Ulasan Chillblast Fusion Quasar

Ulasan Chillblast Fusion Quasar

Gambar 1 dari 5

Chillblast Fusion Quasar

Chillblast Fusion Quasar
Chillblast Fusion Quasar
Chillblast Fusion Quasar
Chillblast Fusion Quasar
£ 600 Harga semasa dikaji

Chillblast tidak asing lagi untuk melayani komputer desktop berprestasi tinggi, jadi kami mempunyai harapan tinggi untuk desktop Fusion terbarunya. Dengan persembahan yang kuat di semua kategori, Fusion Quasar tidak mengecewakan.

Chillblast belum menggunakan perkakasan teras. Ia bermula dengan dendam permainan yang besar. Daripada bergantung pada grafik Intel pada CPU yang agak anemia, Quasar mempunyai kad grafik AMD Radeon R7 260X berjenama Sapphire yang tersendiri. R7 260X keluar berayun di penanda aras grafik Crysis kami, mencapai purata 123fps pada tetapan kualiti Medium dan 71fps pada Tinggi. Itu adalah skor terbaik untuk PC harga ini.

Chillblast Fusion Quasar

Sistem ini bukan mengenai permainan, bagaimanapun, seperti yang dibuktikan dengan kemasukan pemproses Haswell Intel Core i5-4670K, overclocked hingga 4.3GHz dan disokong oleh dua batang RAM DDR3 4GB. Penyediaan ini menghasilkan skor Keseluruhan pencerobohan 1.14 dalam ujian Penanda Aras Dunia Nyata kami, meletakkan Fusion Quasar di tempat pertama untuk prestasi aplikasi.

Tidak semuanya bergantung pada CPU, walaupun; Pilihan penyimpanan Chillblast juga berperanan. Daripada cakera keras mekanikal standard, Quasar mempunyai HDD hibrid Desktop. "SSHD" ini menggabungkan cache SSD 8GB dengan cakera mekanikal 7.200 rpm, 1TB dan beberapa firmware pintar untuk mempercepat pemuatan fail biasa, seperti aplikasi yang dapat dilaksanakan. Ini mempunyai kesan untuk meningkatkan skor sistem dalam elemen Responsibility penanda aras kami ke tahap seperti SSD, sambil mengurangkan kos.

Binaannya

Komponen kuat Fusion Quasar diletakkan di dalam sarung menara Zalman Z3 Plus yang kelihatan polos. Tetapi walaupun reka bentuknya tidak menarik perhatian, ia tetap mementingkan kepraktisan.

Secara luaran, ini dicapai berkat rangkaian pelabuhan yang baik. Di bahagian atas casis terdapat bicu audio dan mikrofon 3.5mm, ditambah satu port USB 3 dan dua USB 2. Di bahagian belakang, anda akan menemui Gigabit Ethernet, dua lagi port USB 2 dan empat USB 3. Terdapat juga output video HDMI, VGA dan DVI pada pesawat belakang motherboard, dengan dua DVI, satu HDMI dan output DisplayPort pada kad grafik ini.

Chillblast Fusion Quasar

Buka skru ibu jari dan panel sisi meluncur dengan mudah, menunjukkan bahagian dalaman yang luas dan bebas kekacauan. Papan induk dipasang pada dulang yang menyisakan sekitar satu inci ruang di antara ia dan dinding belakang, yang telah digunakan di sini untuk memasang kabel dengan rapi dari pandangan.

Terdapat bahaya dengan pendekatan seperti ini bahawa lebih sukar untuk mengakses kabel kuasa apabila anda perlu menambah pemacu, namun ini tidak berlaku. Keluarkan panel sebelah kanan dan anda akan melihat bahawa yang perlu anda lakukan untuk membebaskan kabel yang berkaitan ialah membuka tali zip atau dua.

Di bahagian bawah casis, ke arah depan, terdapat sangkar pemacu empat teluk tanpa alat. Bagi mereka yang ingin menambah pemacu tambahan atau menaik taraf dari pemacu hibrid yang sudah dipasang, Fusion Quasar telah anda lindungi.

