Cara Menambah Pencetak Tanpa Wayar ke Chromebook Anda

Bilakah kali terakhir anda mencetak dokumen? Sekiranya anda pengguna Chromebook, anda mungkin tidak pernah merancang untuk mencetak apa-apa. Komputer riba yang disokong oleh OS Chrome berpusat di sekitar perkhidmatan awan dan hampir tidak memerlukan kertas.

Masih ada pengecualian, dan kertas belum habis sepenuhnya. Anda mungkin perlu mencetak dokumen kata, tiket filem, atau jadual perjalanan. Oleh itu, ada baiknya mengetahui cara menyambungkan pencetak tanpa wayar ke Chromebook anda. Dalam artikel ini, kami akan membimbing anda melalui proses penyiapan.

Menyiapkan Pencetak Tanpa Wayar pada Chromebook

Mari mulakan dengan menyambungkan Chromebook anda ke pencetak tanpa wayar. Perkara yang paling penting untuk diingat ialah Chromebook dan pencetak anda harus disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang sama.

Sekarang, ikuti langkah berikut untuk menambahkan pencetak tanpa wayar ke Chromebook anda:

 1. Pada skrin Chrome anda, pilih waktu di sudut kanan bawah.
 2. Kemudian, klik pada Mahir.
 3. Sekarang, pilih Percetakan> Pencetak.
 4. Pilih Pencetak yang ada untuk disimpan, dan apabila anda melihat pencetak anda klik Jimat.
 5. Pastikan anda melihat nama pencetak wayarles anda di bahagian atas skrin dan bawah Pencetak yang Disimpan.

  Tambah Pencetak Tanpa Wayar

Dalam kebanyakan kes, prosesnya berjalan lancar. Namun, jika anda mengalami masalah dengan menyimpan pencetak, anda boleh mencuba beberapa tetapan lanjutan.

 1. Klik pada Sediakan di sebelah nama pencetak anda.
 2. Dari skrin pop timbul, pilih model dan pengeluar pencetak anda.
 3. Klik pada Tambah.
 4. Periksa sama ada pencetak telah muncul di bahagian atas skrin.

  Chromebook Tambah Pencetak Tanpa Wayar

Sekiranya anda tidak dapat menemui pencetak anda dalam senarai model dan pengeluar, anda boleh menentukan PPDnya (Penerangan Pencetak PostScript). Yang harus Anda lakukan adalah mengklik "Browse" pada layar pop-up, di sebelah "Atau tentukan PPD pencetak anda."

Anda juga boleh menambahkan pencetak anda secara manual dengan menambahkan semua maklumat sendiri. Anda boleh menaip namanya, alamat IP, protokol, dan barisan. Namun, jika anda cuba menyambung ke pencetak awam, seperti di sekolah atau tempat kerja, anda mungkin perlu bertanya terlebih dahulu kepada pentadbir.

Menyiapkan Pencetak dengan Kabel USB

Anda sentiasa boleh menyiapkan pencetak dengan kabel USB sekiranya anda tidak dapat menyambungkannya secara wayarles. Sekiranya pencetak anda lebih tua, mungkin ini adalah kaedah terbaik.

Prosesnya hampir sama dengan kaedah tanpa wayar. Satu-satunya perbezaan ialah anda perlu menyambungkan pencetak dengan kabel USB. Komputer riba anda harus mengenali pencetak dengan segera, dan anda boleh meneruskan proses menambahkannya.

Mencetak Dokumen

Setelah Chromebook dan pencetak anda disambungkan, sudah tiba masanya untuk mencetak dokumen anda. Sangat mudah, ikuti langkah berikut:

 1. Buka halaman yang ingin anda cetak.
 2. Tekan Ctrl + P pada masa yang sama.
 3. Sekarang klik pada anak panah Bawah di sebelah Destinasi.
 4. Klik "Lihat lebih banyak ..."
 5. Pilih pencetak anda. Sekiranya anda tidak melihat pencetak anda, klik "Urus".
 6. Klik pada "Cetak."

Pencetak anda akan mula mencetak dokumen dengan segera. Tetapi sebelum anda menekan "Cetak", pastikan bahawa semua tetapan adalah seperti yang anda mahukan. Anda dapat memilih "More Settings" untuk mengubah ukuran kertas, tata letak, dll.

Pencetak Tanpa Wayar

Penyelesaian Masalah Pencetak pada Chromebook

Semua orang mempunyai masalah pencetak sebelumnya - anda menekan Print, tetapi kertasnya tidak keluar. Tidak mengetahui apa yang salah boleh menjadi sangat mengecewakan. Walau bagaimanapun, biasanya kesalahan kecil, dan anda harus kembali ke tetapan untuk memperbaikinya. Inilah yang anda buat:

 1. Pilih masa (sudut kanan bawah) dan kemudian Tetapan.
 2. Sekarang, klik pada Mahir dan seterusnya Percetakan, diikuti oleh Pencetak.
 3. Klik pada nama pencetak anda dan kemudian Edit.
 4. Lihat semua maklumat pencetak. Awas kesalahan ejaan.

Sekiranya semuanya betul, anda boleh mencuba mengeluarkan dan menambahkan pencetak anda sekali lagi. Pilih Keluarkan di sebelah nama pencetak anda dan menjalani proses penyediaan sekali lagi.

Dan jika anda masih tidak dapat mencetak dari Chromebook anda, sebaiknya hubungi pengeluar pencetak secara langsung.

Cara Menambah Pencetak Tanpa Wayar

Meninggalkan Cetakan dengan Chromebook Anda

Pencetak tanpa wayar adalah alat yang luar biasa yang menjadikan kehidupan seharian lebih selesa. Orang mungkin tidak mencetak sebanyak yang mereka lakukan sebelumnya, tetapi kami masih mengendalikan kertas setiap hari. Oleh itu, mengetahui cara menyambungkan Chromebook anda ke pencetak tanpa wayar adalah sangat penting.

Dalam kebanyakan kes, hanya dengan beberapa klik, dan anda akan menambahkan pencetak. Kadang kala, anda mungkin perlu melakukannya secara manual atau menggunakan kabel USB. Sekiranya anda menghadapi masalah, cubalah langkah penyelesaian masalah.

Adakah anda pernah menyambungkan Chromebook ke pencetak tanpa wayar? Adakah anda mempunyai masalah? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.