Cara Melihat Siapa yang Melihat Sorotan Instagram Anda

Tidak diragukan lagi Instagram adalah salah satu aplikasi perkongsian foto dan video paling popular di dunia, dengan lebih dari satu bilion pengguna. Pengguna Instagram memuat naik sejumlah gambar dan video dan menghantar mesej terus berulang-ulang.

Pada bulan Ogos 2016, Instagram memperkenalkan "Stories", sebuah ciri yang banyak disalin dari Snapchat tetapi diberi penerapan Instagram yang mantap. Sorotan Instagram serupa dengan Cerita, kecuali yang disematkan secara kekal di profil anda sehingga anda menghapusnya.

Sorotan terdapat di bahagian depan dan tengah halaman profil Instagram anda, yang membolehkan anda menyampaikan apa yang anda mahukan atau perniagaan anda. Oleh kerana Sorotan tidak akan dipadamkan selepas 24 jam seperti Cerita, anda boleh mengeditnya secara berkala untuk memastikan profil anda sentiasa segar dan menarik.

Inilah cara anda dapat melihat berapa banyak tontonan yang diserlahkan oleh sorotan tertentu, dan bagaimana untuk memberitahu siapa yang telah melihat Sorotan Instagram anda.

Cara Melihat Jumlah Paparan di Sorotan Instagram

Secara berkala, anda mungkin ingin melihat berapa banyak pandangan yang diterima oleh Sorotan Instagram, sama ada kerana ingin tahu atau untuk tujuan perniagaan. Jumlah tontonan bermanfaat kerana mereka memberitahu anda bila hendak menukar atau menghapusnya berdasarkan prestasi mereka. Walau bagaimanapun, jumlah tontonan dan siapa yang melihat sorotan tertentu terhad pada jangka masa 48 jam. Selepas tempoh itu, statistik tersebut akan hilang selama-lamanya. Inilah cara untuk melihat jumlah Sorotan di Instagram.

  1. Lawati akaun Instagram anda dan pergi ke bahagian profil anda.

  2. Klik pada sorotan untuk membukanya.

  3. Di bahagian kiri bawah di sebelah "Dilihat oleh," kiraan pandangan semasa ditunjukkan.

Cara Memeriksa Siapa yang Melihat Sorotan Anda

Untuk melihat sama ada akaun tertentu telah melihat Sorotan anda, atau jika anda ingin tahu siapa yang melihatnya, ikuti langkah di bawah. Sekali lagi, anda terhad pada jangka masa 48 jam. Sorotan anda kekal sehingga anda menghapusnya, tetapi statistik paparan mempunyai masa yang terhad.

  1. Navigasi ke profil anda di Instagram.

  2. Ketik ikon Sorotan yang anda mahukan maklumat.

  3. Ketik pada "Dilihat oleh" butang di sudut kiri bawah skrin untuk melihat senarai orang yang melihat sorotan anda.

Anda juga dapat menyembunyikan sorotan dari seseorang jika dikehendaki, dan anda selalu boleh mengurungkannya dengan mengubah tetapan privasi di menu Tetapan.

Soalan Lazim Pengurusan Sorotan Instagram

Bolehkah anda melihat Cerita Sorotan Instagram tanpa mengetahui poster?

Tidak, anda tidak boleh. Namun, ada cara untuk melihat cerita seseorang tanpa mereka mengetahui bahawa itu adalah anda. Anda boleh melakukannya dengan membuat akaun Instagram baru, dan menonton sorotan mereka dari akaun yang baru dibuat. Mereka tidak dapat membuktikan itu adalah anda kecuali anda menggunakan kesamaan anda.

Namun, jika akaun Instagram bersifat peribadi, cerita dan sorotan juga menjadi peribadi, jadi anda harus menghantar permintaan ikuti untuk dapat melihatnya.

Bolehkah saya melihat siapa yang melihat Kisah Instagram saya yang saya hantar dalam Sorotan selepas 24 Jam?

Ya, anda pasti dapat melihat semua orang yang melihat Kisah Instagram anda kerana ia disiarkan dalam Sorotan. Walau bagaimanapun, anda hanya dapat melihat jumlah penonton dan jumlah tontonan selama 48 jam, maka kedua elemen tersebut akan hilang selamanya. Anda masih boleh melihat sorotan sehingga anda menghapusnya.

Bolehkah anda melihat berapa kali seseorang melihat Kisah Sorotan Instagram anda?

Tidak, anda tidak dapat melihat berapa kali seseorang melihat kisah Sorotan Instagram anda. Sorotan Instagram hanya menerima jumlah tontonan dan siapa yang melihatnya, bukan berapa kali mereka melihatnya. Orang yang melihat cerita anda dapat melihatnya sejuta kali, dan anda tidak akan pernah tahu. Ini mungkin yang terbaik.

Bolehkah seseorang melihat jika saya melihat Kisah Instagram atau Cerita Sorotan mereka jika saya tidak mengikutinya?

Ya, Cerita Instagram akan menunjukkan kepada sesiapa sahaja yang melihat cerita anda, pengikutnya atau tidak, walaupun mengejar tidak digalakkan. Sekiranya anda mahu seseorang tidak mengetahui bahawa anda adalah orang lain, buatlah akaun lain tanpa foto anda atau terjunlah dan jadilah pengikutnya!

Mengakhiri

Secara keseluruhan, Sorotan Instagram mewakili kaedah terbaik untuk menyimpan cerita kegemaran anda dan membagikannya secara kekal dengan pengikut anda. Mereka yang mempunyai perniagaan maju pasti menganggap mereka berguna untuk mempromosikan produk dan syarikat mereka. Walau apa pun, dengan kemampuan untuk melihat siapa yang telah melihat Sorotan anda dan berapa banyak orang yang melihatnya, ditambah dengan kemampuan untuk menghapus dan mengubah sorotan anda sesuai yang anda sukai, Instagram tentunya merupakan cara yang baik untuk “menonjolkan” kehidupan atau perniagaan anda. Malangnya, lebih baik jika statistik tontonan kekal, atau paling tidak, lebih lama daripada 48 jam.

Adakah anda mempunyai pengalaman, petua, trik, atau pertanyaan yang berkaitan dengan melihat jumlah penonton dan siapa yang melihat kisah Instagram anda? Tinggalkan komen di bahagian di bawah.