Chillblast Fusion Quasar

Motherboard Gigabyte GA-Z87-HD3 juga mempunyai banyak potensi peningkatan dengan lima soket SATA / 600, dua slot RAM percuma, slot PCI Express x4 percuma dan dua slot PCI konvensional percuma. Sekali lagi, ada banyak ruang untuk dikembangkan, sekiranya anda mahu.

Di mana Chillblast benar-benar mengagumkan, bagaimanapun, adalah dengan kawalan kebisingannya. Kipas pengambilan dan ekzos sistem penyejukan menghasilkan lebih sedikit daripada udara yang lembut, walaupun CPU dan GPU hampir habis.

Keputusan

Chillblast Fusion Quasar menawarkan pakej serba lengkap: kekuatan pemprosesan yang kuat, keupayaan permainan yang hebat dan binaan yang seimbang dengan potensi peningkatan yang serius.

Ini adalah PC yang sangat baik dengan harga £ 600, dan ia menuntut tempat teratas A-List kami untuk PC anggaran terbaik.

Jaminan

Jaminan 5 thn kembali ke pangkalan

Spesifikasi asas

Jumlah kapasiti cakera keras 1,000GB
Kapasiti RAM 8.00GB

Pemproses

Keluarga CPU Intel Core i5
Kekerapan nominal CPU 3.40GHz
Kekerapan overclocked CPU 4.30GHz
Soket pemproses LGA 1150
HSF (kipas heatsink) Arctic Cooling Freezer 7 Pro

Papan induk

Papan induk Gigabyte GA-Z87-HD3
Slot PCI konvensional percuma 2
Jumlah slot PCI konvensional 2
Slot PCI-E x16 percuma 0
Jumlah slot PCI-E x16 1
Slot PCI-E x8 percuma 0
Jumlah slot PCI-E x8 0
Slot PCI-E x4 percuma 1
Jumlah slot PCI-E x4 1
Slot PCI-E x1 percuma 1
Jumlah slot PCI-E x1 2
Penyambung SATA dalaman 0
Penyambung PATA dalaman 0
Penyambung disket dalaman 0
Kelajuan penyesuai berwayar 1,000Mbit / saat

Ingatan

Jenis memori DDR3
Soket memori percuma 2
Jumlah soket memori 4

Kad grafik

Kad grafik AMD Radeon HD R7 260X
Pelbagai kad SLI / CrossFire? tidak
Tetapan prestasi 3D Rendah
RAM kad grafik 2.00GB
Keluaran DVI-I 3
Keluaran HDMI 2
Keluaran VGA (D-SUB) 1
Keluaran DisplayPort 1
Bilangan kad grafik 1

Cakera Keras

Cakera Keras Seagate Desktop ST1000DX001 SSHD
Kapasiti 1.00 TB
Antara muka cakera dalaman SATA / 600
Kelajuan gelendong 7,200 RPM
Saiz cache 64MB

Kes

Casis Zalman Z3 Plus
Format kes Menara penuh
Dimensi 192 x 465 x 430mm (WDH)

Bekalan kuasa

Bekalan kuasa FSP Aurum 80 Plus FSP600-50ARN
Peringkat bekalan kuasa 600W
Kecekapan bekalan kuasa 80%

Teluk memandu percuma

Panel depan percuma 5.25in teluk 2

Pelabuhan belakang

Port USB (hilir) 4
Port tetikus PS / 2 tidak
Modem tidak

Pelabuhan hadapan

Port USB panel depan 3
Pembaca kad memori panel depan tidak

Sistem operasi dan perisian

Keluarga OS Windows 8

Kebisingan dan kekuatan

Penggunaan kuasa terbiar 41W
Penggunaan kuasa puncak 252W

Ujian prestasi

Tetapan rendah prestasi 3D (crysis) 204fps
Tetapan prestasi 3D Rendah
Skor Penanda Aras Dunia Nyata keseluruhan 1.14
Skor respons 1.01
Skor media 1.29
Skor berbilang tugas 1.11