Cara Melepaskan Sekatan Muat Turun yang Disekat di Chrome

Anda tidak boleh melayari internet tanpa penyemak imbas kegemaran anda. Dan jika itu bermakna Google Chrome untuk anda, itu sama sekali tidak mengejutkan. Chrome adalah salah satu penyemak imbas paling popular yang tersedia. Kenapa? Kerana mesra pengguna, anggun dan pantas.

Cara Melepaskan Sekatan Muat Turun yang Disekat di Chrome

Tetapi perkara hebat juga tidak sempurna. Dari masa ke masa, Chrome terkenal dengan gangguan dan pembekuan. Namun, satu perkara yang dilakukan Chrome ialah ia memainkan peranan aktif dalam melindungi peranti anda daripada perisian hasad. Itulah sebabnya kadang-kadang menyekat muat turun. Jadi, apa yang boleh anda lakukan mengenainya?

Nyahsekat Muat turun

Ketika Google Chrome pertama kali keluar, orang-orang sangat mementingkannya dari segi keselamatan. Tetapi sudah lama tidak menjadi masalah. Chrome menggunakan alat yang berbeza seperti pengimbasan perisian berbahaya dan proses laman web terpencil untuk memastikannya adalah salah satu penyemak imbas paling selamat yang boleh anda gunakan.

Ia juga waspada ketika melindungi komputer atau peranti lain dari perisian hasad. Secara automatik ia akan menyekat fail yang dianggap tidak selamat untuk dimuat turun. Dan itu adalah ciri yang sangat praktikal dan berguna untuk dipastikan. Tetapi masalahnya berlaku apabila anda dan Chrome tidak bersetuju mengenai keselamatan sumber muat turun. Anda tahu sebenarnya tidak mengapa, tetapi Chrome menghalangnya. Inilah cara menyelesaikan masalah ini:

  1. Buka menu Chrome (tiga titik di sudut kanan atas).
  2. Pergi ke Tetapan dan pilih "Lanjutan".
  3. Pergi ke bahagian "Privasi & Keselamatan" dan matikan suis di sebelah Penyemakan Imbas Selamat.

    Chrome Disekat

Sekarang anda sudah tahu cara memuat turun apa sahaja yang anda mahukan dengan Chrome. Tetapi perlu diingat bahawa muat turun disekat sejak awal kerana dua sebab yang berpotensi. Satu: anda cuba memuat turun perisian hasad atau anda mencuba memuat turun perisian yang menipu. Sekurang-kurangnya menurut Google. Dan kedua: anda cuba memuat turun sesuatu dari laman web yang terkenal dengan menyebarkan perisian hasad.

Perkara yang Perlu Dipertimbangkan

Adalah wajar untuk memintas sekatan ini di Chrome apabila anda mempercayai sumber muat turun. Tetapi secara keseluruhan, ciri ini ada untuk melindungi anda. Oleh itu, jika anda mesti mematikan penyemakan imbas yang selamat, mungkin yang terbaik adalah melakukannya untuk jangka masa yang pendek dan kemudian hidupkan semula.

Penyemakan Imbas Selamat juga melindungi anda dari laman web berbahaya. Untuk itu, anda akan melihat mesej amaran sebelum memasuki laman web yang mungkin menyebabkan anda terdedah kepada perisian hasad berbahaya. Fungsi ini merangkumi hasil carian Google anda juga. Di samping itu, ia mengenal pasti pautan berbahaya dalam mesej e-mel di akaun Gmail anda.

Apa Yang Hebat Mengenai Chrome?

Anda mungkin sedikit kesal apabila Chrome menyekat anda dari laman web atau tidak akan membiarkan anda memuat turun sesuatu. Tetapi ada penyelesaian yang mudah dan masih merupakan penyemak imbas teratas yang boleh digunakan. Berikut adalah beberapa perkara yang menjadikan Chrome begitu menarik bagi pengguna?

Cara Buka Sekatan

Kemerdekaan

Sebilangan besar penyemak imbas internet dibuat secara eksklusif untuk satu sistem operasi. Itu tidak berlaku dengan Chrome. Tidak terikat dengan apa-apa. Anda boleh menemui Chrome di kebanyakan peranti. Ia tersedia di telefon Android, sistem berasaskan Linux, dan juga pada sistem Mac OS. Itu sangat serba boleh dan praktikal, dan memungkinkan untuk jangkauan yang lebih luas.

Kepantasan

Apa satu perkara yang anda mahukan dari penyemak imbas? Kepantasan. Dan berbanding yang lain, Chrome masih muncul di puncak. Fikirkan halaman dengan banyak grafik dan video. Nah, Chrome membukanya dengan cepat. Ini tidak bermaksud yang lain lambat. Tetapi ketika melayari Internet, setiap milisaat dikira.

Kesederhanaan

Segera selepas kepantasan, datang reka bentuk. Ini semua mengenai kesederhanaan dan antara muka yang mesra pengguna. Chrome tidak menghiasi, hanya ada untuk membantu anda mencari. Mudah dinavigasi dan mempunyai banyak alat untuk menolong anda, tetapi tidak terlalu banyak untuk membuat anda merasa seperti sedang berusaha menyelesaikan teka-teki.

Keselamatan

Akhirnya, semuanya kembali kepada keselamatan. Google mempunyai banyak produk berasaskan web yang dikhaskan untuk menjaga keselamatan penggunanya. Chrome mempunyai kemas kini yang kerap dan mudah dipasang. Mereka biasanya melakukan patch keselamatan dan perbaikan bug, jadi tidak ada usaha jahat ke komputer anda.

Muat Turun Disekat Chrome

Muat turun dengan berhati-hati

Terlepas dari seberapa pandai memahami internet yang anda fikirkan, tidak ada yang dapat mempersiapkan pelanggaran keselamatan sepenuhnya. Berada di internet bermaksud terdedah. Tetapi itu tidak bermaksud bahawa tidak berhati-hati juga. Sekiranya Chrome menyekat muat turun anda, mungkin ada baiknya anda menyiasat sebabnya. Mungkin Chrome agak paranoid. Sekiranya demikian, anda boleh melewati sekatan tersebut. Sebaliknya, Penyemakan Imbas Selamat tentunya banyak membantu anda dan mungkin lebih baik untuk mengingatnya.

Beritahu kami pendapat anda mengenai penyemakan imbas yang selamat dan muat turun yang disekat di bahagian komen di bawah.