Cara Mematikan Log Masuk Auto Google Chrome

Sebelumnya ketika menggunakan Penyemak Imbas Chrome, pengguna dapat masuk ke berbagai laman web Google seperti Gmail, Google Docs, atau Google Drive tanpa perlu masuk ke penyemak imbas Chrome itu sendiri.

Bermula di Chrome Versi 69, bagaimanapun, Google secara diam-diam memperkenalkan fitur "auto-login" yang secara automatik akan memasukkan anda ke Chrome ketika anda masuk ke perkhidmatan Google seperti Gmail.

Ini mengecewakan bagi banyak pengguna, kerana ada yang lebih suka menggunakan akaun tempatan di Chrome dan menggunakan perkhidmatan Google secara berasingan. Dalam beberapa keadaan, mereka mungkin berkongsi penyemak imbas dengan pengguna lain dan tidak mahu keluar dari akaun mereka secara tiba-tiba. Banyak pengguna merasa sakit hati kerana tidak dapat mematikan ciri log masuk automatik itu. Syukurlah, Google memperhatikan maklum balas dari penggunanya yang mementingkan privasi, dan mengaktifkan pilihan untuk mematikan log masuk automatik dengan pelepasan Chrome 70.

Dalam artikel ini, kami akan memberi anda panduan mengenai cara menonaktifkan log masuk automatik di Google Chrome.

Lumpuhkan Log Masuk Auto Chrome di Desktop Anda

Pertama, pastikan anda menggunakan Chrome 70 atau yang lebih baru. Anda boleh memeriksa versi Chrome anda dengan memilih Chrome menu tarik-turun kemudian memilih Mengenai Google Chrome.

Cara alternatif untuk mencari versi Chrome anda adalah dengan memetik ikon dengan tiga titik di sudut kanan atas dan memilih Tolonglah kemudian Mengenai Google Chrome.

Ini kemudian akan membawa anda ke layar yang menunjukkan versi Google Chrome anda.

Untuk mematikan log masuk automatik di Google Chrome di desktop anda, ikuti arahan berikut:

  1. Pilih Chrome menu tarik-turun di kiri atas tetingkap penyemak imbas anda

  2. Pilih Keutamaan dari menu tarik-turun

  3. Tatal ke bawah kemudian klik Mahir untuk memperluaskan pilihan

  4. Togol Benarkan log masuk Chrome ke kedudukan mati

  5. Klik Matikan untuk mengesahkan anda mahu "Matikan penyegerakan dan pemperibadian "

.

Untuk menguji bahawa ini berfungsi, tutup dan kemudian buka semula Chrome. Dengan log masuk automatik Chrome dilumpuhkan, anda boleh log masuk ke laman web Google seperti Gmail atau Dokumen dan, seperti pada versi Chrome yang lebih lama, tetap log keluar dari penyemak imbas.

Lumpuhkan Log Masuk Auto Chrome untuk Android

Secara lalai, Aplikasi Google Chrome untuk peranti Android membolehkan ciri log masuk automatik. Walau bagaimanapun, anda boleh mematikannya secara manual dengan mengikuti langkah-langkah ini.

  1. Buka Aplikasi Google Chrome anda.

  2. Ketuk ikon tiga titik di sebelah kanan atas skrin.

  3. Kemudian, ketik Tetapan.

  4. Ketik Kata Laluan.

  5. Ketuk kotak centang di sebelah Auto Log masuk untuk membuang tanda centang.

Perlu diingat bahawa log masuk automatik nampaknya diaktifkan secara lalai pada versi Chrome saat ini, jadi sementara anda dapat mematikannya, anda harus ingat untuk melakukannya semasa menyiapkan penyemak imbas baru untuk mengelakkan penyambungan akaun anda secara tidak sengaja .

Terdapat kelebihan untuk mempunyai ciri log masuk automatik seperti menyegerakkan sejarah dan penanda halaman anda di semua peranti dan komputer. Ini sangat berguna dan dapat menjimatkan masa anda masuk, jadi anda selalu dapat menghidupkan semula log masuk automatik jika anda ingin memanfaatkan ciri tersebut.

Adakah anda mempunyai petua atau trik untuk meningkatkan privasi anda menggunakan Google Chrome? Sekiranya ada, sila beritahu kami mengenai perkara ini di komen di bawah!