuka, penipu mungkin menggunakan komen anda sebagai umpan untuk memikat anda dan akhirnya mencuri data peribadi anda untuk keuntungan yang mementingkan diri sendiri.

Adakah anda suka YouTube? Adakah anda biasa meninggalkan komen pada video yang anda sukai?

Beritahu kami di bahagian komen di bawah.